Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fiala: Brutální zločin! Zbytečně vyhaslo mnoho životů... Šok vyjadřují i další politici

Aktualizováno -
21. prosince 2023
19:29
Autor: simao, ČTK - 
21. prosince 2023
16:28

Čeští politici vyjadřují soustrast pozůstalým po dnešní střelbě na Filozofické fakultě UK v Praze, která si vyžádala nejméně 15 mrtvých a 24 zraněných. Politici v reakcích na sociálních sítích hovoří o tragédii a strašlivé události. Oceňují také práci integrovaného záchranného systému (IZS) a jeho rychlou reakci. Premiér Petr Fiala (ODS) vystoupil s krátkým projevem. V tuto chvíli to vypadá, že dnešní střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v centru Prahy byla činem osamělého střelce. Nešlo o mezinárodní terorismus ani čin organizované skupiny, uvedl Fiala. Jak reagují další politici?

„Všechny nás dnes hluboce zasáhla zpráva o tragickém útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v centru Prahy. Nejprve mi dovolte vyjádřit nejhlubší soustrast blízkým a přátelům všech obětí. Nikdo z nás si plně nedovede představit hloubku zármutku a bolesti, kterou nyní prožívají. Zcela zbytečně vyhaslo mnoho životů převážně mladých lidí, řada z nich je zraněna, někteří bohužel velmi vážně. Pro tento hrůzný čin neexistuje žádné ospravedlnění. Stejně jako řada z vás cítím hluboký smutek a znechucení tváří v tvář tomuto nesmyslnému a brutálnímu násilí,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

„V tuto chvíli to vypadá, že šlo o čin osamělého střelce, který je nyní již po smrti. Nejedná se tedy o akt mezinárodního terorismu, nebo organizované skupiny. Byl jsem ujištěn, že bezpečnostní složky mají situaci plně pod kontrolou a žádné další nebezpečí občanům ČR nehrozí,“ ujišťoval Fiala a děkoval všem, kteří se podíleli a podílejí na zvládnutí nelehké situace.

„Vážení spoluobčané, mysleme nyní na ty, kteří přišli o své blízké a pro které budou letošní Vánoce nepředstavitelně smutné. Sdílejme s nimi jejich zármutek a jejich bolest. V této těžké chvíli bychom se měli spojit svou ohleduplností a vzájemným porozuměním a tím vyjádřit svou úctu k obětem tohoto brutálního zločinu,“ dodal Fiala.

Rakušan: Respektujte pokyny policie

„Já jsem na místě, policie tady velmi aktivně zasahuje. Já bych chtěl především vyzvat občany, kteří se pohybují v centru Prahy, aby přesně respektovali pokyny Policie ČR na místě, aby občané respektovali veškeré uzávěry, které policie tady stanovila, aby se opravdu nevěnovali nějaké turistice toho, aby se chodili na místo podívat, a nekomplikovali zásah všem složkám Integrovaného záchranného systému,“ uvedl předtím v České televizi vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Je tady jasně vytyčený perimetr, do kterého prostě občané nemají vstupovat. Samozřejmě to způsobuje dopravní komplikace, od občanů, v tomhle předvánočním čase, to určitě vyžaduje velkou trpělivost, ale já o tu trpělivost ještě jednou velmi žádám a předem za ni děkuji. Různé pokusy udělat si nějaký zajímavý obrázek, fotku atd. mohou práci policie výrazným způsobem komplikovat,“ vzkázal Rakušan předtím, než s policejním prezidentem Martinem Vondráškem vystoupil na tiskovce.

Video  První tiskovka po střelbě v Praze: Vondrášek a Rakušan promluvili o tragédii na Filozofické fakultě  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Pavla zastihla zpráva ve Francii

Premiér Fiala kvůli střelbě na filozofické fakultě zrušil pracovní program na Olomoucku a jede do Prahy. I on již na sociální síti X vyzval lidi, aby respektovali doporučení IZS.  

„Vzhledem k tragickým událostem na pražské filozofické fakultě jsem zrušil pracovní program na Olomoucku a jedu zpět do Prahy. Jsem v kontaktu s ministrem vnitra a PČR. Prosím všechny občany, aby respektovali doporučení složek IZS,“ uvedl premiér na sociální síti X.

Prezidenta Petra Pavla zastihla informace o střelbě v Praze během návštěvy Paříže.

„Jsem šokován událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala. Chci poděkovat občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek a poskytují maximální součinnost,“ vzkázal Pavel na sociální síti X.

„To, co se dnes stalo na mé alma mater FF UK v Praze, je hrozná tragédie. I když ztracené životy a bolest lidí a jejich blízkých nemohu nikterak zvrátit nebo utěšit, myslím ve smutku na všechny, které tato hrůza zasáhla. Tohle nesmyslné násilí nemá ve společnosti místo,“ uvedl vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

Otřesení Vystrčil i Pekarová

„Se zděšením a bolestí sleduji zprávy o střelbě na Filozofické fakultě UK. Myslím na všechny oběti a utrpení zraněných a pozůstalých. Nevím, jak pomoci a poslat tolik potřebnou sílu a podporu postiženým. Jsem alespoň v duchu s Vámi. Děkuji IZS za rychlou a profesionální reakci,“ vzkázal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že je zprávami otřesená.

„Jsem otřesena zprávami o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Integrovaný záchranný systém jako vždy odvádí skvělou práci. Moc prosím občany, aby naslouchali pokynům Policie ČR,“ napsala.

Babiš: Strašlivá událost

„Strašlivá událost, těžko se mi hledají slova. Myslím na oběti střelby, na všechny raněné, ale také na všechny studenty, kteří si něčím tak šíleným museli projít. Jsem z toho naprosto v šoku. Zároveň bych vás chtěl požádat, abyste respektovali pokyny policie a záchranných složek a taký velký dík všem, kteří na místě zasahují,“ vzkázal lídr opozice a šéf ANO Andrej Babiš.

Svoboda: Střelec skočil někam dolů a zahynul

„Já jsem v této fázi v rezidenci, to je ta budova vedle radnice, která bezprostředně souvisí s tím místem, kde probíhal ten útok. A nás tady vlastně policie zavřela. My jsme to nestihli opustit tento prostor,“ uvedl v ČT primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

„Jak jsem informován, oni toho střelce vlastně eliminovali v té budově a on potom skočil někam dolů a zahynul. To je výsledek, který je z pohledu té tragédie dobrý,“ pokračoval Svoboda.

„Moje informace je taková, že policie tu budovu prohledává právě proto, aby mohla vyloučit, že jich nebylo víc. Ne že by měla podezření, že je jich víc a nebo něco o tom věděla, ale snaží se eliminovat to, aby ještě někdo další takový neexistoval. Proto tam je systematická prohlídka těch prostorů,“ uvedl primátor.

Nechoďte tam…

„Ta věc je pochopitelně tragédie, je to tragédie, která se v tom moderním světě objevuje. Víme dobře, že po řadu let slyšíme ze Spojených států, že tam došlo k excesu nějakého střelce, který střílel ve škole nebo na ulici nebo někde. Vždycky jsme si mysleli, že je to věc, která se Evropy a nás netýká, že to je věc, která je i v těch Spojených státech daná tím, že tam jsou všichni ozbrojení atd. Teď se bohužel ukazuje, že se i ten náš svět mění a i u nás se objevuje problém individuálního střelce, jehož důvody pro to, co dělá, nejsou zcela jasné. A to, co je na tom nejhorší, je to, že jsou to věci, které nejsou preventivně řešitelné,“ doplnil Svoboda.

„Já si myslím, že v takovéto situaci se každý občan má oblasti, kde se něco takového děje, vyhýbat. Není žádný důvod být zvědavý, pokoušet se vidět něco, zjistit něco. To je situace, kdy žádné logické věci neplatí, kdy žádné věci nelze připomínat a je to všechno jenom zvětšování toho rizika, které je. Moje rada pro všechny občany je: když se něco takového stane, je to pro vás oblast, kam nechoďte,“ dodal primátor hlavního města.

Video  V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023)  - Aktu.cz, Blesk.cz
Video se připravuje ...

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Zobrazit celý online

 

 

Video se připravuje ...
Další videa