Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlova letošní jízda Českem: Výšlapy, pivo s Evou, zrádná křeč i nové flanelky. Kam vyrazí dál?

  • Autor: amb - 
    30. 12. 2023
    05:00

    V roce 2023 stihl prezident Petr Pavel navštívit deset českých krajů. Během výjezdů se nevyhýbal ani sportovním aktivitám, stoupal do hor, běhal a jednou se to neobešlo bez zranění. Dostal flanelky, hodinky nebo lucernu, s první dámou si dali i pivo. V roce příštím se chystá zamířit do zbývajících regionů, podle Evy Hromádkové z jeho mediálního týmu tak půjde třeba o Plzeňský či Zlínský kraj, dále chybí ještě Středočeský a Pardubický. 

  • 1.Pivo na vrcholu Kleti

    Během červencové návštěvy Jihočeského kraje Petr Pavel mimo jiné vystoupal na horu Kleť, která se nachází ve výši tisíc metrů nad mořem. Doprovázela ho ochranka i novináři, první dáma jela lanovkou. Nahoře si pak prezidentský pár dal s kancléřkou Janou Vohralíkovou pivo. Na vrcholu se také Pavel rozhodl uspořádat tiskovou konferenci. 

    „Zaprvé, protože tady je hezky, máme za sebou asi čtvrtinu, třetinu prázdnin, tak kam jinam vyjet než do kraje, který je právě znám turistikou, takže myslím, že volba Jihočeského kraje trošku nahrává letní atmosféře. Proto jsme i zvolili výšlap na Kleť, a proto jsme zvolili na zítra několik témat v souvislosti s Lipnem,“ řekl novinářům, proč vyrazil zrovna na jih Čech.

    Na vrcholku Kleti si dal pivo. (19. 7. 2023) Na vrcholku Kleti si dal pivo. (19. 7. 2023) | Blesk

  • 2.Túra v zasněženém terénu

    Také na Broumovsku v Královéhradeckém kraji byl prezident fyzicky aktivní. Naplánoval si více než tříkilometrovou túru skalním městem v doprovodu hejtmana Martina Červíčka (ODS) a dalších. Trasu, která začínala u Chaty Hvězda, prezident zdolal podle ČTK asi za 55 minut. Přitom měla převýšení 150 metrů a terén ve skalním městě byl náročný kvůli sněhu. 

    „To nebyl žádný výkon, to byla procházka,“ řekl ovšem prezident. Pavel šel bez šály a občas sundal i čepici, pod bundou měl flanelovou košili. V cíli si pak dal na zahřátí i panáčka.

    V kraji navštívil dětskou kliniku nebo dětský domov v Sedloňově, kde ho vzhledem k datu návštěvy čekal Mikuláš, čert a anděl. Také navštívili firmu Elton hodinářská. Sám nosí hodinky Prim Orlík generál, určené jen pro generály, jak upozornil Náchodský Deník. Další hodinky dostali od firmy on i jeho žena darem. 

    Prezident Petr Pavel na Broumovsku na zimním výšlapu (6.12.2023) Prezident Petr Pavel na Broumovsku na zimním výšlapu (6.12.2023) | ČTK/Josef Vostárek

  • 3.Flanelky a Lesní bar

    V Olomouckém kraji Pavel mířil nejdříve do společnosti Woxx, která vyrábí mimo jiné flanelky. A košili tam dostal jak on, tak první dáma. Právě flanelky se pro něj totiž staly symbolem už během prezidentské kampaně.

    Během výjezdu prezidentský pár zamířil také do Lesního baru v Horní Lipové. Pavel se tam z hrnku napil sektu, který rozlil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Kromě toho se posilnil pivem, zatímco Eva Pavlová se zahřála svařákem. K tomu si dali klobásu z udírny, na místě nechal Pavel útratu 240 korun, informoval zpravodaj Blesku z místa. 

    Petr Pavel na návštěvě Olomouckého kraje. (30. 10. 2023) Petr Pavel na návštěvě Olomouckého kraje. (30. 10. 2023) | Blesk

  • 4.Zranění během štafety

    V květnu byl Pavel v kraji Vysočina. Zapojil se tam mimo jiné do biatlonové štafety. „Sundal“ všech pět terčů na střelnici, závod ale nedokončil. V jednu chvíli se mu obličej zkřivil bolestí, podle prvního prohlášení ho v tu chvíli popadla křeč do nohy, a jeho tým tak nevyhrál. 

    „Moje poučení z dnešní štafety v Jihlavě zní: nikdy nepodceňuj přípravu. Chtěl jsem jít příkladem v udržování zdravého životního stylu a také v nasazení, a moc to nevyšlo. Za tu křeč se docela stydím, ale beru to sportovně a příště si dám větší pozor. Moje návštěva Vysočiny určitě není poslední. Pane hejtmane, těšte se na odvetu!“ okomentoval svůj výkon na instagramu.

    Později řekl, že si při běhu způsobil drobné zranění a natrhl si stehenní svaly. „Nebyla to pouze křeč. Nechtěl jsem zahltit sociální sítě fialovými fleky na stehnech,“ poznamenal. Poranění léčil tři týdny. Poté začal běhat na běžeckém pásu, který si zakoupil.

    Prezident Petr Pavel ve finiši biatlonové štafety v Jihlavě. (25.5.2023) Prezident Petr Pavel ve finiši biatlonové štafety v Jihlavě. (25.5.2023) | Blesk:Jakub Poláček

  • 5.Horníci a vzpomínky na dědu

    V Moravskoslezském kraji prezident navštívil například Důl Darkov na Karvinsku, kde sfáral do dolu jako první český prezident po Václavu Havlovi. Setkal se tam s horníky, od kterých dostal lucernu, a strávil tam asi dvě hodiny. Dostal se až do hloubky 900 metrů pod povrchem. Černé uhlí se v Darkově přestalo těžit v roce 2021.

    „Člověk si uvědomí, jak náročná je to práce,“ konstatoval s tím, že tím nemyslí jen dřinu horníků, ale i technologickou část věci a věci, které se musí po uzavření dolu dělat, jako je odplynování a zabezpečení dolu.

    „Můj dědeček v dole dělal, dělal důlního tesaře a vždycky o tom vyprávěl a mně to připadalo tehdy jako hrozně velká romantika,“ zavzpomínal Pavel a s tím, že když je člověk dole v podzemí, tak už to taková romantika není. 

    Prezident Petr Pavel v Moravskoslezském kraji: Návštěva Dolu Darkov (29.3.2023) Prezident Petr Pavel v Moravskoslezském kraji: Návštěva Dolu Darkov (29.3.2023) | ČTK / Ožana Jaroslav

  • 6.Hokej a hozené vejce

    V Karlovarském kraji Pavel zamířil i na hokej. V Karlových Varech se zúčastnil slavnostního vhození buly na hokejovém zápase extraligy mezi tým HC Energie Karlovy Vary a HC Sparta Praha. Kromě potlesku se ozývalo i bučení, ostatně tento kraj je baštou ANO a v prezidentských volbách zde dostal více hlasů Pavlův protikandidát Andrej Babiš. S odpůrci se Pavel setkal i v Chebu, kde měl někdo na vozidlo prezidentské kolony hodit vejce. Pavel uvedl, že frustraci těch, kteří volili jeho protivníka, chápe. 

    Při dotazu Blesk Zpráv na to, zda se on sám bude dál věnovat svému oblíbenému hokeji i jako prezident, Pavel odpověděl: „S tím hokejem je to složitější nejenom proto, že bych se nechtěl podobat některým prezidentům (zálibu v hokeji má Vladimir Putin - pozn. red.), ale mimo jiné i proto, že je to poměrně časově náročné. A navíc bych asi musel vytvořit tým z ochranky, abychom měli na ledě pocit, že je všechno v pořádku, takže tudy asi ne, ale já se samozřejmě budu snažit udržovat v kondici, bez  toho to nejde. Když nedáte občas prostor vyčistit si hlavu nějakým sportem, fyzickou aktivitou, tak to moc dlouho nevydržíte.“ 

    Prezident Petr Pavel v Karlovarském kraji na zápasu HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha, (15. 2. 2023) Prezident Petr Pavel v Karlovarském kraji na zápasu HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha, (15. 2. 2023) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 7.Mojžíř a dotazy na oblíbené jídlo

    Během výjezdu do Ústeckého kraje měla asi největší odezvu návštěva základní školy v sociálně vyloučené lokalitě Mojžíř, kterou navštěvuje mnoho romských dětí. Ty i jejich rodiče vítali Pavla potleskem. 

    Do Mojžíře přijela i skupina dětí, která navštěvuje novinářský kroužek ve škole ve čtvrti Brná. Chtějí napsat o Petru Pavlovi článek do školního časopisu. Prezidenta krátce vyzpovídaly. „Ve škole jsem měl nejraději tělocvik,“ přiznal Pavel dětem, které se ptaly i na jeho oblíbené jídlo a to, čím chtěl být.

    Prezident prozradil, že má nejraději boloňské špagety a svíčkovou od své ženy Evy. Jako malý prý chtěl být Old Shatterhandem. Další školáci mu nakreslili prezidentský portrét.

    Zvolený prezident Petr Pavel na základní škole v ústecké části Mojžíř. (23.2.2023) Zvolený prezident Petr Pavel na základní škole v ústecké části Mojžíř. (23.2.2023) | Blesk:Jakub Poláček

  • 8.Obec zasažená tornádem

    V Jihomoravském kraji Pavel nejdřív jel do obce Hrušky, kterou jako jednu z dalších vesnic postihlo v roce 2021 tornádo. Oblast už Pavel navštívil krátce po tragédii. 

    „Bavili jsme se o tom, jaké si lze vzít ze situace poučení, abychom příště, až se někde stane přírodní katastrofa, ať už povodně, bouřka s kroupami nebo třeba tornádo, mohli reagovat pružněji, rychleji, abychom pomohli lidem co nejrychleji situaci zvládnout,“ řekl během poslední návštěvy prezident. „Vidím, kolik se udělalo práce, teď to vypadá mnohem veseleji, ale šrámy na duši zůstávají dál,“ dodal. 

    Při debatě s občany ho zaskočil dotaz na oblíbenou písničku. „Tomáš Garrigue Masaryk měl rád Ach, synku, synku. Jakou písničku máte rád vy?“ ptal se zvědavý chlapec. Prezident si v tu chvíli žádnou písničku nevybavil. Při dalším dotazu ale odhalil, jaké jídlo nemá rád. Nejí koprovku, jinak prý vybíravý není.

    Video  Pavel na Moravě: Focení s dětmi v obci Hrušky zasažené tornádem  - Zdeněk Matyáš
    Video se připravuje ...

  • 9.Po letech oficiálně v Praze

    Oproti svému předchůdci Miloši Zemanovi zamířil Pavel i na oficiální návštěvu Prahy. Uctil památku obětí komunismu, setkal se s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) a šel se podívat na stavbu tunelu metra D na pražskou zastávku Pankrác. 

    Tam se měla konat Pavlova tiskovka, na které chtěl hodně být i náměstek primátora Zdeněk Hřib. „Pan náměstek Hřib měl zájem, aby na místě proběhla společná tisková konference, tuto nabídku jsme ale odmítli,” prozradila Blesku mluvčí prezidenta Markéta Řeháková s tím, že Hrad měl celou dobu naplánované jen sólo vystoupení hlavy státu. „Tuto informaci jsme už během organizace výjezdu s předstihem komunikovali Magistrátu hl. m. Prahy i všem ostatním partnerům,“ dodala Řeháková.

    Prezident Pavel na obhlídce stavby metra D. (28. června 2023) Prezident Pavel na obhlídce stavby metra D. (28. června 2023) | Blesk:Jakub Poláček

  • 10.Textilana a armádní chemici

    Cestou do Libereckého kraje se Pavel občerstvil na čerpací stanici. Pak se podíval k ruinám bývalé továrny Textilana, v jejímž areálu těžké stroje dokončují demolici léta nevyužívaných budov. Investor má zájem plochu využít pro rekreační bydlení a služby s tím spojené, naráží ale na problémy. Ty se týkají stavebního řízení a povolování změn v územních plánech v obci s rozšířenou působností. 

    „Je tady skvělý projekt, který může přinést nejenom místu, ale i regionu příležitosti pro bydlení, vzdělávání, kulturu, sport a další vyžití, množství pracovních příležitostí a naráží to na stavební řízení. Myslím, že kdekoliv máme projekt, který nabízí mnohem více výhod než nevýhod, tak bychom měli být mnohem pružnější a reagovat rychleji,“ uvedl na místě prezident.

    A během výjezdu pozdravil rovněž vojenské chemiky, konkrétně 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče. Prohlédl si techniku a vybavení, jak ukazuje snímek níže.

    Návštěva Petra Pavla v Libereckém kraji u armádních chemiků (26. 4. 2023) Návštěva Petra Pavla v Libereckém kraji u armádních chemiků (26. 4. 2023) | Blesk:Jakub Poláček

9876543 ( 2. ledna 2024 21:35 )

Kdyby se hlupec s víc jak půl milionem za měsíc.. radši vzal za to,..aby bylo přísně zakázáno používat výbušné petardy..Jinde napsali, nějaké hovado/říkám já/ hodilo do zahrady výbušninu a pejsek jí vzal do pusinky, kde mu hodně ublížila,..nebude mít zuby, což je problém a ještě další devastace. Já bych takového ničemu ,,,,,.......to tady nemohu napsat..Ta jeho krasavice inteligentní by měla dávat peníze na zvířecí útulky...lidi čím dál víc magoří, a dějí se strašné hrůzy, ZA TÉHLE VLÁDY S TÍMTO PÁVKEM.

RASPUTIN ( 31. prosince 2023 08:40 )

Tomu snad nemůže věřit ani takový velbloud jako jste vy ? 🙂

RASPUTIN ( 31. prosince 2023 08:39 )

Flanelový fantom. 👍

Uživatel_5522193 ( 31. prosince 2023 00:59 )

Floro vás bych rád viděl a šel s vámi na pivo, zajímalo by mě jestli máte i jiné obzory než Babis­z,ko­blihy,­luzaz­,neta­hači,­mnoh­dy i *** nebo s vámi jde normálně mluvit, když jste ten podnikatel 😉

karmazdarma ( 30. prosince 2023 23:35 )

Pro soudružku floru, hofličku, nejsem volič Babiše, Fialy, a už vůbec ne Otylého prasečkáře Jurečkovičé.......a dozimetra Víťě už vůbec ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa