Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Novou chřipkou se najednou nakazilo 30 žáků

mexická chřipka
mexická chřipka  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal - 
11. června 2009
19:02

AKTUALIZOVÁNO: Nejméně tři desítky žáků jedné ze škol v německém Düsseldorfu se nakazily takzvanou prasečí chřipkou. Kvůli nákaze se zavírají školky a školy i jinde v Německu. WHO ve čtvrtek navíc vyhlásila pandemii!

Mexickou chřipkou se v Düsseldorfu nakazili žáci japonské školy. Podle agentury DPA to ve čtvrtek uvedl düsseldorfský zdravotnický úřad. Škola zůstane přinejmenším do konce příštího týdne uzavřena. Kvůli nákaze se zavírají školky a školy i jinde v Německu.

Většina nakažených žáků japonské školy má jen slabší chřipkové příznaky. Dva ze školáků onemocněli ale vážněji, uvedl mluvčí düsseldorfského zdravotnického úřadu Heiko Schneitler. Podle něj jsou všichni pacienti v domácí karanténě.

Na obtíže si stěžovaly i další děti. Odborníci proto počítají s tím, že případů ještě přibude. Výsledky vyšetření by měly být známy kolem poledne. Zatím není jasné, jak se mohla infekce do japonské školy dostat. Tuto vzdělávací instituci navštěvuje zhruba 560 dětí. Její vedení se ji rozhodlo uzavřít, a to minimálně do konce příštího týdne.

Uzavřena zůstala i jedna mateřská škola v bavorském Mnichově, a to zatím na deset dní. Vedení školky se tak rozhodlo poté, co lékaři potvrdili nákazu novým virem A(H1N1) u dvou tamních tříletých dětí - chlapce a děvčátka. V pátek se nebude vyučovat ani v arcibiskupském gymnáziu v Kolíně nad Rýnem. Na obtíže si tam stěžovali žáci jedné ze tříd. Doma jich s chřipkou zůstala polovina. Odborníci případ nyní zkoumají.

Podle posledních dostupných informací z Institutu Roberta Kocha, který provádí testy, bylo v Německu 86 nakažených. Nejvíce jich bylo v Bavorsku, kde lékaři zaznamenali 22 případů nové chřipky. Nyní budou počty ale už vyšší. Podle düsseldorfského zdravotnického úřadu jsou totiž jen ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko čtyři desítky nakažených.

Světová zdravotnická organizace kvůli šíření nové chřipky zvýšila stupeň pandemického rizika na nejvyšší bod své šestibodové škály. WHO tak potvrdila vznik pandemie nové chřipky. Ve světě se chřipková pandemie objevila naposledy v roce 1968.

Podle posledních dostupných informací Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí i WHO zaznamenali zdravotníci dosud zhruba 28 000 případů nákazy touto chřipkou v bezmála osmi desítkách zemí. O život připravila 141 osob.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi