Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Hrad zveřejnil zápis ze schůzky o důchodech. Babiš: Nepravdivé! Jurečkovi vadí lži ANO

  • Autor: simao,amb,eis - 
    Aktualizováno -
    24. 4. 2024
    20:04
    24. 4. 2024
    13:13

    Hnutí ANO odmítlo účastnit se dalšího jednání o důchodové reformě, což zklamalo prezidenta Petra Pavla. Pražský hrad nyní zveřejnil zápis ze schůzky, na které zástupci ANO byli, upozornil Deník N. Uvádí se v něm, že „zástupci hnutí ANO nezpochybnili nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu“. Z další schůzky, která se uskutečnila 22. dubna, se již zástupci ANO dopisem Pavlovi omluvili a na Hradě po nich zůstaly čtyři prázdné židle. To naštvalo šéfa hnutí Andreje Babiše, který mluví o dehonestaci a přirovnává hradní situaci k Otázkám Václava Moravce na ČT, kam v minulosti sám odmítl přijít a nechali mu tam jen cedulku a prázdnou židli. Kvůli zveřejnění zápisu zní z ANO slova o podpásovce a nefér jednání, Marian Jurečka (KDU-ČSL), který se snaží důchodovou reformu dotáhnout do zdárného konce, se čílí kvůli údajným lžím ANO a šéf komunikace na Pavlově Hradě Vít Kolář kroutí hlavou nad absurdní situací. Co na to všechno říká pro Blesk politolog?

  • 1.Další mela kolem důchodů

    Další kolo sporů o důchodovou reformu a především zvyšování věku odchodu do důchodu je tu. A aktéři se dál vrací ke schůzce, která se na Pražském hradě odehrála na konci března. Nově však budí vášně i pondělní setkání, které na Hradě proběhlo již bez hnutí ANO, po němž zůstaly jen prázdné židle.

    Prezident Petr Pavel v pondělí vyjádřil zklamání nad tím, že na další jednání odmítli zástupci ANO přijít. Omluvili se mu oficiálně dopisem.

    Z řad ANO nyní zní, že jsou proti návrhu na navyšování věku odchodu do důchodu. Hrad přitom uveřejnil oficiální zápis z březnové schůzky, podle kterého zástupci ANO – bez Andreje Babiše, toho času na dovolené u moře – neprotestovali. Sám Babiš nyní tvrdí, že zápis je nepravdivý.

    Video  Petr Pavel po jednání o důchodové reformě bez ANO: Cítil jsem zklamání.  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Zápis o schůzce: ANO to nezpochybnilo...

    V zápise o hradní schůzce k důchodové reformě z 28. března jsou jmenovitě uvedeni všichni její účastníci – za ANO na ni dorazili Alena Schillerová, Karel Havlíček, Aleš Juchelka a Marie Bílková, někdejší generální ředitelka Úřadu práce ČR a bývalá náměstkyně na ministerstvu financí v době, kdy mu šéfovala právě Schillerová.

    Zápis zahrnuje i to, že „zástupci hnutí ANO i vlády se shodli, že beze změn není první důchodový pilíř dlouhodobě finančně udržitelný“, ale také, že „zástupci hnutí ANO nezpochybnili nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu“.

    „Nicméně (zástupci ANO – pozn. red.) nesouhlasí s konkrétním navrženým způsobem jejího provedení (tzv. „nekonečný“ princip). Preferují spíše postupný způsob s vždy stanoveným stropem na dané období,“ stojí dále v zápise ze schůzky, která dál budí vášně.

     

  • 3.Babiš zpochybnil zápis ze schůzky

    Zatímco podle zápisu na Hradě Schillerová s Havlíčkem a Juchelkou možnost navýšení odchodu do důchodu rezolutně neodmítli, proti byl jednoznačně šéf ANO Andrej Babiš, který si však v té době pročišťoval hlavu na dovolené. Vyrazil za exotikou – s přáteli k moři, ovšem již bez manželky Moniky, se kterou se rozešel, což oficiálně Babiš potvrdil přes sociální sítě v pátek 19. dubna.

    „My jsme minulý týden ve čtvrtek poslali panu prezidentovi velice slušný, korektní dopis, ve kterém jsme mu vysvětlili, proč nechceme pokračovat v jednáních na Hradě, protože zkrátka to pro nás přestalo mít smysl,“ uvedl Babiš v aktuálním videu na facebooku.

    Šéf ANO Babiš na videu tvrdí, že zápis ze schůzky není pravdivý. „Byl jsem velice překvapen, že pan prezident je zklamán. My jsme byli slušní, my jsme neříkali, že ten zápis, který byl vyhotoven, je nepravdivý, neříkali jsme, že pan prezident pravděpodobně se na tiskové konferenci spletl, netroufali bychom si říct, že lhal, že máme úplně jiný názor, že pro nás 65 let je strop věku odchodu lidí do důchodu, to jsme neříkali. Takže pan prezident je zklamán. Ale zklamáni jsme my,“ tvrdí Babiš.

  • 4.Vadí prázdné židle

    Další jednání o důchodové reformě tak proběhlo na Hradě v pondělí 22. dubna již bez hnutí ANO, které se z této schůzky zmiňovaným dopisem omluvilo. Hrad na svých stránkách zveřejnil rovněž celé znění dopisu ANO. 

    A tak prezident Pavel znovu jednal o důchodové reformě toto pondělí již pouze sólo s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Přítomny však byly i jejich týmy. A místo zástupců ANO zůstaly prázdné židle.

    „Tohle, pane prezidente, není důstojné úřadu prezidenta republiky, tady jsou čtyři prázdné židle, tam jsou cedulky našich lidí, dokonce utrácíte na pohoštění peníze daňových poplatníků. Tohle dělá Moravec v České televizi, ale prezidentský úřad je přece vážný úřad. Tahle dehonestace se skutečně nehodí. Pan prezident jenom potvrdil, že skutečně je prezidentem pětikoalice. Ona si ho zvolila, ona ho podporovala,“ čílí se Babiš.

    Andreje Babiše naštvalo, že na Hradě při jednání o důchodové reformě nechali místo zástupců ANO prázdné židle. Andreje Babiše naštvalo, že na Hradě při jednání o důchodové reformě nechali místo zástupců ANO prázdné židle. | Facebook - A. Babiš

  • 5.Chtěli projednat 2. pilíř, který sami zrušili

    V zápise z březnové schůzky nicméně zaujme přitom i další detail. Je v něm rovněž poznamenáno, že zástupci ANO požádali o zařazení bodu Vytvoření 2. pilíře a jeho základní principy.

    „Zástupci hnutí ANO uvedli svou představu o druhém pilíři (motivační pilíř, prostředky spravuje stát se státní garancí výnosu; investuje se do dlouhodobých infrastrukturních projektů; jde o prostředky nad rámec 28% příspěvkové sazby; účast klientů spíše dobrovolná než povinná). Ze strany hnutí ANO je třeba pracovat na úpravách v prvním pilíři a vytvoření druhého pilíře paralelně,“ uvádí zápis ze schůzky.

    2. pilíř důchodové reformy prosadila někdejší vláda Petra Nečase (ODS). Jeho zrušení však prosadila společná vláda tehdejší ČSSD a ANO, v níž byl Babiš vicepremiérem a ministrem financí.

    „Hnutí ANO, které kdysi ‚slavně‘ zrušilo 2. pilíř důchodové reformy, nyní prohlašuje, že je pro ně vytvoření 2. pilíře důchodové reformy zásadní podmínkou. Přesně takhle to vypadalo celých osm let, kdy byli u moci. Proto Českou republiku nikam neposunuli a my po nich musíme napravovat škody,“ rýpl si do opozičního hnutí taktéž na facebooku premiér Petr Fiala (ODS).

  • 6.Fiala: Pozvání od prezidenta se neodmítá

    Na sociální síti X premiér Fiala vedle toho k pondělní schůzce uvedl: „Pozvání od hlavy státu se neodmítá. ANO tím jen ukazuje svou bezradnost a nezájem o skutečné problémy naší země.“

    Jeho slova odmítl Karel Havlíček (ANO). „Zase lžete. Odmítli jsme schůzku u prezidenta se zástupci vaší vlády, nikoliv osobní schůzku s prezidentem, a jasně jsme to v dopise uvedli. A to proto, že vy jste řekl, že opět nebudete brát ohled na naše názory,“ kontroval taktéž na sociální síti.

  • 7.Schillerová: Podpásovka

    Proti zveřejnění zápisu se ohradila šéfka poslanců ANO. „Považuji to za podpásovku a nefér přístup, který bych od Hradu nečekala. Okamžitě jsme na zaslaný zápis reagovali zásadní výtkou, že zvyšování věku jsme rozhodně neodsouhlasili a požadujeme opravu zápisu. Reakce Hradu byla, že dokument měnit nebudou, protože se jedná o čistě interní dokument. Pokud se rozhodli jej v rozporu s daným slovem zveřejnit, měli tak udělat i s naší výhradou. Mrzí mě, že pan prezident začal dělat pětikoaliční politiku, přestože původně tvrdil, že mu jde o věc samotnou,“ uvedla ve středu v reakci pro Blesk Schillerová. 

    „Hnutí ANO nikdy nerozporovalo, že v období odchodu tzv. Husákových dětí do důchodu bude nutné vynakládat na penze více než nyní, zásadně ale nesouhlasíme s tím, aby se z Česka stal ostrov pracujících nemocných starců. Proto jsme přišli s řešením po vzoru nejvyspělejších zemí, které již nyní vydávají na důchody v poměru k HDP ještě daleko více,“ dodala Schillerová.

    Video  Alena Schillerová v Hráčích: Proč jí to doma skřípe, jaký má vztah s Babišem a bude jednou prezidentkou?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
    Video se připravuje ...

  • 8.Jurečkovi vadí lhaní

    „Fakt mě to vytáčení a lhaní ANO už štve. Teď už to máme černé na bílém potvrzeno. Hnutí ANO souhlasilo se zvýšením věku odchodu do důchodu. Tedy pár dnů. Od doby, co přijel šéf z dovolené, slyšíme jen výmluvy jak od malých dětí,“ reagoval na sociální síti X Marian Jurečka.

    Marian Jurečka po jednání s Petrem Pavlem o důchodové reformě (22. 4. 2024) Marian Jurečka po jednání s Petrem Pavlem o důchodové reformě (22. 4. 2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 9.Rozčilený Havlíček

    Hradní verzi zápisu z březnové důchodové schůzky však odmítají i další členové Babišova hnutí. „Jsem šokován, že někdo zveřejní interní zápis, který nebyl odsouhlasen druhou stranou, která byla aktérem schůzky. Ve stejné logice bychom mohli udělat naši verzi. Přiznám se, že jsem se s tím nikdy nesetkal, tím spíše, když jsme řádně a obratem na zápis reagovali a žádali jsme upřesnění, které se týkalo našeho postoje a našeho stanoviska,“ reagoval pro Blesk místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). 

    „Chápu, že chtějí chránit pana prezidenta, ale takhle to fakt nejde. Kdybychom nereagovali, tak to chápu, ale my žádali změnit naše vyjádření a jasně jsme zdůvodnili proč,“ pokračuje Havlíček.

    „Obecně chápu, že si každý může vyložit závěry různě. Pokud nás někdo cituje, musí se ale dopředu jasně domluvit přesné znění takového vyjádření nebo se musí počkat na zápis. Ani k jednomu nedošlo. Na tiskové konferenci paní Schillerová sdělila, že zvyšování věku odchodu do důchodu není cesta, kterou bychom chtěli jít, a že jsme proto vyžádali další podklady. Zdá se někomu na tomto vyjádření, že jsme odsouhlasili zvýšení věku odchodu? Je to přání otce myšlenky...,“ dodal Havlíček.

    Jednání o důchodové reformě u prezidenta Petra Pavla Jednání o důchodové reformě u prezidenta Petra Pavla | ČTK / Deml Ondřej

  • 10.Hrad se brání

    Proč na Pavlově Hradě ke zveřejnění zápisu ze schůzky i s účastí ANO nyní s odstupem času přistoupili? „Důvodů je několik. Zaprvé ten dokument by byl dříve nebo později stejně veřejný, protože jsme dostali několik žádostí od novinářů i veřejnosti dle zákona 106. Zadruhé jsme chtěli být maximálně transparentní a vydat všechny dokumenty, na základě kterých probíhala ta jednání. Nemají žádný vedlejší záměr, není v nich nic zásadního. Jen jsme chtěli, aby kdokoliv si mohl udělat obrázek o tom, na základě čeho se jednalo. Točíme se tu kolem věci, která je až absurdní, někdo nedodal podklady, nepřišel na schůzku a rozporuje, jestli je na záznamu napsáno, zda je interní nebo není. To je nepodstatné,“ reagoval pro Novinky.cz šéf hradní komunikace Vít Kolář.

    Odmítl přitom i další výhrady ANO. „Kdybychom měli začít přistupovat na to, že každý má napsat výhrady k tomu zápisu, tak nikdy nevznikne a nebo budeme mít 35 verzí. Je to záznam jednoho z účastníků, tahle on to viděl. Mělo to být jen připomenutí toho, o čem se jednalo. Není to smlouva,“ upozornil ředitel komunikačního odboru KPR Kolář.

    Prezident Petr Pavel byl hostem pořadu Hráči. Vpravo ředitel komunikace na Hradě Vít Kolář (18.3.2024) Prezident Petr Pavel byl hostem pořadu Hráči. Vpravo ředitel komunikace na Hradě Vít Kolář (18.3.2024) | Blesk:Tonda Tran

  • 11.Rakušan: S ANO je těžké se bavit

    Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes po jednání vlády řekl, že se při zpochybňování obsahu jednání ze strany ANO zveřejnění zápisu nediví. Považuje za vážné, že hnutí odmítá o reformě jednat. 

    Podle Rakušana je těžké se s ANO bavit o nějakých politických dohodách, když jeho předseda Andrej Babiš změní narativ jednání po návratu z dovolené, přestože se ho neúčastnil. Za závažné považuje, že hnutí odmítá jednat o parametrech reformy, jež ovlivní život v ČR na desítky let. Zveřejnění zápisu z jednání se nediví ve chvíli, kdy je jeho průběh zpochybňován.

    „Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil! Důchody, ale nejsou pohádka, je to vážná věc. ANO z toho dělá frašku, která však v jejich podání může skončit pro nyní pracující čtyřicátníky a mladší jako drama s prvky hororu,“ přidal se na sociální síti X šéf poslaneckého klubu STAN Josef Cogan.

    Tisková konference vlády České republiky (24. 4. 2024) Tisková konference vlády České republiky (24. 4. 2024) | Blesk:Tonda Tran

  • 12.Politolog: Všichni perou špinavé prádlo na veřejnosti

    Schůzky na Hradě byly podle politologa Lukáše Jelínka pro ANO příležitostí, jak se ukázat coby důvěryhodný partner. Strana si však spočítala, že je pro ni lepší zasvětit příští měsíce absolutní konfrontaci. Vztahy mezi Hradem a hnutím ANO teď podle něj výrazně ochladnou. 

    „To je samozřejmě škoda, protože v okamžiku, kdy tady probíhá ostrý střet mezi vládou a opozicí, tak Pražský hrad bylo ještě poslední místo, které skutečně mohlo nějakým způsobem oba tábory kultivovat,“ řekl Blesku. 

    „Myslím si, že to byla ukázka neslušnosti, nebo dokonce možná určitého buranství,“ zhodnotil fakt, že na poslední setkání ANO nedorazilo. „Když vás někam pozvou a na Pražský hrad obzvlášť, tak se takové pozvání neodmítá. I kdyby tam mělo hnutí ANO přijít a hned na kraji toho jednání říct, že nesouhlasí a odchází, tak alespoň by to bylo projevení jakési úcty vůči prezidentovi,“ míní. Hnutí ANO by toto chování mohlo podle něj dokonce uškodit, velká část občanů totiž Hrad vnímá jako autoritu, ke které je třeba chovat respekt. 

    Zveřejnění zápisu? Nestandardní, míní politolog

    „Je jasné, že do budoucna se ty kontakty budou minimalizovat, a pokud bude chtít Petr Pavel někoho z hnutí ANO pozvat, tak spíš k otázkám zahraniční nebo bezpečnostní politiky. Ale v té domácí politice už asi s žádnými dohodami počítat nebude,“ pokračuje Jelínek. 

    Zároveň však zveřejnění zápisu označil za nestandardní a ne úplně férový krok. „Podobné zápisy se obvykle nezveřejňují a navíc zveřejnění tohoto zápisu nás nikam dál neposune. Jedna část zúčastněných bude tvrdit, že to proběhlo tak, jak říká Petr Pavel a ministr Jurečka, druhá bude tvrdit, že ta interpretace je správnější ze strany hnutí ANO,“ vysvětlil.

    Postoji ANO nicméně rozumí, kdyby na posouvání věku odchodu do důchodu přistoupilo, před volbami by si tím uškodilo. Navíc kdyby schůzka na Hradě probíhala v nějakém širším formátu před rokem, byla by větší šance, že se všechny strany dohodnou, teď je ale důchodová reforma víceméně hotová. „Vadí mi spíš forma té komunikace, že v okamžiku, kdy se třeba neshodnou na nějaké interpretaci, tak nemusí všichni prát špinavé prádlo před veřejností. Bohužel k tomu došlo a podle mě to potom snižuje autoritu všech aktérů té schůzky,“ dodal pro Blesk politolog.

    Video  Kalousek v Hráčích: Příští rok mi vyměří důchod. Kolik bude brát?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
    Video se připravuje ...

animka ( 26. dubna 2024 12:41 )

Jseš dutá, děvče. 👎

animka ( 26. dubna 2024 12:40 )

Babiš je špína!! Nevolte nikdo ANO. Jsou to vši. 👎

jajas ( 26. dubna 2024 06:22 )

Doteď jsem se domníval, že zápis se může zveřejnit až po jeho odsouhlasení všech zůčasněných stranam. Vláda a Hrad si doteď myslí, že ne..... 🙂 👎

jajas ( 26. dubna 2024 06:20 )

Tak nějak...Jurečkovi vadí "lži ANO", a Jurečka vadí občanům....takže nemá co do toho kecat. 🙂

Frantisek Najman ( 25. dubna 2024 16:31 )

Mně zase vadí neschopný Jurečka a jeho lži!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa