Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

ONLINE Fiala v Bílém domě: Češi vědí, že Putinovy ambice nekončí na Ukrajině, uvedl Biden a chválil spojence

Video se připravuje ...
Autor: man, ČTK, simao, Mii, amb - 
16. dubna 2024
06:26

Petr Fiala (ODS) je na návštěvě USA a v pondělí ho přijal v Bílém domě prezident USA Joe Biden. Biden pochválil Česko za muniční iniciativu, která pomáhá Ukrajině, a uvedl, že Češi ví, že Putinovy ambice na Ukrajině nekončí. Fiala pomoc vysvětlil slovy, že ve svém městě již viděl ruské tanky a nechce je vidět znovu. V ČT doplnil, že z jejich návratu má skutečný strach. Za Atlantik vyrazili i šéfové českých tajných služeb včetně šéfa BIS Michala Koudelky, kteří Fialu doprovodili na utajovanou návštěvu sídla CIA s ředitelem této agentury Williamem Burnsem. Dění kolem návštěvy Petra Fialy v USA sledujeme na Blesk.cz online a jsme ve Washingtonu přímo u toho.

  • Fiala se v pondělí setkal v Bílém domě s americkým prezidentem Joem Bidenem. Schůzka měla oproti plánu zpoždění, důvod není znám.
  • Fiala uvedl, že setkání s Bidenem se uskutečnilo v přátelské atmosféře, prezident podle něj ocenil roli Česka v současném světě i vzájemné vztahy.     
  • Biden ocenil partnerství s ČR v rámci NATO. „Diskutovali jsme o podpoře Ukrajině, protože Češi vědí, že tím Putinovy ​​ambice nekončí,“ uvedl americký prezident. „Společně jsme odhodláni posilovat svobodu pro lidi na celém světě,“ dodal. 
  • Do USA s Fialou letěli i tři šéfové českých tajných služeb – Michal Koudelka (BIS), Vladimír Posolda (Úřad pro zahraniční styky) a Jan Beroun (Vojenské zpravodajství).
  • Fiala na úvod washingtonského programu vyrazil na jednání s ředitelem CIA Williamem J. Burnsem. Hovořili o bezpečnostní situaci ve světě. Schůzky se účastnili i zmínění šéfové českých tajných služeb.
  • Fialu do USA nedoprovodila manželka Jana, setkání s Bidenem bylo naplánováno coby pracovní bez účasti prvních dam. S Fialou letěl do Spojených států bezpečnostní poradce Tomáš Pojar.

Petr Fiala v USA
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
9:00
16. 4. 2024

Děkujeme Vám za sledování přijetí Petra Fialy v Bílém domě online na Blesk.cz. S ohledem na časový posun ve Washingtonu budeme dnes v podvečer sledovat další dění kolem závěru Fialovy návštěvy v USA již v běžném zpravodajství.

Již  ve 14:00 však poběží na Blesk.cz ze studia Blesku přímý přenos rozhovoru s velvyslancem v USA Miloslavem Staškem, se kterým moderátorka Pavlína Horáková probere zákulisí Fialova přijetí v Bílém domě.

Přejeme hezký den.

8:30
16. 4. 2024
!

Jaký je časový harmonogram druhého dne návštěvy Petra Fialy v USA?

  • 18:10 SELČ vystoupení Fialy v Hudsonově institutu
  • 19:40 SELČ jednání v Kongresu USA.
  • Po ceremoniálu u sochy Tomáše Garrigua Masaryka ukončí premiér návštěvu USA večeří s investory a kolem 23:00 místního času (středa kolem 05:00 SELČ)
  • Poté Fiala zamíří rovnou na mimořádný summit EU v Bruselu.
7:45
16. 4. 2024

Petr Fiala (ODS) po politickém programu vyrazil ve Washingtonu za sportem - do hlediště zápasu NHL Washington Capitals vs. Boston Bruins, který skončil výhrou domácích 2:0. Střelecky naprázdno tak vyšla i česká dvojice v prvním útoku Bostonu Pastrňák - Zacha.

Petr Fiala v USA: Vyrazil na zápas NHL Washington Capitals - Boston Bruins (16.4.2024)
7:07
16. 4. 2024

“Viděl jsem ruské tanky ve svém městě v roce 1968 a už to nikdy nechci zažít.” - Petr Fiala je frajer a státník mezinárodního kalibru, ocenila slova Fialy v Bílém domě nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix.

6:27
16. 4. 2024
!

K návštěvě Fialy v Bílém domě se vrátil i Joe Biden na sociální síti X. „Setkal jsem se s premiérem Fialou na oslavě 25. výročí vstupu České republiky do NATO a našeho obranného partnerství. Diskutovali jsme o podpoře Ukrajině, protože Češi vědí, že tím Putinovy ​​ambice nekončí. Společně jsme odhodláni posilovat svobodu pro lidi na celém světě,“ uvedl Biden.

6:15
16. 4. 2024

Dobré ráno. Ve Washingtonu je aktuálně po půlnoci (0:15 tamního času) a Petr Fiala má po nabitém dni včetně návštěvy Bílho domu. A také po ocenění medailí Karla Kramáře pro Janu Kánskou, dceru Milady Horákové.

„V zahraničí se vždycky snažím najít aspoň chvíli na setkání s krajany. Ve Spojených státech je největší česká komunita na světě. Setkal jsem se i s paní Janou Kánskou, dcerou Milady Horákové, které jsem měl tu čest udělit medaili Karla Kramáře,“ uvedl Fiala.

„Paní Kánská emigrovala do USA v roce 1968, aby se zde opět setkala se svým otcem, který před komunisty utekl v 50. letech. Ani po tak těžkém osudu, kterým prošla, ani po tom všem, co se stalo její rodině v komunistickém Československu, nezanevřela na české země. Naopak. Byla nesmírně aktivní, pomáhala a dodnes je jednou z protagonistek česko-amerických vztahů. Nesmírně si toho vážím a děkuji,“ dodal český premiér.

1:13
16. 4. 2024

Oficiální program premiéra Petra Fialy (ODS) pro první den skončil. Se zpravodajstvím z jeho návštěvy USA proto budeme pokračovat v úterý ráno. Dobrou noc.

1:03
16. 4. 2024

Reportér Blesku zachytil reakci Jany Kánské na medaili Karla Kramáře, kterou jí na ambasádě ve Washingtonu udělil premiér Petr Fiala. 

Video  
Video se připravuje ...
0:57
16. 4. 2024

Fiala v úvodu setkání na české ambasádě ve Washingtonu řekl, že krajanská komunita se skládá z lidí s různými historickými osudy. „Jsou tu nejen ti, kteří utíkali z politických důvodů za svobodou, ale jsou tu i nové generace lidí, kteří v USA vidí příležitost pro rozvíjení kariéry,“ uvedl. Česko si váží obou druhů krajanů, podotkl. Ocenil lidi, kteří i přes snahu integrovat se do nové společnosti nezapomínají na české kořeny.

0:39
16. 4. 2024
!

Dcera Milady Horákové, Jana Kánská, z rukou premiéra Petra Fialy (ODS) na české ambasádě ve Washingtonu převzala medaili Karla Kramáře.

„Jeden z důvodu, proč jsem se rozhodl paní Kánské udělit tu medaili je, že po tak těžkém osudu, kterým jste prošla, po tom všem, co se stalo vaší rodině v komunistickém Československu, tak když jste odešla za hranice, tak jste nezanevřela na české země, ale naopak, byla jste nesmírně aktivní, pomáhala jste, a do dneška jste jednou z hlavních protagonistek česko-amerických vztahů a děláte toho pro nás hrozně moc. Já si toho nesmírně vážím,“ uvedl Fiala.

0:29
16. 4. 2024

Náměstek českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Jiří Kozák zveřejnil snímek z jednání delegací v Bílém domě. 

0:26
16. 4. 2024

Stále přibývají nadšené reakce z návštěvy Fialy v Bílém domě. Setkání ocenil i šéf Senátu a Fialův stranický kolega Miloš Vystrčil (ODS).

0:15
16. 4. 2024

Premiér Petr Fiala (ODS) právě dorazil za českými krajany na českou ambasádu ve Washingtonu.

0:03
15. 4. 2024

Moderátor České televize se Fialy zeptal, zda vsazení na USA ve vyjednávání pomoci Ukrajině nebude pro Česko oslabující, pokud příští volby vyhraje Donald Trump. „Ne, nikdy vás neoslabuje v politice a v mezinárodních vztazích silné přesvědčení a hodnoty, které zastáváte. Naopak, to vám získává respekt i u těch, kteří mají jiné názory. Právě ti, co se chovají v mezinárodních vztazích jako bláto a nemají žádný názor a hlásají tu jednu, tu druhou věc, tak nemají žádný respekt a ničeho nedosáhnou. A to, co se teď odehrává s Českou republikou, ta obrovská prestiž, které se těšíme, tak ta je opravdu i výsledkem té politiky, kterou dělá moje vláda, to je politika hodnotová. Od první chvíle, jasné postoje, diskuze, vysvětlování, ale neustupování z našeho přesvědčení,“ řekl premiér.

„Jsem si jistý, že tato pozice nijak neohrožuje budoucí vztahy se Spojenými státy, ať už tady bude vláda jakákoliv, ale k tomu bych chtěl říct jednu poznámku, která je ještě důležitější. Já jsem velký stoupenec euroatlantické spolupráce, pro mě vždycky Spojené státy byly takovým tím majákem naděje, svobody, demokracie a jsem přesvědčen, že bezpečnost světa, Evropy, je založena na úzké spolupráci,“ odpověděl Fiala. 

23:59
15. 4. 2024

A takhle to nyní vypadá na české ambasádě ve Washingtonu. 

Na české ambasádě ve Washingtonu čekali na Fialu krajánci i občerstvení. (15. 4. 2024) Na české ambasádě ve Washingtonu čekali na Fialu krajánci i občerstvení. (15. 4. 2024) Na české ambasádě ve Washingtonu čekali na Fialu krajánci i občerstvení. (15. 4. 2024)
23:58
15. 4. 2024

Detaily návštěvy CIA Fiala v České televizy sdělovat nemohl. Na otázku, zda bylo tématem třeba i odhalení ruských sil v Česku a Evropě, odpověděl: „Já opravdu nepůjdu do žádných dalších detailů, snad jenom řeknu, že toto vyvolalo pozornost, ale především v Evropě, kde moji kolegové hledají různé cesty, jak na tu situaci reagovat, protože se s tím nesmíme smířit,“ uvedl. 

23:55
15. 4. 2024

„Já jsem velmi realistický politik v mezinárodních vztazích a netrpím žádnými mesiášskými komplexy ani nějakým přílišným sebepředceňováním. Já určitě nezměním situaci v Americe, ve Spojených státech, ale to, co mohu udělat, je říct svůj pohled, svoji osobní zkušenost, zkušenost zemí střední Evropy, to, jak se my na ty věci díváme,“ hovořil Fiala na České televizi o tom, jaké má plány v úterý v Kongresu. 

„Budu se snažit toho využít a vysvětlit to, jak se na ty věci dívám. Já jsem totiž ještě přesvědčen o jedné věci, kterou také veřejně říkám, a to je, že řada dalších zemí pozorně sleduje, jaký bude osud ruské agrese na Ukrajině. Pokud by Rusko uspělo, tak to bude signál pro další velmoci, agresivní státy, třeba aby postupovaly podobně, a to si musí všichni uvědomit. Proto je ta podpora Ukrajiny i v tom globálním kontextu tak důležitá,“ sdělil. 

23:47
15. 4. 2024

V rezidenci českého velvyslance v USA už čekají čeští krajané na příjezd Petra Fialy.

Čeští krajané čekají na příjezd Petra Fialy. (15. 4. 2024)
23:35
15. 4. 2024

Fiala by se měl zítra setkat i s bývalou předsedkyní americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, uvedl v rozhovoru pro Českou televizi. 

23:29
15. 4. 2024

„Překvapila mě skutečně srdečnost pana prez Bidena,“ řekl Fiala v rozhovoru pro Českou televizi. „Myslím si, že opravdu není přehnané říct, že dnes máme ve světě prestiž a je to i díky tomu, jaké zastáváme hodnotové postoje a co děláme a o co se snažíme. A toto bych vůbec nepodceňoval, protože to není nic samozřejmého a má to potom vliv i na spoustu dalších věcí,“ uvedl. Zopakoval strach, že by se ruské tanky mohly vrátit do středoevropských měst. 

„Rusko nemá jasně definovanou svoji západní hranici. Kdo dobře poslouchá a čte výroky ruských politiků z nedávné minulosti, tak ví, že Rusko považuje za svou sféru vlivu i bývalou sféru vlivu Sovětského svazu, že Rusko se chce vrátit v tom světovém pořádku někam do devadesátých let, a to prostě minimálně, a to prostě jsou nebezpečné věci. Já jsem napsal řadu textů po ruské anexi Krymu, kde jsem varoval, že pokud ta odpověď západních demokracií nebude dostatečně odhodlaná, takže budou následovat další agresivní kroky," řekl Fiala. O nutnosti podporovat Ukrajinu bude hovořit i zítra.

23:28
15. 4. 2024

„Den, který nezapomenu. Partnerství a přátelství mezi Českou republikou a Spojenými státy je silnější než dřív,“ napsal na X americký velvyslanec v Česku Bijan Sabet. 

23:25
15. 4. 2024

„V době, kdy Putin s ajatoláhy souká síť teroristické internacionály s cílem zničit západní civilizaci, jedná premiér ČR s prezidentem USA. Posiluje tím významně pozici ČR na mezinárodní scéně. Po návštěvě Kyjeva v březnu 2022 je P. Fiala opět ve správné chvíli na správném místě,“ uvedla na X senátorka Miroslava Němcová. 

23:24
15. 4. 2024

„Takový to, když hrajeme o maličko větší roli, než nám jiní rádi přisuzují. Tak to mám rád. Ne veliká slova, ale činy, které nás posouvají tu o stupeň, tu o dva dál. Buďme za to vděční,“ uvedl na X Robert Neruda, manžel kandidátky do europarlamentu Danuše Nerudové. 

23:21
15. 4. 2024

„Pan prezident Biden skutečně zmiňoval své vzpomínky na některé události z minulosti, opakovaně říkal, jak má rád Českou republiku,“ řekl Fiala po jednání s americkým lídrem. Konkrétně zmiňoval vstup Česka do NATO. Shodli jsme se na tom, že to byl historický okamžik, který byl naprosto zásadní pro bezpečnost Evropy. „Takže ano, byly tam i osobní vzpomínky a reflexe a pan prezident se, myslím, že to tak mohu říct, skutečně vyznal z velmi vřelého vztahu k České republice,“ řekl Fiala.

23:13
15. 4. 2024
!

Evropa i Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině. Nemohou připustit, aby ruská agresivní politika zvítězila, řekl Fiala po setkání s Bidenem. „Jsem přesvědčen o tom, že jak Evropa, tak Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině, protože nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila svůj úspěch.“

Tisková konference Fialy po setkání s Bidenem. (15. 4. 2024) Tisková konference Fialy po setkání s Bidenem. (15. 4. 2024)

Richard Zeman ( 17. dubna 2024 11:33 )

jajas ( 17. dubna 2024 09:08 )

Kdybyste je nebrali vážně, tak proč s nimi diskutujete? Proč se s nimi vůbec zabýváte a reagujete na ně? Takže asi máte co k jejich příspěvkům říct, ne? Hlavně tu svoji "pravdu"... 🙂

pindal ( 16. dubna 2024 21:03 )

Lidi,kteří mají paměť a mají trochu charakter,by bylo těžké donutit jít bojovat proti Rusům.Teď je u moci generace,které chybí paměť.Pokud do sedmého roku života se vytváří naprogramování myšlení člověka,tak tuto generaci naprogramoval 68 rok.Ale národ Rusů za to nemohl,to spíš všichni "hodní" ostatní,včetně nás,kteří sestrojili tu situaci.Ti "hodní" se dnes snaží to svalit na Rusa. 😨

pindal ( 16. dubna 2024 20:34 )

Ale máš pravdu,kdybych byl chytrej,tak bych vůbec nemluvil,jako to dělá většina národa a ještě bych tleskal,víc raket a nábojů Ukrajině,vezmeme to našim důchodcům a pracujícím lidem. 😨

jajas ( 16. dubna 2024 20:32 )

Starej se o své......co jste si zvolili, to máte...stejně jako, bohužel, my. 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa