Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hnůj před budovou ČT: Na Výborného čekali naštvaní zemědělci. „Neštítím se,“ vzkázal

Autor: simao - 
17. března 2024
12:41

Zemědělci s hnojem a slámou čekali na ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) na Kavčích horách před vysíláním nedělních Otázek Václava Moravce. Výborný, který dnes zamíří na týden do Vietnamu a na Filipíny, v ČT hájil pomoc vlády zemědělcům a upozornil, že české protesty nejsou v Evropě ojedinělé. Hnůj pak není něco, čeho by se jako ministr štítil, sám je z venkova, vzkázal Výborný.

„Není to něco, čeho bych se štítil, já jsem ministr zemědělství a ne nadarmo jsem říkal, že já bojuju za české zemědělce, české farmáře. Já nemám problém s nimi hovořit. Jestli to má nějaký kolorit kolem toho, to mi opravdu nevadí, já jsem člověk z venkova,“ říkal k přivítání s hnojem a slámou na Kavčích horách ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Já samozřejmě mohu dělat jediné - a to velmi trpělivě vysvětlovat kroky, které jako ministr zemědělství, jako vláda děláme,“ pokračoval. „Ty věci se daleko lépe a logičtěji posouvají v okamžiku, kdy sedíte u jednacího stolu,“ doplnil Výborný.

Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) vítali před ČT na Kavčích horách nespokojení zemědělci s hnojem a senem (17.3.2024) Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) vítali před ČT na Kavčích horách nespokojení zemědělci s hnojem a senem (17.3.2024) | Reprofoto ČT

„Ruské obilí, ruské komodity, běloruské komodity nemají v Evropě co dělat. Nevidím jediný důvod, proč by jediné ruské zrno mělo být v Evropě (...) Je to věc, kterou budeme jako ČR prosazovat. Není jediný důvod, proč podporovat agresora i tím, že od něj budeme kupovat v Evropě obilí,“ říkal v OVM Výborný.

Balaštíková: Neplnili sliby

Stínová ministryně zemědělství ANO Margita Balaštíková v ČT uvedla: „To, že je tady ruské obilí? Mě překvapuje, že se to musel dozvědět pan ministr až od zemědělců, to je tady dlouhodobě. Ono nás neobtěžuje jenom to ruské obilí, kterého tady byly 3 miliony tun, ale obtěžuje nás to obilí, které tady zůstalo a bylo primárně určeno jinam.“ Nejvíc trápí zemědělce to, že nemohou prodat loňskou úrodu ani za nákladové ceny, poznamenala.

„Pro mě jsou priorita rychlé peníze do zemědělství,“ uvedla Balaštíková a tvrdí, že se zemědělci dostali do finanční tísně i proto, že se neplnily sliby.

Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) vítali před ČT na Kavčích horách nespokojení zemědělci s hnojem a senem (17.3.2024) Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) vítali před ČT na Kavčích horách nespokojení zemědělci s hnojem a senem (17.3.2024) | Reprofoto ČT

Šebek: Nestačí jen nalít peníze do systému

Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek upozornil:  „Je to komplexní problém, těch věcí se sešlo několik. Já si myslím, že je potřeba začít od té priority, kterou my vidíme jako nejdůležitější, a to je plnění programového prohlášení vlády. V tom prohlášení je vlastně poprvé za mnoho a mnoho let skutečně snaha o nějakou systémovou, strukturální směnu. Tady je neskutečné množství různých demonstrací, které tady byly vždycky. Vždycky, když přišel nový ministr, tak tady byly vždycky různé demonstrace, vždycky se chtělo víc a víc peněz. My samozřejmě chceme také, aby bylo v sektoru dostatek peněz, ale zároveň chceme, abychom věděli, kam ty peníze jdou a jak pomáhají.“

Zmínil nutnou podporu malých a středních farem, rodinných farem, systémové změny v nastavení dotací a snížení byrokracie. „Pakliže nalijeme jenom do systému peníze bez toho, aniž bychom věděli, co se s nimi děje, tak to nám příliš nepomůže,“ varoval Šebek s tím, že stát nemá přesný přehled, komu peníze skutečně vyplácí, a peníze unikají i supervelkým holdingům do zahraničí.

Výborný souhlasil s tím, že zemědělce trápí příliš byrokracie. Je legitimní bavit se o tom, jak jsou peníze rozdělovány, když vláda dává do zemědělství o 4 miliardy více. Malým farmám dokázala vláda pomoci více, naopak se snížily přímé dotace podnikům nad 500 hektarů, poznamenal Výborný.

„Ten největší problém dneska skutečně máme u těch podniků mezi 450 a 2,5 tisíci hektary a tam se snažíme mj. zacílit tu pomoc, i tu mimořádnou pomoc pro rok 2024, když tady říkala paní poslankyně Balaštíková, že nic neděláme nebo že nemáme. Máme a máme i rychlé peníze,“ odmítal kritiku Výborný.

Video  Ministr Výborný v jámě lvové: Vyrazil na demonstraci zemědělců před Úřad vlády  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

ad-ga ( 18. března 2024 09:25 )

Neštítí se ničeho 😁

e.lesanova ( 17. března 2024 19:09 )

Jak odliší Výborný obilí "ruské" a kontaminované ukrajinské, které tu, mimochodem" nemělo být vůbec, ale má být pro Afriku?? Dokud bude teolog Výborný u koryta, kterému vůbec nerozumí, tak to půjde se zemědělstvím v ČR stále s kopce...Chci jíst zase produkty z naší, české země a ne dovážené tisíce kilometrů a je jedno zda z východu nebo západu 👎 proč mám v regálu brazilské hovězí, králíka z Číny, brambory z Afriky atd. Kruci písek 👎 A nejzhůvěřilostní ozna­čení­..."v­yrobe­no v EU", tečka. Nevíte kde, kdo, jak 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa