Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Povodně ve znamení bahna a trosek: Voda opadá a odhaluje smutné scenérie

Autor: psch - 
7. června 2013
15:26

Smutný pohled se naskytne každému, který se po bouřlivých povodních, které se od neděle prohání Českem, podívá na místa, odkud voda už pomalu mizí. Uvidí bahno, zlámané stromy, trosky domů či aut.

Následky povodní jsou tragické, škody jdou do miliard, přesto ale nejsou tak velké, jako tomu bylo v roce 2002. Nejlépe vyvázla asi Praha a to díky povodňovým zábranám, které město nechalo vystavět na několika místech. Naopak symbol posledních povodní – Zálezlice na Mělnicku - byly zalité znovu.

Povodně odsunuly konání koncertů, kulturních akcí, jako je třeba Muzejní noc v Praze. Přerušila programy divadel – třeba Divadlo pod Palmovkou je stále z části zatopené. Po celé republice bylo zaplaveno 3000 studen kontaminovanou vodou.

Smutek, pláč a spousta práce

A jak voda z rozvodněných řek pomalu ustupuje, odhaluje děsivé scenérie, které jsou noční můrou každého jednoho člověka, který pochází ze zaplavené oblasti.

Kromě zbouraných domů, odnesených aut, rozházeného nepořádku z ulic, lze vidět a hlavou kroutit nad nánosy bahna, které jsou snad všude, kudy ničivá povodeň protekla.

Lidé začínají uklízet, povinná výbava každého jsou holinky, lopata a rukavice. A není to jenom pražská zoo, jsou to vesnice ve středních Čechách, ale i na jihu. Do prací se začnou postupně zapojovat i lidé na severu, kde je vody ještě spousta.

Dobrovolníci

Tragédie však zvedla také obrovskou vlnu solidarity, lidé nabízejí pomoc nejen materiální, ale také sami fyzicky pomáhají, a to často i lidem, které vůbec neznají.

Skauti proto pro koordinaci pomoci zřídili speciální web. Pokud se chcete zapojit do úklidových prací, nebo jste naopak byli vytopeni a pomoc dobrovolníků potřebujete, registrujte se na webu www.povodnovapomoc.cz.

Podívejte se do velké galerie škod

modavivien ( 7. června 2013 20:47 )

tomik87 ( 7. června 2013 20:42 )

Máte zkušenosti s ***nasledky-povodni.cz ? Zní to zajímavě - doporučoval mi to známý ze středních Čech. Prý čistí plísně a bakterie v domech a autech zalitých povodní, ale dělají to bez chemie a že vystříkají celý prostor, který také přestane smrdět. Říkám si, že by to stálo za to než začneme pořádně vyklízet. Chtěl jsem se nejdřív zeptat, ale asi do toho půjdu.

ovadmoucha ( 7. června 2013 17:34 )

Musíš být jiné pleti.....

ovadmoucha ( 7. června 2013 17:32 )

Před hasiči a jinými pomocníky hluboce smekám, odvedli velice náročnou práci a ještě odvádějí, patřilo by jim také ohodnocení finanční, místo, aby Kalous nespal 3 dny , tak to má dát těmto klukum.CHLAPI Děkujeme

reggina ( 7. června 2013 17:13 )

Cert vem to komentovani

Zobrazit celou diskusi