Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Julínek neuspěl v disciplinárním řízení proti Rathovi

Tomáš Julínek
Tomáš Julínek  (Autor: Jindřich Mynařík)
Autor: ČTK - 
23. září 2008
21:48

Sněmovní mandátový a imunitní výbor v úterý zastavil disciplinární řízení proti poslanci Davidu Rathovi (ČSSD), o které požádal  Tomáš Julínek (ODS).

A to kvůli výroku, jímž ho Rath označil za korupčníka. Rath, který se dnešního řízení zúčastnil,  řekl, že výboru předložil písemné doklady o tom, že Julínek dostává do svého sdružení nemalé částky od farmaceutických firem. "Každý rok se jedná o zhruba dva až tři miliony korun," řekl Rath.

"Je to šokující a skandální, protože ministr zdravotnictví přímo rozhoduje o tom, kolik farmaceutické firmy dostanou z veřejných prostředků," doplnil poslanec.
Mandátový výbor mohl Rathovi uložit, aby se omluvil, mohl mu dát i pokutu do výše poslaneckého platu nebo právě celé řízení zastavit.

Julínek si počátkem června nařčení od Ratha vysloužil poté, co stínového ministra zdravotnictví ČSSD vyzval, aby zveřejnil své zisky z podnikání ve zdravotnictví. Rath je spolumajitelem zdravotnického zařízení. "Vy jste normální korupčník. Dostáváte úplatky od farmaceutických firem," řekl Rath ministrovi. ODS pak označil za totalitní stranu, která se snaží zastrašovat opozici.

Julínka z korupce nenařkl poprvé. ČTK Rath 4. června řekl, že důkazy pro tato tvrzení lze najít ve výročních zprávách sdružení Reforma zdravotnictví. Farmaceutické firmy podle poslance této organizaci, s níž jsou Julínek či jeho náměstek Pavel Hroboň spojeni, poskytly miliony korun. Ministerstvo rozhoduje o úhradě léků, které firmy vyrábějí, podotkl Rath.

Julínek tehdy novinářům řekl, že použil pouze Rathovu rétoriku. "Když jsem ho (Ratha) požádal, aby ho (zisk) zveřejnil, tak se tak strašně rozčílil, až z něho padaly urážky a hrubá slova," řekl ministr. Připadalo mu prý vhodné ukázat, že i když je Rath proti privatizaci nemocnic a "má plnou pusu zcizování majetku z veřejného zdravotního pojištění", sám ve zdravotnictví podniká.

Video se připravuje ...
Další videa