Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Mexická chřipka v ČR: Nakazili se další dva lidé

Zdobená rouška - klikatý úsměv
 (Autor: AdamOnline)
Autor: ČTK, val - 
10. června 2009
11:21

V Česku byly potvrzeny další dva případy prasečí chřipky. Jde o muže a ženu z Prahy, kteří přicestovali ze Spojených států. Na svých webových stránkách to ve středu uveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Celkem už byly v Česku potvrzeny čtyři případy nákazy.

Nakaženými jsou dvě dospělé osoby, které přicestovaly z amerického Chicaga a New Yorku. Jde o ženu z Prahy, která se vrátila do České republiky 5. června, protože měla zdravotní potíže a po dvou dnech vyhledala lékařskou péči.

Ve druhém případě jde o muže z Prahy. Ten přiletěl ze Spojených států 8. června a lékařské ošetření vyhledal okamžitě po návratu. Výskyt viru A/H1N1 potvrdila Národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu.

Lékaři nyní zjišťují další informace o spolucestujících obou nakažených. Rodinné příslušníky již lékaři vyšetřili, přičemž na výsledky se nyní čeká.

V České republice se prozatím vyskytly čtyři případy prasečí chřipky. Prvním z nakažených byl pilot ČSA, který se nakazil při pobytu v New Yorku. Druhou osobou byla žena, která přicestovala z americké Arizony.

Podle úterních statistik vyhledalo doposud v ČR lékařskou péči v souvislosti s podezřením na prasečí chřipku 193 osob. Lékaři v souvislosti s novým výskytem hovoří o "izolovaných případech importované infekce". Situace je řešena standardním postupem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi