Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Šampioni z Nagana: Kdo otevřel zlatou bránu politiky? …a jak to dopadlo?

  • Autor: Tomáš Černík - 
    10. 4. 2024
    05:00

    Vedou se spory, zda patří politika do sportu. Co ale sportovci do politiky? Jak se vedlo těm, kteří to zkusili? I letos čeká nejméně dva hokejové olympijské šampiony z Nagana volební klání. Zatímco gólman Dominik Hašek (59) na podzim zabojuje o post senátora, kapitán Vladimír Růžička (60) chce rovnou do Bruselu.

  • 1.Jiří Šlégr (52) důvěřoval Paroubkovi

    Obránce přezdívaný »Guma« do politiky vstoupil jako zastupitel Litvínova. O dva roky později už spolupracoval se sociální demokracií (dnes SOCDEM) a v propagačním videu dával symbolický gól tehdejšímu premiérovi Mirku Topolánkovi (67).

    V roce 2010 se stal poslancem (byl jím do poloviny roku 2013), už o rok později ale sociální demokraty opustil a s expremiérem Jiřím Paroubkem (71, ČSSD) založil stranu LEV21. Po neúspěchu v dalších volbách stranu opustil. Ještě jednou se pokusil o comeback, dostal se do finále senátních voleb v Mostě, jenže tam ho »vychytala« Alena Dernerová (65, SD-SN). Mezi lety 2020 až 2022 byl členem Rady ČT.

    Jiří Šlégr patří mezi legendy českého hokeje. Snažil se prorazit i v politice, tři roky byl poslancem Jiří Šlégr patří mezi legendy českého hokeje. Snažil se prorazit i v politice, tři roky byl poslancem | Foto CNC - Pavel Mazáč

  • 2.Dominik Hašek (59) si chce »vychytat« Senát

    Je tomu 26 let, co Češi provolávali „Hašek na Hrad!“. Ačkoliv se o tom už párkrát spekulovalo, nejlepší brankář české hokejové historie chce do politiky vstoupit až letos. S nabídkou kandidatury do senátních lavic ho oslovila TOP 09, v jejím dresu bude chytat hlasy voličů v Benešově.

    K politickým otázkám se ale vyjadřuje delší dobu, kdy vyjadřuje podporu Ukrajině a ve sportovním prostředí se staví proti účasti ruských sportovců na mezinárodních soutěžích.

    Video  Dominik Hašek o Rusech, olympiádě a „vrahovi“ Putinovi  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 3.Jaromír Jágr (52): Vždycky s ODS?

    Jágr nikdy do politiky přímo nevstoupil, ale s politiky si tu a tam zadal. „Vždycky jsem byl na straně ODS a vždycky budu na straně ODS,“ řekl po zlatém mistrovství světa v roce 2010 na tiskovce s tehdejším šéfem ODS Petrem Nečasem (59). Před volbami roku 2013 ale hrál v reklamě na Vodňanskou drůbež s lídrem ANO Andrejem Babišem (69).

    Podle Jágra se reklama připravovala dopředu. „To ještě nebyl premiér, navíc Agrofert byl tehdy sponzorem Rytířů... Spolupráce po jeho vstupu do politiky skončila,“ řekl k tomu pro časopis Neovlivní. Jágr také navštívil s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem (79) Čínu. V Pekingu otevřel česko-čínské centrum rozvoje ledního hokeje.

    Jaromír Jágr Jaromír Jágr | profimedia.cz

  • 4.Milan Hnilička (50): Pád kvůli mejdanu

    Asi nejvíc si v politice »zabruslila« naganská trojka a trojnásobný mistr světa Milan Hnilička. Od roku 2018 byl poslancem za hnutí ANO a také jako první šéfoval Národní sportovní agentuře (NSA). Z obou funkcí však odstoupil v roce 2021. V teplickém hotelu Prince de Ligne se zúčastnil oslavy narozenin exposlance Petra Bendy (53, ČSSD).

    To bylo v rozporu s tehdy platnými opatřeními proti šíření covidu-19 a jeho stranický šéf Andrej Babiš ho vyzval k rezignaci. „Plně si uvědomuji zodpovědnost, kterou mám, a proto jsem se po té zbytečné chybě, kterou jsem udělal, rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát,“ řekl tehdy. V čele NSA skončil později, prý kvůli únavě.

    Premiér Andrej Babiš (ANO) a bývalý hokejový brankář Milan Hnilička Premiér Andrej Babiš (ANO) a bývalý hokejový brankář Milan Hnilička | Facebook A. Babiše

  • 5.Vladimír Růžička (60): Kapitán u Rajchla

    Podle nejčerstvějších informací míří do politiky i kapitán zlatých hochů. V pondělí oznámila jeho nominaci do eurovoleb protisystémová strana PRO. „Rozhodl jsem se kandidovat za stranu PRO do europarlamentu, protože bych chtěl, aby se zlepšily podmínky českých sportovců a národních zájmů,“ řekl na tiskové konferenci s omluvou, že není dobrým řečníkem.

    Na sociálních sítích se pak vyrojila řada vtipů, že si »Růža« spletl Rajchla (šéf strany PRO Jindřich) a Reichela (bývalý spoluhráč Robert) nebo že není Hašek (Michal, který také za PRO kandiduje do Bruselu) jako Hašek (brankář Dominik). U Růžičky půjde v případě zvolení o první takovou zkušenost s politikou.

    Vladimír Růžička Vladimír Růžička | Foto Jaroslav Legner, Sport

  • 6.Skokani-poslanci i držitel zlatého míče

    Pavel Nedvěd (51)

    S politikou si ale nezadají jen hokejisté. Stejně jako Jágr zamířila do Číny i fotbalová superstar a držitel zlatého míče Pavel Nedvěd (51). Vicemistr Evropy s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem otevřel fotbalovou školu v Šanghaji. Nedvěd pak dokonce působil jako tvář kampaně, která měla rozšířit povědomí o fotbale v říši středu. Angažuje se také v Národní sportovní agentuře. 

    Jakub Janda (45)

    Úspěšný skokan na lyžích přesedlal z obřího můstku do politiky, ve které je aktivní dodnes. Dlouholetý člen ODS dolétl v roce 2017 do dolní komory Parlamentu a od té doby v ní coby poslanec zasedá. V současné Sněmovně šéfuje podvýboru pro sport.

    Pavel Ploc (59)

    Ve Sněmovně byl někdejší skokan na lyžích a olympijský medailista z Calgary a Sarajeva Pavel Ploc od roku 2006 až do roku 2017. Jeho poslaneckou kariéru utnul až neúspěch ve volbách, kdy se o mandát ucházel v barvách »svojí« sociální demokracie. Ve Sněmovně se proslavil mimo jiné i tím, že byl jako jeden ze dvou poslanců, kteří byli proti vydání Davida Ratha (58). Vedle toho také udělal kariéru na lokální úrovni v Harrachově a Libereckém kraji. Také se ucházel o křeslo senátora, pro to si ale »nedolétl«.

    Video  Pavel Nedvěd učitel: Bude učit Číňany kopat do mičudy  - David Vaníček
    Video se připravuje ...

gabreta ( 11. dubna 2024 13:11 )

Největší "hvězda" zpolitizovaných sportovců je prostě Gašek!! Už jen jeho hospodaření s financema, ho k politice předurčuje!! 😁

ad-ga ( 11. dubna 2024 08:46 )

Zlatí hoši, dělejte co umíte a nes...erte se do politiky, které nerozumíte. 😁

jajas ( 10. dubna 2024 13:54 )

🙂 👍

stoura ( 10. dubna 2024 12:11 )

Dokonale by tam zapadnul!! 😁

Kamyl ( 10. dubna 2024 11:57 )

To přitahuje Markéta Pekařová Ajdamová svojí prozřetelností a moudrostí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa