Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Plejáda politiků v Národním divadle: Fiala vzal manželku na operu, přišel i Výborný či Drahoš

Autor: ČTK - 
3. března 2024
08:41

Dvě století od narození Bedřicha Smetany připomněla včera večer v Národním divadle v Praze hudba ze všech skladatelových oper. V téměř čtyřhodinovém programu vystoupilo 17 sólistů a sólistek, doprovázel je sbor a orchestr Národního divadla. Jejich výkony ocenilo publikum na závěr ovacemi ve stoje. Vyprodaný galakoncert bylo možné sledovat i na piazzettě u budovy na velkoplošné obrazovce. Na slavnostní večer dorazil premiér Petr Fiala (ODS) s manželkou Janou i další politici.

Program začal v 18:30. Po slavnostní předehře mohlo publikum v první části slyšet výstupy z opery Braniboři v Čechách, Viola a Dalibor. Po první přestávce pořadatelé zařadili duety a árie z Prodané nevěsty, Dvou vdov, Hubičky a Tajemství a po druhé přestávce následovala Čertova stěna. Pro finále zvolili organizátoři Libuši a její Proroctví. V roli měla podle programu původně vystoupit Eva Urbanová. Nahradila ji Mária Porubčinová. Kvůli nemoci vypadl i jeden ze sólistů.

U dirigentského pultíku se střídali hudební šéf Národního divadla Robert Jindra, Tomáš Netopil, Jiří Rožeň a slovenský host Rastislav Štúr. Vystoupili Kateřina Kněžínková, Štěpánka Pučálková, Dana Burešová, Richard Samek, Aleš Briscein, Adam Plachetka, Peter Kellner, Slávka Zámečníková a další pěvci a pěvkyně. Jednotlivé kusy publikum oceňovalo potleskem. Na závěr si účinkující, sbor i hudebníci vysloužili dlouhé ovace ve stoje.

Političtí a další hosté

V lóžích usedli premiér Petr Fiala, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) či senátor Jiří Drahoš. Nechyběl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). V publiku byli třeba i pěvkyně Dagmar Pecková či miliardář Karel Janeček.

Představení bylo vyprodané. Některá sedadla nakonec přesto zůstala volná. Divadlo předepsalo pro akci dress code. Muži měli mít smoking či černý oblek a ženy dlouhé večerní šaty. Někteří z návštěvníků předepsaná pravidla nedodrželi. Uvaděčky několik příchozích káraly a pánům ve svetru připomínaly, že na takové představení se chodí ve společenském.

Galakoncertu předcházel odpoledne program na piazzettě s debatou s pěvci, pěvkyněmi, dirigenty a členy a členkami orchestru. Návštěvníci a návštěvnice mohli vidět a také se naučit tradiční salonní tanec česká beseda.

Skladatelovy opery připomíná v pražském Muzeu Bedřicha Smetany od 1. března také výstava originálních kostýmů z představení. Je možné si je díky práci restaurátorů prohlédnout v podobě, v jaké je vidělo publikum ve druhé polovině 19. století, v Prozatimním a Národním divadle.

Video  Dramatický osud Bedřicha Smetany: Přišel o tři děti i manželku. Vrcholné dílo napsal po ohluchnutí, na sklonku života trpěl záchvaty zuřivosti a halucinacemi  - Videohub
Odemknout video

Jirik-ta ( 4. března 2024 12:01 )

Ukrajina skončí katastrofou, a pak se zapomene, co kdo tvrdil, a bude se říkat, že se to nepovedlo (radiouniversum)

Jirik-ta ( 4. března 2024 11:29 )

😁 😁 😁 👍 💘

roxin ( 4. března 2024 11:01 )

Včera ji dokončil kobliho. 😃

roxin ( 4. března 2024 10:59 )

Ty ses hofe zrovna probudil a ještě nevíš o světě, ne tak o kom se píše. 😃

UFO1 ( 4. března 2024 07:46 )

Titulama oblepenaá a obléct se neumí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa