Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel v Paříži uctil československé dobrovolníky a setkal se s premiérkou. Vrátil se do Česka

Aktualizováno -
21. prosince 2023
20:52
Autor: ČTK, amb - 
21. prosince 2023
09:16

Český prezident Petr Pavel ve čtvrtek schůzkami s francouzskou premiérkou a předsedkyní Národního shromáždění zakončil svou první návštěvu Francie. První dáma trávila čas ve Versailles, celý den tam ale nestráví, informovala reportérka Blesk Zpráv z Francie. Ve středu se Pavel sešel s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a zúčastnil se recepce na českém velvyslanectví v Paříži, před kterým odhalil lavičku Václava Havla. 

Po jedenácté hodině Pavel položil věnec k pamětní desce věnované československým dobrovolníkům. Jde o ČSR dobrovolníky, kteří od místa umístění desky vyšli 14. srpna 1914 bojovat ve francouzské armádě za svobodu národů a za vlastní samostatnost. 

Pro Pavla byl na akt přichystán červený koberec. Všechno se odehrálo v Palais Royal, který se nachází nedaleko Louvre a zažil už kardinála Richelieu. A prezident dostal také malý dárek, který ho podle všeho potěšil. Také sem ho doprovodila jaderná lady Dana Drábová, která je v Paříži rovněž od včerejšího dne a přiletěla ve vládním speciálu spolu s prezidentem. 

Petr Pavel v Paříži položil věnec k desce československých dobrovolníků. (21. 12. 2023) Petr Pavel v Paříži položil věnec k desce československých dobrovolníků. (21. 12. 2023) | Blesk

Pak šel Pavel na oběd, odpoledne ho však čekaly další schůzky, tentokrát se ženami ve vysokých politických funkcích. Od 14:30 prezident jednal s předsedkyní francouzské vlády Élisabeth Borneovou v jejím sídle, Matignonském paláci v centru Paříže. Poté měl krátký briefing s novináři. 

„Byl jsem velice rád, že si premiérka našla na to setkání, protože to nebylo automatické, situace tady po přijetí imigračního zákona zákona není úplně jednoduchá. Hovořili jsme především otématech, která máme společná, jenom po včerejším jednání s prezidentem to potvrzuje, že to, že má Francie zájem o názory zemí střední Evropy, je nejen slovní cvičení, ale je to realita," řekl během něj Pavel. 

Petr Pavel potkal Élisabeth Borneovou. (21. 12. 2023) Petr Pavel potkal Élisabeth Borneovou. (21. 12. 2023) | Blesk

Bavili se o bezpečnostní situaci v Evropě, o dalším rozvoji jaderné energetiky, o rozvoji dálniční sítě či rychlodráhách či spolupráci v oblasti kultury. Francouzi si podle Pavla mimořádně cení Milana Kundery. „Mluvili jsme také o výzvách souvisejících s organizací olympijských her," uvedl. 

Odtud se přesunul do nedaleké budovy Národního shromáždění, kde se setkal s jeho předsedkyní Yaël Braunovou-Pivetovou. Pak už se Pavel vrátil do České republiky, let kvůli počasí provázely četné turbulence. Kvůli tragickým událostem na Filozofické fakultě následně jednal s policií. 

Macron v Praze nejpozději v březnu? 

Ostatně také středa byla pro prezdenta nabitá, sešel se totiž se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem v Elysejském paláci. „Prezidenta Macrona jsem k návštěvě republiky pozval a příjemně mě překvapil, že okamžitě reagoval, že se návštěvou počítá nejpozději v březnu příštího roku,“ řekl Pavel novinářům během čtvrtečního briefingu po schůzce s Borneovou.

Včera také prezident odhalil lavičku Václava Havla před českou ambasádou, kde byla i Dagmar Havlová. První dáma byla s prezidentem v Invalidovně a na odhalední lavičky, jinak opět měla vlastní program. A několikrát za den byl zmíněn i český spisovatel Milan Kundera, a to i z úst Macrona.

Video  Petr Pavel s Emmanuelem Macronem v Paříži (20.12.2023)  - Blesk: Anna Bukovanská
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 24. prosince 2023 14:13 )

podvraťák

Jirik-ta ( 24. prosince 2023 14:12 )

Slavné parodie
Poselství z Betléma, Proč slavíme Vánoce a jaký je odkaz narození Krista?
Tomáš Halík a Marek Eben se společně zamýšlejí nad tím, proč slavíme Vánoce a co nového vlastně přineslo lidstvu narození dítěte, které dostalo jméno Ježíš. Svět si každý rok o vánočním čase připomíná již více než dvoutisícileté jubileum narození tohoto zakladatele křesťanství. Jakou stopu zanechal tento nový směr myšlení v dějinách naší civilizace? A co je tím důležitým poselstvím, které bychom měli vyslechnout i dnes? Vánoční rozprava obou protagonistů nás svátečně naladí a přiměje k zamyšlení, na jehož význam uprostřed shonu zapomínáme.

regozdenekk ( 22. prosince 2023 06:08 )

Už by se konečně měl zajímat i o české občany,ti ho volili.

pindal ( 21. prosince 2023 18:40 )

Vždyť je to úplně jedno,Petr Pavel se tváří furt stejně. 😨

asmolikova ( 21. prosince 2023 13:15 )

No a smíchat fotografie z návštěvy prezidenta ve Francii s fotografiemi z pohřbu pana Županiče, to je taky paráda 😨

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa