Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ferko (8) je hyperaktivní: Bude mít třídu jen pro sebe?

Ferko je až moc hyperaktivní, proto bude muset být ve třídě sám..
Ferko je až moc hyperaktivní, proto bude muset být ve třídě sám..  (Autor: anc)
Autor: Jozef Uhlárik - 
29. října 2008
05:00

Nechtějí ho! Ferko Tímar (8) ze slovenského Žihárca prožívá krušné časy. Učitelé ho pro jeho hyperaktivitu úplně vyřadili z kolektivu.

Chlapec se nemůže zúčastňovat akcí, které škola organizuje, nemá ani žádného kamaráda. Vypadá to, že ve třídě se bude učit úplně sám.

Ferko jako tříletý ochrnul na polovinu těla. Jeho stav se však zlepšil, tělesně je v pořádku, horší je to s jeho psychikou a hyperaktivitou. "Syn napřed chodil do normální školy, jenomže asi po měsíci to změnili, vyučování měl tři dny v týdnu, a teď už má zakázanou i družinu. Neberou ho na žádné školní akce," vypráví trpce otec František Tímar (35). Ferko sedí ve školní lavici sám. "Nevím, proč to tak je, je mi z toho smutno. Chtěl bych mít kamarády," smutně říká Ferko, který stále bere několik druhů silných léků.

Ferko je až moc hyperaktivní, proto bude muset být ve třídě sám.. Ferko je až moc hyperaktivní, proto bude muset být ve třídě sám.. | anc

Měl by být už druhákem, ale opět nastoupil do první třídy. "Chlapce vyšetřil psycholog. Má problémy se spaním, ale i s učením. Špatně čte, téměř neumí psát, nejdou mu ani jiné předměty. Během vyučování chodí po třídě, kope do lavic, vyrušuje, má připomínky a komentáře k učitelům," zhodnotila situaci ředitelka školy Ilona Katona, která navrhuje, aby do školy chodil dvakrát týdně na dvě hodiny. Bylo by to odpoledne a navštěvoval by ji sám. Jeden den by se učil ve speciální škole.

"Chápu, že rodiče trpí. Vyloučením chlapce z našich aktivit jsme možná udělali chybu, ale reagovali jsme na přání jiných rodičů, kteří chtěli sepisovat petici k jeho odchodu ze školy," dodala ředitelka. "Syna přeložím na jinou školu, kde mu dají šanci normálně se učit, navštěvovat akce a najde si i kamarády," říká chlapcův otec.