Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel někdejší ministr dopravy Petr Moos (†78). Funkci v ČD vzdal kvůli zdravotním problémům

Petr Moos.
Petr Moos.  (Autor: ČTK / Doležal Michal)
Autor: ČTK - 
23. února 2024
16:11

Zemřel dopravní inženýr, manažer a politik Petr Moos, počátkem února oslavil 78. narozeniny. V roce 1998 byl ministrem dopravy ČR v Tošovského vládě, kromě jiného založil Fakultu dopravní na Českém vysokém učení technickém v Praze a byl také jejím prvním děkanem. O Moosově úmrtí dnes informoval Liberecký kraj, s nímž dlouhodobě spolupracoval na rozvoji Krajské nemocnice v Liberci. V roce 2019 opustil kvůli zdravotním problémům dozorčí radu Českých drah.

„Odborná veřejnost po celém světě ho respektovala v oblasti vysokého školství či rozvoje dopravy v České republice,“ uvedl mluvčí hejtmanství Filip Trdla. V Libereckém kraji Moos dlouhodobě spolupracoval s Technickou univerzitou v Liberci.

Byl také vedoucím týmu, který připravoval rozšíření Krajské nemocnice Liberec (KNL) o další, zcela klíčový, čtyřmiliardový objekt Centra urgentní medicíny. „Modernizace KNL bude na vždycky spojena s jeho působením. Jeho přínos je rozhodující. Zůstává nezapomenutelným vůdcem projektu a všech, kdo se na něm podílí. Jeho optimismus mnohokrát posílil každého, komu se v průběhu příprav nedostávalo naděje. Bude nám chybět jeho milé, uctivé jednání a vznešenost, s jakou svou vůdčí roli vykonával. Bude nám chybět upřímný, pevný stisk jeho pravice,“ uvedl na sociální síti generální ředitel KNL Richard Lukáš.

V roce 2022 byl Moos oceněn Poctou hejtmana Libereckého kraje za celoživotní přínos v dopravním inženýrství a vysokoškolském vzdělávání v dopravě.

amerlock ( 23. února 2024 18:44 )

A co kočár se šestispřežím? Bude? 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa