Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Prudké lijáky znovu mění potůčky v ničívé řeky!

Takhle to vypadalo v Chrastavě v neděli v poledne
Takhle to vypadalo v Chrastavě v neděli v poledne  (Autor: Jakub Lieskovský)
Autor: ČTK, oj - 
12. srpna 2010
21:44

Přes území Česka opět přechází pás silných lijáků s bouřkami a znovu dělá největší škodu na severu Čech. Místy napršelo až 50 mm srážek!

Po prudké průtrži mračen zůstaly ve čtvrtek odpoledne několik desítek minut neprůjezdné oba silniční mosty přes řeku Labe v Ústí nad Labem. Zcela odříznutá tak byla městská čtvrť Střekov. Mluvčí města Milan Knotek řekl, že kanalizace na některých místech nestačila pobrat vodu a silnice směrem k mostům byly zatopené. Strážníci je proto uzavřeli. Rozvodněný Klíšský potok navíc zalil Tovární ulici, která přímo sousedí s chemičkou Spolchemie.

"Máme již nyní hlášeno kolem 60 různých událostí," uvedl Knotek. Podle něho voda zatopila nejen silnice, ale dostala se i do některých sklepů po celém Ústecku. Dodal, že primátor Jan Kubata proto na 22:00 svolal bezpečnostní radu. Všechny strážníky také stáhl do centra města, aby zde pomohli situaci řešit.

Na mostě se navíc stala nehoda

Podle Knotka se hasiči snažili z ohrožených míst vodu odčerpat nebo musela kanalizací sama odtéci. Mluvčí policie Vladimír Junek dodal, že ve stejné chvíli se na jednom z mostů navíc srazily tři automobily. Další vůz uvízl pod viaduktem. V centru města se během večera tvořily neobvyklé kolony a pod Mariánskou skálou způsobovaly řidičům potíže hluboké a souvislé vrstvy naplaveného kamení.

Hasiči podle Marvana museli zasahovat u 45 velkých událostí. V podvečer se v Ústí nad Labem rozvodnil Klíšský potok, který v podzemí protéká pod částí areálu Spolchemie. V jejím okolí a okolí západního nádraží se rozlila voda. "Z ulice se stala řeka," hlásil z místa Knotek s tím, že voda zalila i řadu odstavených aut. Mluvčí Spolchemie Marie Logrová ČTK řekla, že na místě jsou podnikoví hasiči. Voda podle ní ohrožuje jen sklepení správní budovy, do výrobních provozů nezasáhne, ty se totiž nacházejí jinde.

Voda z přívalového deště úřadovala i v Libouchci na Ústecku. Hasiči tam museli během večera čerpat vodu ze sklepů v několika domech, do nichž natekla ze stráně. "V tuhle chvíli nejsme schopní odhadnout, kolik domů je zasažených, protože ten zásah je poměrně velký," řekl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Hasiči podle něj čerpali vodu ze sklepů i na jiných místech v kraji.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi