Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Polský premiér: K pádu došlo o čtvrt hodiny dříve!

Polský premiér Donald Tusk
Polský premiér Donald Tusk  (Autor: ČTK)
Autor: INT, pal, ČTK - 
28. dubna 2010
22:49

Polský premiér Donald Tusk ve středu uvedl, že ke smolenské tragédii zřejmě došlo o několik minut dříve, než se původně předpokládalo. Některé přístroje v letadle přestaly fungovat v 08:41 SELČ. Letoun tedy mohl dopadnout na zemi o několik minut dříve než v 08:56 SELČ.

"Dnes můžeme s dost velkou pravděpodobností říci, že příčinou havárie prezidentského speciálu u Smolenska nebyla porucha stroje nebo výbuch na palubě," řekl dále Tusk na tiskové konferenci, kde představoval dosavadní postup polských úřadů při vyšetřování tragédie. Dnes byla pohřbena její poslední oběť.

Polský premiér naznačil, že letoun mohl dopadnout na zemi o několik minut dříve než v 08:56 SELČ, jak se doposud uvádělo. Některé přístroje v letadle totiž přestaly fungovat v 08:41 SELČ. Do ukončení vyšetřování letecké katastrofy, při níž 10. dubna zahynul polský prezident Lech Kaczyński a 95 dalších lidí, je podle něj ještě dlouhá cesta.

Polští civilní i vojenští vyšetřovatelé zatím nechávají všechny možné verze příčin neštěstí otevřené. Zástupci generální prokuratury a vrchní vojenské prokuratury v úterý řekli, že v den nehody bylo ve Smolensku špatné počasí, které se minutu od minuty zhoršovalo a mlha v okolí letiště houstla. Premiér dnes řekl, že sice neviděl záznamy z černých skříněk, ale podle informací, které se k němu dostávají, na nich není "nic senzačního".

Tusk upozornil, že na rozhodnutí generální prokuratury bude záležet, jak rychle a v jakém rozsahu bude o okolnostech katastrofy informována veřejnost. Letounem Tu-154 do Smolenska 10. dubna cestovaly s prezidentem Kaczyńským desítky osobností polského veřejného života. Polská delegace mířila na vzpomínkové akce k 70. výročí katyňského masakru, při němž sovětská tajná policie NKVD zavraždila tisíce polských důstojníků.

Shelby16 ( 29. dubna 2010 00:56 )

škrtá o stromy (oprava překlepu)

Shelby16 ( 29. dubna 2010 00:55 )

Za prvé spousta svědků na zemi viděla to letadlo jak šrtá o stromy a ztrácí výšku, spousta svědků uslyšela i následnou explozi ! To nikdo neměl v tu dobu na ruce hodinky nebo po ruce mobilní telefon s časem ? Vzhledem k tomu, že letadlo se zřítilo jen pár stovek metrů od přistávací dráhy a prakticky na území letiště a musela být slyšet mohutná rána po dopadu to nikdo na řídící věži ani z personálu letiště neměl v tu dobu po ruce hodinky ?! A nakonec přesný čas dopadu by měly určit obě černé skříňky, kde poslední vteřiny před dopadem byl slyšet ten "nelidský řev" Do záznamové stopy by měl být přece ukládán i záznam o momentálním čase ? Nevědět kdy spadlo letadlo, které spadlo těsně u letiště !! Mají vůbec ve Smolensku nějaké hodiny ?

Zobrazit celou diskusi