Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

ANO narazilo se schůzí ke kampeličce, kde měl peníze Fiala. Jako devadesátky v Bogotě, hřímala Schillerová

Aktualizováno -
11. dubna 2024
13:55
Autor: ČTK, dak - 
11. dubna 2024
07:05

Opozice dnes neprosadila mimořádnou schůzi Sněmovny svolanou z podnětu hnutí ANO ke kauzám vládních stran. Koaliční většina neumožnila schválení návrhu programu, výsledek hlasování se předem očekával. Před tím vystupovali celkem zhruba 4,5 hodiny řečníci s přednostním právem. Opoziční politici se věnovali zejména případu Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) a pražské korupční kauze Dozimetr. Premiér Petr Fiala (ODS) označil sněmovní jednání za ztrátu času. Opoziční obvinění týkající se jeho někdejšího podílu v kampeličce opět odmítl. Strany vládní koalice podle předsedy hnutí Andreje Babiše kryjí vlastní korupci a klientelismus, všechny skandály s nimi spojené se údajně snaží přejít mlčením. Premiér znovu obvinění odmítl, podle něj Sněmovn mimořádnou schůzí jen ztrácí čas.

Návrh programu mimořádné schůze obsahuje jediný bod s názvem „Vymlčené korupční kauzy vládních stran“. Hlavní náplní debat má být dění kolem záložny, kterou předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová spojuje s dary pro ODS, podezřením na praní špinavých peněz a zmizením stamilionů korun.

„To nejsou ani devadesátky v Česku, to jsou devadesátky v Bogotě,“ hřměla Schillerová na tiskové konferenci před jednáním. „Aktéři kampeličky mluví o napálených hnusáčcích,“ doplnila byvalá ministryně s tím, že čeští občané si zaslouží vědět, jestli mezi ně patří i premiér Fiala.

Podobně se vyjádřil i její kolega a místopředseda ANO Karel Havlíček. Tzv. kampeličku označil za „megakauzu“. „Sledujeme neuvěřitelnou latinskoamerickou telenovelu, do které jsou zataženi nejvyšší vládní politici, včetně pana premiéra. A nedělají s tím nic, pouze kličkují,“ uvedl Havlíček.

K debatě o premiérově podílu v PDZ se Sněmovna sešla z podnětu ANO začátkem února. Dolní komora tehdy s ohledem na postoj koaliční většiny po úvodní debatě řečníků s právem přednostního vystoupení zamítla návrh programu a schůze se neuskutečnila. Obdobný scénář se předpokládá i dnes.

„Vládní strany spolu svorně kryjí vlastní korupci a klientelismus za každou cenu,“ prohlásil Babiš. Podle něj jsou skutečnými hodnotami, které ODS, STAN, Piráty, TOP 09 a KDU-ČSL spojují, právě korupce, klientelismus, peníze a „koryta“.

Babiš promluvil na schůzi jako první z řečníků s přednostním právem poté, co se této možnosti vzdali premiér Petr Fiala, ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) i místopředseda Sněmovny a ANO Karel Havlíček.

Ve vystoupení předseda ANO opětovně obšírně rozebíral případ Podnikatelské družstevní záložny (PDZ), v níž měl v minulosti uložené peníze i premiér a předseda ODS Fiala. ANO spojuje kampeličku s dary pro ODS, podezřením na praní špinavých peněz a zmizením stamilionů korun určených pro Ukrajinu. „To je neskutečná mafie, která tady byla léta budovaná a nikdo o tom nemluvil,“ prohlásil dnes Babiš. Kampelička byla podle něho „nejspíš pračkou špinavých peněz politiků ODS a zdroj skrytého financování Fialovy partaje a jejích volebních kampaní“.

Fiala: Sněmovna ztrácí čas

Fiala obvinění odmítl, Sněmovna podle něj mimořádnou schůzí jen ztrácí čas. „Myslím, že ta pravá skutečnost, proč tu teď jsme, se skrývá jinde. Jedním z těch důvodů určitě je, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš nedokáže unést, jak se tato Sněmovna nedávno postavila k jeho nečestným praktikám v politickém boji a hlavně bezpečnostním rizikům, které ze stylu jeho práce vyplývají,“ řekl Fiala.

Babiš podle premiéra zpochybňuje spojenecké závazky Česka a hazarduje s osudem země. „Tím jsme píchli do vosího hnízda,“ řekl premiér k důvodům pro svolání dnešní mimořádné schůze. „Nejsem ani paranoidní a netrpím přesvědčením, že všichni víceméně lžou, kradou, podvádějí. Do tohoto vašeho světa se nenechám zatáhnout,“ dodal předseda vlády.

Premiér vysvětloval opakovaně

Fiala poukazuje na to, že svou roli obsáhle vysvětlil už na únorovém mimořádném jednání poslanců i v médiích. Další iniciativu v této věci má proto za absurdní. Premiér uznal, že chyboval, když nezapsal podíl v kampeličce do majetkového oznámení. „Poslat do jakékoli banky, záložny svoje řádně vydělané peníze není zločin, není to nic nemorálního,“ pronesl. „Jediná chyba, kterou jsem udělal, bylo opomenutí ve formuláři,“ řekl Fiala.

Podle Schillerové je ale problémem údajně kriminální podstata samotné instituce a její propojení s ODS. „Petr Fiala nevysvětlil vůbec nic, pouze zbagatelizoval celou kauzu. Ta má přitom obrovská chapadla. Není možné se tím promlčet, musí vysvětlit toky peněz,“ namítla.

O činnost záložny se podle Lidových novin zajímají detektivové z odboru hospodářské kriminality pražského krajského ředitelství. V polovině března s ní zahájila správní řízení Česká národní banka, kvůli trvajícím nedostatkům ve fungování kampeličky. Řízení směřuje k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Video  Fiala v Blesku: Do Bílého domu vyrazí bez manželky. A co pochroumané vztahy se Slováky?  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

abil ( 13. dubna 2024 08:59 )

Nezastavam se ani nahodou Babise, ale toho uz vic nez 10 let popotahuji kvuli Capimu hnizdu, kdy to vzdy skonci odlozenim. Pritom delal to, co delaly stovky firem a verejne to doporucoval firmam nynejsi ministr Sikela. Kdyby mel Babis misto Fialy v tehle kampelicce penize, navic je nepriznal, pisalci i vladni politici by sileli a doslova ho ustvaly. A to nepocitam dalsi a dalsi kauzy vladnouci garnitury. Ale u nich staci rict pardon, zapomnel jsem, nevedel jsem, nemyyslel jsem to tak nebo jsem byl jeste mlady a nezkuseny.

Miloslav Podhola ( 12. dubna 2024 13:30 )

Poslanci vládnoucích stran bojují za pravdu v jejich pojetí, která je odvrácena od demokracie, které mají plné h**y.

Miloslav Podhola ( 12. dubna 2024 13:30 )

Poslanci vládnoucích stran bojují za pravdu v jejich pojetí, která je odvrácena od demokracie, které mají plné h**y.

Miloslav Podhola ( 12. dubna 2024 13:30 )

Poslanci vládnoucích stran bojují za pravdu v jejich pojetí, která je odvrácena od demokracie, které mají plné h**y.

Miloslav Podhola ( 12. dubna 2024 13:30 )

Poslanci vládnoucích stran bojují za pravdu v jejich pojetí, která je odvrácena od demokracie, které mají plné h**y.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa