Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

6 otázek k nové vojně: Bažante, Sahara! Uvidíme znovu šikanu v kasárnách?

Ministr obrany Martin Stropnický při návštěvě 4. brigády rychlého nasazení v Žatci
Ministr obrany Martin Stropnický při návštěvě 4. brigády rychlého nasazení v Žatci  (Autor: ČTK)
Autor: Vera Renovica - 
15. června 2014
17:12

Ministerstvo obrany chystá po 10 letech opět povinnou vojnu, nejen ale pro chlapce a chlapy, ale i pro holky! Jste pro? A co by tahle změna přinesla? Přinášíme vám odpovědi na pět základních otázek. Plus jednu bonusovou. Týká se toho, co mladá generace nezažila. Ale jestli je odvedou na výcvik, také se přiučí! Vzpomínáte, jakými povely mazáci, tedy déle sloužící vojáci, častovali nováčky neboli bažanty?

1. Znamená nový zákon, že bude opět povinná vojenská docházka tak, jak ji známe z minulosti?

Podle Ministerstva obrany ne. Jde prý pouze o zrychlení reakční doby vlády a státu na blížící se nebezpečí ze zahraničí, a tím pádem pojistku. V běžném mírovém stavu se prý s pravidelnými odvody nepočítá. Rozhodně však k nim novela dává vládě pravomoci.

2. Jak je to nyní za současné zákonné úpravy?

Branná povinnost občanů České republiky v branném zákonu z roku 2004 je a vztahuje se na všechny občany ve věku 18 až 60 let včetně žen. Doplňovat armádu občany však jde, jen pokud vláda vyhlásí takzvané ohrožení státu. Takový nábor by však trval 72 dnů.

3. Co se tedy přesně s novelou změní?

Vláda bude moci vyhlásit odvody na základě tušení hrozby ze zahraničí, tedy mnohem dříve, než nyní. Stačí, když bude mít směrodatnou informaci od tajných služeb. Lidově řečeno se tak může vycvičenými vojáky »předzásobit« i v době míru!

4. Jak má takový výcvik vypadat a koho by se týkal?

Převážně lidí ve věku 18 až 30 let. Vojenské cvičení by trvalo nejméně tři měsíce a vyhýbání se odvodům by bylo trestáno až třemi lety vězení. Není úplně jasné, jak by to bylo s penězi – podle původních informací by totiž zaměstnavatelům nenáležela žádná kompenzace, z čehož lze soudit, že by odvedení dostávali po dobu výcviku svůj vlastní plat. Podle mluvčího Ministerstva obrany Jana Pejška by je ale naopak dotoval stát vojenským platem, který by odpovídal roli, již by pak v armádě plnili.

5. Kdy by mohla novela vstoupit v platnost?

Do Sněmovny, jejíž výbor pro obranu předběžně se zněním novely souhlasí, by měla dorazit v září či v říjnu. Jestli se vše stihne, mohla by tak vejít v platnost už v roce 2015.

6. Zažijí znovu mladí šikanu v kasárnách?

Pamatujete si na vojenskou šikanu? Měla vlastní terminologii, kterou však mladí nejspíš neznají. Tady je přehled několika termínů, které generacím vojnou povinným neunikly. A mnozí si na vlastní kůži vyzkoušeli, co to znamená být na vojně třeba "krokodýl".

Sahara – na tento povel mazáka mu musí bažant okamžitě donést nápoj.
Bufet – bažant musí mazákovi, ať už je den či noc, přinést dobré jídlo, třeba biftek.
Krokodýl – šikanovaný si na tento pokyn vleze do spacáku, doplazí se k dozorčímu a kousne ho do nohy.
Závody šneků – bažant s nočním stolkem na zádech se musí plazením pohybovat po dráze a snaží se svému mazákovi vyhrát závod.
Zobák - označení právě odvedeného.
Mazácká pochvala – až bolestivé cvrnknutí do ucha s přípodotkem, že tohle je lepší než tři dny opušťáku. Bažant reaguje hlasitým: Díky, pane generále!
Barevná hudba – zatímco jeden ze zelenáčů rozsvěcí a zhasíná,  druhý pouští hudbu, ostatní jsou do sebe zaklesnuti v ploužáku.
Mazák jede domů – mazák sedí v místnosti na židli, zatímco bažanti běhají před oknem s křovím tak, aby měl pocit, že sedí ve vlaku.

mabo ( 21. června 2014 10:06 )

Mám takový dojem,že nikdo nepochopil závažnost nového branného zákona.Jsme posluhovači EU a NATO,takže jak oni zavelí,česká armáda pošle do boje i nás.Jsme přece jejich součástí,tak proč mají umírat jen oni.Kdyby se tak skutečně stalo,jaká tady bude asi diskuse?Až se Vám kluci nebo děvčata vrátí v cínové rakvi nebo bez noh to bude CO??A teď Ti co volají po vojně,zase budou volat proti.Dnes Ti co píší o šikaně,budou zase psát "dobře Vám tak".Copak jste hluší a slepí,že nevidíte jak jsme napřed lezli na východ a teď lezeme na západ?

sores ( 16. června 2014 10:02 )

Šikana je hnusná odpornost od zakomplexovaného a měla by se tvrdě trestat!!! Ale na druhou stranu, kluci tu vojnu skutečně potřebují, nebudou mít takovou možnost a příležitost dělat prasárny,hlavně drogy. Z mamánků snad budou alespoň trochu chlapy. Rok vojny nikomu neublíží, právě naopak.

salto ( 16. června 2014 09:19 )

Dyk je to vod toho

salto ( 16. června 2014 09:18 )

Vzpomínám, když byla cvičná mobilizace, tak natáhli prostěradlo na stůl a polní soudy rozdávaly od dvou let natvrdo

salto ( 16. června 2014 09:16 )

Nechť je Baudyšovi země lehká

Zobrazit celou diskusi