Velká zpráva o stavu restaurací v Česku: Tržby padají, ceny dál rostou! Kolik platíme za obědy?

  • Jak podražily obědy v restauracích?
    Autor: Tomáš Belica,Markéta Mikešová - 
    31. 1. 2025
    05:00

    Nejde o to, že by Čechům přestalo šmakovat pivo nebo že by si rádi nedopřáli gáblík v restauraci. Důvodem, proč restauratéry trápí úbytek hostí a tím i propad tržeb, je, že ceny nepřestávají růst. 

  • 1.Obědová meníčka, fastfoody

    Podle nejnovějších dat stravenkové firmy Edenred došlo oproti roku 2023 loni k navýšení cen poledních menu v hospodách a restauracích o téměř 4 procenta. Průměrná cena jídla činila 192 korun – nejdráž se lidé stravovali v Praze (215 korun), nejlevněji v Olomouci a Zlíně (170 Kč). Také údaje společnosti Dotykačka potvrzují pokračující růst cen v provozovnách. A to prostě lidi odrazuje.

     

    Jdou po ceně

    Nejlepší návštěvnost si také loni držely kavárny, hospody, které servírují obědy, a také fastfoody. Tyto tři jediné typy podniků byly v meziročním srovnání v růstu.

    Podle restauratéra a člena gastrosekce Hospodářské komory Luboše Kastnera je to dáno tím, že tyto provozovny lidé více vyhledávají právě i kvůli nižším cenám. Naopak provozovatelé nočních klubů a diskoték dostávají, a to už dlouhodobě, největší »ťafku«.

  • 2.Zlomový rok?

    Kastner také dodává, že hosté dnes, více než kdy dříve, přemýšlí, za co své peníze utratí. „Já si myslím, že přichází naprosto zlomový rok, kdy ta asertivita spotřebitele bude nejvyšší, protože on má opravdu omezený příjem,“ řekl Kastner.

    Letos v lednu podle dat Dotykačky meziročně zdražila všechna hlavní hospodská jídla a pití, nejvíce burger. Ten v průměru stál 204 korun. Zdražování však bylo o něco pomalejší, než mezi roky 2023 a 2024. Tehdy totiž byla i vyšší inflace. Trochu optimističtější než Kastner je šéf rozvoje Dotykačky Vladimír Sirotek. Zdražování by mohlo ještě o něco zpomalit. Sirotek očekává, že inflace v gastronomii bude v lednu okolo 3 procent (loni to bylo 7 – 8 procent).

    Video  Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholu  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 3.Kolik jsme kde za menu platili?

    Město ... rok 2024 / 2023, rozdíl (+ rozdíl v procentech)

    • Praha ... 215 Kč / 209 Kč + 6 Kč (+2,9 %)
    • Brno ... 203 Kč / 197 Kč +6 Kč (+3 %)
    • České Budějovice ... 202 Kč / 191 Kč +11 Kč (+5,8 %)
    • Plzeň ... 200 Kč / 195 Kč +5 Kč (+2,6 %)
    • Liberec ... 198 Kč / 189 Kč +9 Kč (+4,8 %)
    • Pardubice ... 191 Kč / 182 Kč +9 Kč (+4,9 %)
    • Ostrava ... 187 Kč / 180 Kč +7 Kč (+3,9 %)
    • Karlovy Vary ... 184 Kč / 175 Kč +9 Kč (+5,1 %)
    • Hradec Králové ... 184 Kč / 181 Kč +3 Kč (+1,7 %)
    • Jihlava ... 178 Kč / 169 Kč +9 Kč (+5,3 %)
    • Ústí nad Labem ... 173 Kč / 167 Kč +6 Kč (+3,6 %)
    • Zlín ... 170 Kč / 164 Kč +6 Kč (+3,7 %)
    • Olomouc ... 170 Kč / 168 Kč +3 Kč (+1,2 %)
    • Průměr ČR ... 192 Kč / 185 Kč +7 Kč (+3,8 %)

    Zdroj: Edenred, pozn.: průměrná cena je uvedena za polévku a hlavní chod v poledním menu bez nápoje.

    Guláš Guláš | Mall TV

     

  • 4.Kavárnám se dařilo, kluby v propadu

    • Druh zařízení vývoj 2023/2024
    • Restaurace -0,2 %
    • Kiosky, bistra, fastfood +0,3 %
    • Kavárna +4,2 %
    • Hotel -1,3 %
    • Hospoda +1 %
    • Disko a kluby -17,8 %
    • Bar a sportbar -2,2 %

    Češi na pivu Češi na pivu | Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS

  • 5.Jak se vyvíjely ceny?

    Pivo desítka (0,5 litru)

    • leden 2023 48,90 Kč
    • leden 2024 53,80 Kč +4,90 Kč (+10 %)
    • leden 2025 56,20 Kč +2,40 Kč (+4,5 %)

    Káva

    • leden 2023 50,60 Kč
    • leden 2024 54,20 Kč +3,60 Kč (+7,1 %)
    • leden 2025 57 Kč +2,80 Kč (+5,2 %)

    Vodka (0,04 l )

    • leden 2023 50,10 Kč
    • leden 2024 54,80 Kč +4,70 Kč (+9,4 %)
    • leden 2025 55,30 Kč +0,50 Kč (+0,9 %)

    Řízek

    • leden 2023 162 Kč
    • leden 2024 172 Kč +10 Kč (+6,2 %)
    • leden 2025 179 Kč +7 Kč (+4,1)

    Guláš

    • leden 2023 156 Kč
    • leden 2024 168 Kč +12 Kč (+7,7 %)
    • leden 2025 175 Kč +7 Kč (+4,2 %)

    Pizza

    • leden 2023 166 Kč
    • leden 2024 175 Kč +9 Kč (+5,4 %)
    • leden 2025 176 Kč +1 Kč (+0,6 %)

    Burger

    • leden 2023 189 Kč
    • leden 2024 198 Kč +9 Kč (+4,8 %)
    • leden 2025 204 Kč +6 Kč (+3 %)

    Zdroj: Dotykačka

    Obědy v Česku podražily (ilustrační foto) Obědy v Česku podražily (ilustrační foto) | Archiv Blesku

  • 6.Stravování v práci? Za dobře!

    Školní známkou trojkou Češi zhodnotili loni své stravování v pracovní době. Podle průzkumu společnosti Up Česká republika je loňský výsledek 2,71 bodů horší, nežli v roce 2019, kdy si zaměstnanci nadělili průměrnou známku 2,57.

    Zatímco před 5 lety byl hlavním faktorem špatného stravování hlavně nedostatek času, teď hrál větší roli nedostatek peněz… 

    Video  Strava našich babiček. Jak se jedlo za první republiky?  - Videohub
    Video se připravuje ...

Jan Reichardt ( 31. ledna 2025 19:14 )

Přesně tak. Kňučeli už za socialismu a kňučí i teď. 😃

Jan Reichardt ( 31. ledna 2025 14:29 )

Jak se pozná slušná hospoda a jak to v ní vypadá? 😃

Uživatel_5863575 ( 31. ledna 2025 12:59 )

Pavel: přesně👍

Uživatel_5863575 ( 31. ledna 2025 12:08 )

Nestraš lidi Blesku, je spoustu restaurací, kde jsou kvalitní, chutná jídla,a za dobrou cenu.
Také meníčka.
Aspoň já mám takovou zkušenost,a nejsem sama.

Uživatel_5313099 ( 31. ledna 2025 12:01 )

Jako vždy, typický český podnikatel který nechápe jak trh funguje. Základ je vydělat na velkém množství levného než na pár kusech drahého. Když někdo bude prodávat pivo za 40 ne za 50 tak chlapi jich vypijí víc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa