Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

H1N1 v Evropě: Poláci a Slováci vakcínu stále nemají!

Očkování proti prasečí chřipce v Evropě - některé země očkují už několik týdnů, jiné vakcínu ještě vůbec nemají
Očkování proti prasečí chřipce v Evropě - některé země očkují už několik týdnů, jiné vakcínu ještě vůbec nemají  (Autor: ČTK, Blesk.cz)
Autor: rvs, INT - 
20. listopadu 2009
13:59

Od 23. listopadu má v Česku začít očkování proti prasečí chřipce. V mnoha evropských zemích už vakcinace probíhá několik týdnů, jinde, například v Polsku a na Slovensku, zatím vakcínu vůbec nemají.

Slovensko

Naši východní sousedi zatím vakcínu proti prasečí chřipce nemají. Slovensko chce zakoupit milion dávek, první tam ale dorazí nejdříve na začátku prosince. V současnosti mnoho slovenských občanů nakupuje vakcínu v sousedním Maďarsku, kde je za tržní cenu volně prodejná v lékárnách. Maďarsko si vyrábí vakcínu vlastní, která zatím nemá evropský certifikát.

Německo

Německo zahájilo očkování 26. října, nejdříve byli očkováni zdravotníci a pracovníci záchranných složek, včetně policistů a hasičů. Objednáno bylo celkem 50 milionů vakcinačních dávek. Očkování v Německu provázel i skandál, když vyšlo najevo, že spolková vláda pro sebe a přední politiky objednala jinou vakcínu, než měl dostat zbytek obyvatelstva.

Polsko

Polsko vakcínu proti prasečí chřipce stále ještě nemá a obdrží ji zřejmě nejdříve po Novém roce. Polská ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová uvedla, že její úředníci objednají vakcínu teprve tehdy, až bude zcela ověřena její bezpečnost, a to nejen pro dospělé, ale i pro děti a těhotné ženy.

Rakousko

Rakousko má 1,6 milionu vakcinačních dávek. Mezi Rakušany je o očkování takový zájem, že lékařská střediska musela prodloužit ordinační dobu. Očkování je zaměřeno na děti, starší osoby, těhotné ženy a další rizikové skupiny. Pro případ katastrofy si Rakousko navíc smluvně pojistilo přednostní dodávku vakcíny pro všech 8 milionů obyvatel.

Francie

Od 20. října byli ve Francii očkováni zdravotníci, po nich přišli na řadu osoby trpící chronickými nemocemi a rodiče dětí ve věku do šesti měsíců, u nichž očkování doporučeno není. Celkem by mělo být očkováno asi 6 milonů lidí. Zájem o očkování je ale mezi Francouzi zatím velice slabý.

Nizozemsko

V Nizozemsku 9. listopadu začalo očkování rizikových skupin, zejména dětí od šesti měsíců do čtyř let.

Švédsko

Švédsko jako jedna z mála zemí zavedla plošnou vakcinaci pro všechny obyvatele, na které vyčlenila 100 milionů eur. Švédská vláda objednala od farmaceutické firmy 18 milionů dávek vakcíny pro 9,3 milionu obyvatel. Očkuje se již od 12. října.

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Blesk.cz

viha ( 20. listopadu 2009 15:04 )

by nám bola. Ficko je veľký "mág", na jar vyhlasoval, že nás obíde hospodárska kríza, teraz vyhlasuje, že nás obíde epidémia chrípky. No, jasnovidec, ktorý je už určite zaočkovaný tou najlepšou vakcínou na svete, a určite aj celá jeho rodina ... Ešte je času dosť, stačí zháňať vakcíny, keď dôchodcovia a detičky poscípajú...

glumik ( 20. listopadu 2009 14:20 )

BRAVO slovenská TV JOJ! Došla zatím nejdál v informování veřejnosti o skutečném pozadí očkování proti tzv. prasečí chřipce, oznámila i čipování

glumik ( 20. listopadu 2009 14:15 )

POLSKA MINISTRYNE ZDRAVOTNICTVI DR. KOPACZOVA SDELILA, ZE VAKCINY, KDE JEJICH VYROBCI NERUCI ZA "DUSLEDKY", KTERE MOHOU PO VAKCINACI VZNIKNOUT + ZA SMRT OCKOVANCE !!!NEPODEPISE!!! ZADNOU SMLOUVU O JEJICH ZAKOUPENI, PROTOZE BY TO BYLO NEBEZPECNE PRO VSECHNY POLAKY!!! WOW TO JE VELMI MOUDRA DAMA VIZ CLANEK Z 15.11.09 WWW.OSUD.CZ Z JEJIHO PROJEV: Mám jen jednu zásadní otázku: Chceme pandemii ptačí chřipky? Dnes máme znalosti o přílohách smluv, které jiní, vlády bohatších zemí podepsaly s výrobci vakcín. Víme tedy, co bylo Polsku nabídnuto. Jednání je ve vývoji, nemohu vše říci dnes, ale jednu věc uvést mohu: naše právní oddělení našlo ve smlouvě nejméně 20 pochybných bodů. Co je tedy povinností ministra zdravotnictví? Podepsat smlouvy, které jsou v nejlepším zájmu polského lidu, nebo podepsat smlouvy, které jsou v nejlepším zájmu farmaceutických společností? (potlesk poslanců) Vím, že na trhu jsou dnes k dispozici tři vakcíny. Každá má rozdílné množství aktivních látek a ještě podivnější je, že všechny mají léčit totéž. Proto to není pro ministra zdravotnictví v pořádku a experti o tom mají své pochybnosti. Možná jedna se stopovým množstvím aktivní látky je jen "svěcená voda", o které předpokládáme, že vyléčí chřipku?? Měli bychom platit za toto? (potlesk poslanců)

Zobrazit celou diskusi