Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 Nejčastějších otázek o prasečí chřipce

Postačí rouška proti nákaze prasečí chřipkou
Postačí rouška proti nákaze prasečí chřipkou  (Autor: AFP)
Autor: Radka Růžičková, tez - 
2. května 2009
05:00

Kvůli mexické chřipce vyhledalo v Česku za poslední čtyři dny lékaře už třicet pět lidí. Přinášíme vám proto deset nejčastějších otázek, na které chcete slyšet odpovědi.

1. CO JE TO PRASEČÍ CHŘIPKA?

Je to vir, který vznikl mutací viru lidské, prasečí a ptačí chřipky. Je velmi nakažlivý a dokáže zabíjet. Světová zdravotnická organizace pro něj zavedla ofi ciální název chřipka A/H1N1.

2. ODKUD SE VZAL?

Tenhle virus pochází z Mexika – ze střední části země.

3. JAK SE MŮŽU NAKAZIT?

Virus se přenáší vzduchem. „Z člověka na člověka se virus šíří kapénkami při kašlání a smrkání,“ říká doktorka Kateřina Fabiánová z Státního zdravotního ústavu. Nakazit se je ale možné i z předmětů, které jsou potřísněné sekrety nemocného člověka. Virus chřipky tak může hodiny přežívat třeba na madlech v dopravních prostředcích nebo držátcích vozíků v supermarketech.

4. JAKÁ JE INKUBAČNÍ DOBA?

Délka inkubační doby není ještě přesně známa. Předpokládá se, že od jednoho do sedmi dnů. A právě v té době je nemocný infekční. Pokud nemoc prodělá a vyléčí se, má proti ní protilátky.

5. JAKÉ JSOU PŘÍZNAKY?

Příznaky jsou podobné běžné chřipce: vysoké teploty, kašel, bolesti krku, bolesti kloubů, únava, zimnice, nechutenství. Někdo může mít navíc i průjem.

6. MÁM RÝMU, NENÍ TO CHŘIPKA?

Máte kašel a rýmu a bojíte se, že jste se nakazili mexickou chřipkou? Pokud si nevíte rady, můžete zavolat na bezplatnou informační linku 800 189 767. Linku provozují lékaři pražské Městské polikliniky, kteří zajišťují nepřetržitý provoz.

7. MŮŽU JÍST BEZ OBAV VEPŘOVÉ MASO?

Samozřejmě. Teplo virus ničí, takže tepelně upravené maso je úplně bezpečné.

8. EXISTUJE PROTI CHŘIPCE LÉK?

Speciální vakcína proti mexické chřipce neexistuje. Na virus zabírají antivirotika Tamiflu a Relenza – u nás jsou pouze na lékařský předpis a není možné si je koupit. Neexistuje ani účinné očkování.

9.KAMARÁD BYL V MEXIKU, NAKAZÍM SE?

Pokud nemá příznaky nachlazení, tak se nijak zvlášť bát nemusíte. Pro jistotu si ale po návštěvě u něj pečlivě umyjte ruce. Také si nepůjčujte jeho mobil. Pokud je to přítelkyně nebo přítel, nelíbejte se, neobjímejte a nepijte ze společné skleničky nebo nepoužívejte společný zubní kartáček.

10. KDY K NÁM CHŘIPKA DORAZÍ?

S určitostí to nikdo nechce potvrdit. Ale jde o pouhé dny, než se vir u nás objeví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jonzer ( 3. května 2009 22:16 )

Jistě vám v posledních dnech neuniklo několik článků bulvárního časopisu BLESK, který se snaží zničit špičkového reportéra TV Nova Jiřího Dlabaju a několik jeho kolegů. Pan Dlabaja nedávno na svůj osobní blog umístil video, na kterém se ozývá chrochtání. U něj byl průvodní článek, který vysvětluje jak vše vzniklo. Blesk toto video našel, vše překroutil do nehorázných rozměrů a udělal z něj totální katastrofu. Několik slušných lidí z toho teď bude mít problémy. Pokud nesouhlasíte s tím, co a jak Blesk napsal a chcete proti němu vyjádřit protest, podívejte se na stránky http://chrochro.7x.cz a ukažte, že nejsme národ sucharů, ale národ se smyslem pro humor.

Zobrazit celou diskusi