Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lidovci o večírku během střelby: Jurečka má důvěru, dřívější sjezd nebude

  • Autor: ČTK,amb,trm - 
    Aktualizováno -
    26. 1. 2024
    20:41
    26. 1. 2024
    11:08

    V pražské Městské knihovně jednali lidovci o budoucnosti předsedy Mariana Jurečky a uspíšení volebního sjezdu. O klesajících preferencích a Jurečkově večírku během střelby na filosofické fakultě debatovali víc než čtyři hodiny a svého předsedu podpořili. Jurečka tak v čele KDU-ČSL zůstává, neprošel ani požadavek některých krajů, aby se stranický sjezd uskutečnil dříve. Ten se bude konat ve druhé polovině října.

    Pro usnesení, které vyjádřilo Jurečkovi důvěru, hlasovalo 46 členů celostátní konference, 26 jich bylo proti a 12 se jich zdrželo.

    Bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ČTK řekl, že podal několik variantních usnesení a v jednom z nich navrhl Jurečkovu rezignaci. „Ano, já jsem dal několik variantních řešení. Od toho nejtvrdšího, aby rezignoval, přes to, aby zůstal pouze ministrem nebo aby aspoň nekandidoval na příštím sjezdu. Tyto návrhy nedostaly podporu,“ řekl. Podle informací ČTK nejtěsněji neprošel návrh, aby Jurečka už znovu nekandidoval, z více než osmdesátky lidovců pro takové usnesení hlasovala necelá čtyřicítka.

    Konference nevyhověla straníkům, kteří žádali přesunout sjezd na jarní termín. „Nakonec celostátní konference rozhodla, že zůstane původní termín sjezdu, druhá polovina října tohoto roku, tedy po všech třech volbách, které nás čekají. Takže bude to naprosto neoddiskutovatelné zhodnocení výsledků naší práce a toho, jestli dokážeme znovu získávat důvěru naších občanů,“ uvedl dnes Jurečka. Volební sjezd bude 18. a 19. října v Olomouci.

    Jurečka dnes uvedl, že pokud se nepodaří otočit trend klesajících preferencí a pokud strana nebude mít dobré volební výsledky ve volbách do Evropského parlamentu, krajů a části Senátu, tak na příštím sjezdu nebude kandidovat na předsedu lidovců. Preference KDU-ČSL nyní podle průzkumů veřejného mínění nedosahují pěti procent potřebných pro vstup do Sněmovny.

    O termínu volebního sjezdu dnes rozhodovala celostátní konference na návrh části regionů, které žádaly její přesunutí už na jaro. Nespokojenost s rozhodnutím vyšla najevo po kauze neukončeného večírku na Jurečkově ministerstvu práce a sociálních věcí 21. prosince 2023, tedy v den tragické střelby na Filozofické fakultě UK. Širší vedení Jurečku sice podpořilo, českobudějovická organizace ale následně požádala o změnu termínu sjezdu.

    Když se Jurečka hájil v úterý 9. ledna před užším vedením strany, dal svou stranickou funkci k dispozici. V tajném hlasování ho jako předsedu strany i jako ministra výbor podpořil, a to s ohledem na pracovní výsledky předsedy.

    Video  Tisková konference po celostátní konferenci KDU-ČSL  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

  • 1.Nešťastný večírek

    Na večírek na ministerstvu loni 21. prosince v době po útoku na fakultě upozornil 28. prosince deník Blesk. „Setkání bylo zahájeno ještě dříve, než na veřejnost začaly přicházet první kusé informace o hrůzném útoku na FF UK,“ napsala Blesku mluvčí ministerstva práce Kateřina Procházková. Podle Procházkové trval večírek do devíti večer. Deník Mladá fronta DNES druhý den napsal, že Jurečka v době konání akce na ministerstvu o úmrtích věděl, večírek ale nezrušil.

    Letos 3. ledna Blesk napsal, že Jurečka po týdnu bez odpovědí promluvil ke kauze večírku na rezortu v době, kdy střelec vraždil na filozofické fakultě. Ve vyjádření pro Blesk uznal, že kdyby měl více informací, rozpustil by večírek dřív. A také se omluvil. Později ale vyšlo najevo, že se Jurečka na večírek vrátil. 

    Jednání Poslanecké sněmovny o korespondenční volbě (17. 1. 2023) Jednání Poslanecké sněmovny o korespondenční volbě (17. 1. 2023) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 2.Jurečka: Omlouvám se znovu

    Premiér Petr Fiala (ODS) 7. ledna řekl, že Jurečka udělal chybu, ale omluvil se a své počínání bude vysvětlovat. „Teď je důležité, aby také vysvětlil všechny ty nejasnosti, které jsou. Mně je vysvětlil, ale musí je objasnit i veřejnosti,“ řekl Fiala. „Kdybych měl pocit, že nemá být vicepremiérem ve vládě, tak bych už ty potřebné kroky udělal,“ dodal.

    Jurečka týž den řekl, že je „připraven zvážit, že by nabídl rezignaci“. V České televizi zopakoval omluvu. „Omlouvám se znovu, protože z mé strany vyhodnocení té otázky ukončit to vánoční setkání dříve a i otázka té komunikace, bylo chybou,“ prohlásil ministr. Dodal, že textovou zprávu z úřadu vlády obdržel po 17:00, ale přečetl si ji až v 18:26.

    „Chybou bylo, že jsem to již v té době nevyhodnotil tak, že bych to setkání celé ukončil,“ řekl v ČT. Premiér Fiala pak 9. ledna zopakoval, že Jurečka chyboval, když špatně vyhodnotil konání vánočního večírku, chyby lituje a omluvil se. Tím vidí předseda vlády kauzu jako uzavřenou.

    Video  Kauza večírku po děsivém teroru: Jurečka nabídl rezignaci. Po mejdanu do půl čtvrté do rána.  - Kopac
    Video se připravuje ...

  • 3.Podpora od celostátního výboru

    Z ankety ČTK 8. ledna vyplynulo, že regionální představitelé lidovců většinou stojí za Jurečkou. Jurečka uvedl, že sám aktivně nepodá na celostátním výboru strany návrh, aby straníci hlasovali o jeho odchodu z postu ministra práce.

    Nevnímá také, že by někteří z koaličních partnerů navrhovali jeho rezignaci. Celostátní výbor KDU-ČSL na jednání 9. ledna Jurečku v tajném hlasování podpořil jako předsedu strany i jako ministra, a to s odhledem na jeho dosavadní pracovní výsledky.

    Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka při příchodu na jednání vlády (3. 1. 2024) Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka při příchodu na jednání vlády (3. 1. 2024) | Blesk:David Malik

  • 4.Omluvný dopis

    Jurečka 12. ledna stranickým kolegům zaslal omluvný dopis. „Udělal jsem velkou chybu a chtěl bych se ještě touto cestou omluvit i vám všem. Je mi jasné, že jsem se svým jednáním dotkl mnohých z vás, a navíc musíte čelit nepříjemným dotazům od svého okolí. Tohle je situace, do které jsem nechtěl dostat nikoho z vás ani KDU-ČSL, a velmi mě to mrzí. Na jednání celostátního výboru jsem proto dal k dispozici svou pozici předsedy strany, protože bych nikdy nechtěl být přítěží,“ napsal.

    Českobudějovická KDU-ČSL 12. ledna oznámila, že požaduje nejrychlejší možné svolání celostátního sjezdu strany. Podle ní kauza kolem předsedy Jurečky vrhá na stranu špatné světlo.

    Kající se Jurečka: Vicepremiér vyrazil na Kavčí hory do ČT a omlouval se za vánoční večírek v den střelby. (7. 1. 2024) Kající se Jurečka: Vicepremiér vyrazil na Kavčí hory do ČT a omlouval se za vánoční večírek v den střelby. (7. 1. 2024) | Foto Blesk - Jiří Koťátko

  • 5.Hladík zvažuje kandidaturu

    Ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík řekl 14. ledna v diskusním pořadu televizi Nova Za pět minut dvanáct, že by neměl problém s dřívějším termínem celostátního sjezdu strany. Kdyby se Jurečka rozhodl post předsedy neobhajovat, Hladík by zvážil kandidaturu na vedení strany.

    Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich řekl o den později, že u kauzy předsedy své strany vnímá velkou chybu v komunikaci. „Že byl pan ministr na večírku, stát se to může, byť to samozřejmě není dobře. Hlavně ale není dobře to, že v prvních vyjádřeních byly jakési nesrovnalosti. Myslím, že se situace dala vyřešit jedním přesným vyjádřením hned na začátku,“ uvedl.

    Výjezdní jednání vlády v Bučovicích 6. 12. 2023: Jan Grolich Výjezdní jednání vlády v Bučovicích 6. 12. 2023: Jan Grolich | Úřad vlády ČR

  • 6.Výborný zvažuje kandidaturu

    KDU-ČSL 16. ledna oznámila, že celostátní konference KDU-ČSL, která by měla jednat o případném přesunu volebního sjezdu na dřívější termín, než je ten podzimní, se sejde v pátek 26. ledna. Ke svolání celostátní konference vyzval předsednictvo lidovců moravskoslezský krajský výbor. Chce, aby se sjezd konal na jaře, jak se uvažovalo dříve, a to nejen kvůli kauze okolo večírku na ministerstvu práce, která je spojená s šéfem strany Marianem Jurečkou.

    Ministr zemědělství Marek Výborný 17. ledna nevyloučil, že by mohl znovu kandidovat na předsedu KDU-ČSL. Jurečka má jeho důvěru, byť ohledně vánočního večírku na ministerstvu práce v den tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy podle Výborného chyboval, a to opakovaně.

    Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) byl hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz (17. 1. 2024) Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) byl hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz (17. 1. 2024) | Blesk:Jakub Poláček

  • 7.Bělobrádek chce změny

    Současné vedení strany kritizoval bývalý předseda strany Pavel Bělobrádek. „Ke změně musí dojít nejen kvůli aféře předsedy, ale i kvůli dlouhodobě špatným výsledkům strany,“ napsal Bělobrádek podle serveru Seznam Zprávy spolustraníkům na uzavřeném vnitrostranickém fóru. Nechce ale změny uspěchat, dává proto přednost podzimnímu termínu sjezdu.

    Pro přesun volebního sjezdu z října na jarní termín se v anketě ČTK z 24. ledna vyslovili zástupci lidovců ze čtyř krajů (Jihočeského, Plzeňského, Libereckého a Moravskoslezského), většina dalších je zatím pro zachování podzimního termínu. Předsedou by do té doby měl podle nich zůstat vicepremiér Marian Jurečka.

    Video  Vedení lidovců o Jurečkovi: Omluvil se a rezignovat by neměl.  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

oltec ( 30. ledna 2024 20:58 )

vaše strana je odsouzená k zániku jste to nejhorší co tu v dnešní době je banda papalášů zajímáte se jen o svoje platy a důchodce jste okradli

Jirik-ta ( 29. ledna 2024 08:33 )

👍 😁

gabreta ( 28. ledna 2024 19:34 )

KDU-ČSL není politická strana, ale parta šmejdů. Když má někdo průšvih, zajde do zpovědnice a šéfovi nahoře se vyzpovídá. Dostane hozhřešení, dá nějakej jidášskej grejcar do kasičky a jede dál!! 👎

jajas ( 28. ledna 2024 07:36 )

Ti chudáčci se už neodváží jít do voleb jako jednotlivé strany....jsou si moc dobře vědomi toho, že by pak ve sněmovně neměli takovou většinu, jako mají teď, když poslepují hlasy pěti stran....... 😁 👎

Gemino Gemello ( 27. ledna 2024 22:22 )

Za každého režimu u lizu, za bolševika součást Národní fronty spolu s komoušema. Ti mají páteř ohebnou jak pružinu. Kam vítr, tam plášť. Udělají křivárnu, pomodlí se, a dělají křivárny dál. Pamatujme na to u voleb

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa