Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš drsně o Jourové: „Zbláznila se!“ Šije i do Fialy s Rakušanem a chce koupit kohouta

  • Autor: simao,ČTK - 
    11. 4. 2024
    19:04

    Andrej Babiš (ANO) nejde pro kritiku daleko, na svém facebooku se pustil do eurokomisařky Věry Jourové (ANO), někdejší 1. místopředsedkyně ANO a exministryně pro místní rozvoj. Podle něj odcházela do Bruselu normální, ale zbláznila se tam. Babiš dnes kritizoval ostře ve Sněmovně premiéra Petra Fialu (ODS), ale i šéfa STAN Víta Rakušana. Vedle toho se však na svém facebooku nechal slyšet, že shání a chce koupit kohouta.

  • 1.Babiš sepsul Jourovou

    „Paní Jourová, která odcházela do Bruselu celkem normální, se tam úplně zbláznila,“ uvedl Andrej Babiš o eurokomisařce Věře Jourové, své někdejší spojenkyni.

    „Občas se mi donese, že při nějakých stranických jednáních nejsem úplně dobře hodnocená ze strany pana předsedy Babiše. Je mi to ale upřímně jedno,“ říkala před časem Jourová, která je stále ještě členkou ANO, pro Spotlight na Aktuálně.cz.

    Babiš letos ohledně Jourové pro CNN Prima News uvedl: „Máme jiné názory na problematiky, které ona zastávala, ve většině věcí jsme nesouhlasili s tím, co řešila.“

  • 2.Hodný strýček

    Jourová působí v Bruselu coby eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů. V minulosti měla u Babiše silnou pozici, ale znelíbila se mu. I kvůli kritice šéfa ANO.

    Po Babišově prohře v prezidentských volbách s Petrem Pavlem poukazovala Jourová na negativní emoce, které Babiš vnášel do kampaně. A také na dezinformace.

    „Kampaň byla hodně vyhrocená i kvůli tématu války a míru, protože to hrálo na strach lidí a to se mi teda nelíbilo,“ upozorňovala pro Reflex Jourová. Nelíbila se jí snaha děsit lidi.

    „Fascinuje mě, jak se v kampani mění kandidát v někoho jiného pod rukama marketérů, prodejců. Já si prostě myslím, že ta snaha udělat z něj hodného strýčka nemohla dobře zafungovat, protože ho známe celá léta. Já jsem ho zažila v situacích, kdy opravdu ukazoval svou lidskou tvář a dokázal pomoct lidem v nouzi, já ho určitě nebudu nějak jednostranně kritizovat, ale ta pozice toho hodného strýčka mu prostě moc nesedla,“ říkala Jourová s tím, že se lidi nenechali opít rohlíkem, ale vyhrála autenticita kandidáta.

    „Mně se zdá, že lidi poznali, že Andrej Babiš prostě není hodný strýček, že je to člověk, který chce mít tu pravomoc, který je schopen rozhodovat za ostatní, myslím, že ho zbavili image člověka, který je rozhodný a ví, co dělá,“ dodávala Jourová.

    Video  Prostor X: Rozhovor s Věrou Jourovou  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 3.Chtěl ji za prezidentku

    Eurokomisařka Jourová je přitom nadále řadovou členkou ANO. A jako členka Babišova hnutí v minulosti např. v roce 2016 bránila Babiše v kauze Čapí hnízdo, načež čelila kritice za nemoudrá vyjádření s ohledem na postavení eurokomisařky.

    O Jourové se přitom před lety spekulovalo i jako o možné kandidátce ANO na prezidentku.

    „Já si myslím, že dobrým kandidátem by mohla být Věra Jourová. Je to distingovaná dáma, seděla ve vězení neprávem. Je to skvělý lidský příběh,“ říkal Babiš pro Blesk právě v roce 2016 a připomínal tak i aféru, kdy Jourovou coby někdejší náměstkyni na MMR umístili v roce 2006 chybně do vazby kvůli smyšlenému obvinění z korupce u evropských dotací.

    Video  Babiš v roce 2016 navrhoval místo Zemana na Hrad Jourovou: Seděla neprávem.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Šílené věci, hřímal Babiš

    Šéf ANO přitom ve čtvrtek namířil své kritické výpady i do dalších směrů. Babiš ve Sněmovně ostře kritizoval Petra Fialu (ODS) a vládní koalici. „Dnes jsme se sešli opět na mimořádné schůzi, abychom projednali vymlčené korupční kauzy vládních stran. Ty dva nejkřiklavější případy, skandál ODS kolem kampeličky pana premiéra a aféra STAN a TOP 09 v případu Dozimetr, však nejsou za vládnutí pětikoalice jediné,“ tvrdil Babiš.

    Ohledně Podnikatelské družstevní záložny, kterou ANO spojuje nejen s Fialovým pochybením ohledně nepřiznaných peněz, ale i s dary pro ODS a podezřením na údajné praní špinavých peněz a zmizení stamilionů pro Ukrajinu, Babiš bouřil: „To jsou úplně šílené věci. Já nevím, jestli si vůbec někdo uvědomuje, o čem to vlastně všechno je, to je neskutečná mafie, která tady byla léta budována.“

  • 5.Fiala: Moje svědomí je čisté

    Petr Fiala však míní, že jde o neexistující kauzu, kterou rozdmýchává ANO kvůli nervozitě z toho, jak se pětikoalici daří vypořádávat se s věcmi, jež Babišova vláda neřešila či vyřešit nedokázala. Fiala to uvedl v pořadu Ptám se, pane premiére.

    „Já nejsem ze stejného světa jako vy, pane předsedo Babiši. Moje svědomí je čisté a nejsem ani paranoidní a netrpím přesvědčením, že všichni víceméně lžou, kradou, podvádějí, do tohoto vašeho světa se nenechám zatáhnout,“ reagoval Fiala dnes ve Sněmovně a na svou obhajobu uvedl: „Jediná chyba, kterou jsem opravdu udělal, byla ta, že jsem do přiznání o střetu zájmů neuvedl svůj podíl v Podnikatelské družstevní záložně, tuto chybu jsem udělal před několika lety, tu jsem napravil, jakmile jsem na ni byl upozorněn.“

    „Je potřeba zmínit to podstatné, oč tady ve skutečnosti jde a s čím vy se nemůžete srovnat. A to je to, že my máme výsledky. Že nám se daří posouvat naši zemi kupředu, že nám se daří restartovat klíčové oblasti naší ekonomiky a že můžeme být jako Češi konečně zase hrdí na svoji zem. Že je konečně líp!“ dodával Fiala.

  • 6.Nechtějí se rozpadnout před volbami, míní Babiš

    Babiš nešetřil kvůli kauze Dozimetr ani hnutí STAN. „Ze všech kroků pana Rakušana v roli předsedy STAN a nyní ministra vnitra je evidentní, že jeho hlavním úkolem je krýt nejen černé financování STANu, ale také ostatní levárny, korupci a klientelismus Redla, svých spolustraníků a různých kamarádíčků STANu,“ tvrdil dnes ve Sněmovně.

    „Suma sumárum, kauza Dozimetr jasně ukazuje, že STAN a TOP 09 financovaly a téměř jistě dál financují peníze z korupce v nejlepší tradici Bácse a Singhy. Za normálních okolností by padaly hlavy, nebo dokonce celá vláda. Ale je v podstatě ticho po pěšině; premiér Fiala se tváří jakoby nic, protože samozřejmě řeší jenom stále Ukrajinu nebo munici, a samozřejmě hlavně chce, aby se ten pětislepenec nerozpadl před volbami, což si myslím, že nehrozí, protože ty pozice, které teď mají, tak jsou skutečně vrcholem jejich kariéry,“ říkal Babiš.

    Video  Rakušan o Dozimetru: Vyměnili jsme lídra kandidátky, prošli jsme absolutním očistným procesem.  - Mall TV a Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 7.Šéf ANO chce kupovat kohouta

    Samotný Babiš však řeší i další věci. V minulosti zaujal videem s kohoutem Silverem, kterému prý nechutná ukrajinské obilí.

    „Vážení přátelé, máme velký problém. představte si, co se stalo. Kohout Silver je už taková celebrita a já jsem ani netušil, že on hraje ve filmech, tak jsem chtěl s ním točit ten podcast, abychom si znovu nějak popovídali, a nemá místo v kalendáři. Je stále vybookovanej. Takže prosím vás, pokud byste o někom věděli, že chová stejného kohouta, tak mi napište, já bych ho rád koupil, abysme ho měli k dispozici, protože zkrátka je to velký problém,“ lamentuje Babiš na facebooku a označil to za urgentní záležitost.

    Na Babišovo dřívější video se Silverem přitom reagoval vicepremiér Rakušan. „Tohle je pan Babiš, nemá rád fakta, a tak šíří lži a bludy. Nežerte mu to. Ty řeči jsou fakt kontaminované,“ říkal Rakušan na videu, po kterém se omlouval, že se v autě nepřipoutal. 

    Video  Babiš tasil kohouta Silvera a ukrajinské obilí. Nepřipoutaný Rakušan mu vytkl lži a bludy.  - Facebook - A. Babiš, V. Rakušan
    Video se připravuje ...

Dana Kašová ( 13. dubna 2024 19:31 )

Dobrý den,jestli pan Babiš sháníte kohouta,tak máme z vlastního chovu o

stoura ( 12. dubna 2024 14:30 )

Ale to by sebou musel vzít i Fialu a jeho partu!

sejdemeseupopInic ( 12. dubna 2024 12:26 )

Monike si stěžuje, že nemá chlapa aby jí obšťastnil, tak dostane alespoň kohouta.

JaNat ( 12. dubna 2024 09:51 )

P.s. To tvrdil Hoflinger sám.

JaNat ( 12. dubna 2024 09:51 )

To jsou zase blitky, to je tím, že ty myslíš tím co ženy nemají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa