Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Prezident-motorkář opět v akci: Pavel v Itálii osedlal mašinu slavného výrobce

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. listopadu 2023
18:00
Autor: ČTK, Daniel Kraus - 
29. listopadu 2023
09:01

Poslední den třídenní návštěvy Itálie dnes absolvoval prezident Petr Pavel. Zatímco v úterý jednal v Římě se svým protějškem Sergiem Mattarellou a s premiérkou Giorgiou Meloniovou, dnes ráno se vydal rychlovlakem do Milána, kde se mimo jiné setkal s prezidentem lombardského regionu Attiliem Fontanou. A zamířil i za svými oblíbenými motorkami.

Na závěr návštěvy Petr Pavel navštívil továrnu slavných italských motorek Moto Guzzi i montovnu amerických letounů F-35, o jejichž nákupu v září rozhodla česká vláda

„Navštívíme leteckou základnu Cameri, ve které se kompletují, zkoušejí a budou se i modernizovat letouny F-35 a kde bude vyráběno prvních 12 letounů i pro Českou republiku. Chceme se pobavit o možnostech spolupráce na tomto projektu,“ avizoval Pavel.

V továrně Moto Guzzi si prohlédl historickou expozici, venku však na jednu z motorek i sám usedl a projel se.

Na severu Itálie se konalo také česko-italské podnikatelské fórum, na němž Pavel také vystoupil. Spolu s prezidentem do země dorazila zhruba třicetičlenná podnikatelská delegace pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Lombardie podle Evropského statistického úřadu vytváří zhruba 23 procent italského hrubého domácího produktu (368 miliard eur, téměř devět bilionů korun) a je nejrychleji rostoucím regionem celé Evropské unie.

Pavel mezi nejvlivnějšími osobnostmi pro rok 2024

Pavel nepřikládá velkou vážnost tomu, že se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024. Uvedl to dnes během italské návštěvy.

Pobavilo jej označení za jestřába a zároveň za snílka. Redakce serveru českého prezidenta v úterý označila za výrazného „jestřába“ ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO. Vůbec nejvlivnější osobností bude podle webu příští rok pravděpodobný nový polský premiér Donald Tusk, který chce napravit pošramocené vztahy své země s Evropskou unií.

„Ankety různých médií je třeba samozřejmě brát s jistou rezervou. Vzhledem k tomu, že jsem v této anketě byl označen za jestřába a zároveň za snílka, tak se snažím si představit, jak asi vypadá takový snílkovský jestřáb,“ řekl Pavel.

„Může mě to na jednu stranu těšit, že jsem se dostal do nějaké skupiny lidí, které Politico považuje za významné politicky činné lidi v Evropě, ale velkou vážnost tomu nepřikládám,“ dodal prezident.

Šesté místo mezi snílky

Politico v Pavlově krátkém profilu zdůrazňuje, že využívá své zkušenosti z působení ve funkci šéfa vojenského výboru NATO a usiluje o efektivnější podporu pro Kyjev.

V příštím roce podle webu může Pavel potvrdit také svůj vstřícný přístup k Tchaj-wanu, s jehož prezidentkou Cchaj Jing-wen si jako první evropský státník volal hned po svém zvolení a veřejně mluvil i o možné osobní schůzce. To vyvolalo kritiku od Pekingu, který považuje kontakty s tchajwanskými politiky za vměšování do svých záležitostí.

Web rozdělil vlivné osobnosti do tří skupin: Doers (Činitelé), Dreamers (Snílci) a Disrupters (Narušitelé). Do první skupiny řadí Politico „lidi s výkonnou mocí“, do druhé „ty, kteří reprezentují ideu určující debatu“ a do třetí „ty s nejlepšími předpoklady zvrátit hru nečekaným směrem“. Pavel získal šesté místo mezi snílky.

Video  Petr Pavel s manželkou Evou v Římě: Vyrazil za prezidentem Mattarellou i na velvyslanectví.  - Blesk - Daniel Kraus
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 30. listopadu 2023 09:16 )

Žádný jestřáb, kašpar je to.

roxin ( 30. listopadu 2023 06:23 )

Annar 👍 👍 👍 👍 👍 vystihlas to správně!!! 😃

roxin ( 30. listopadu 2023 06:15 )

Tento nesahá Zemanovi ani po paty v ničem, ani v tom chlastu jen proto že je mladší a ještě může stát na nohou. 😃

roxin ( 30. listopadu 2023 06:10 )

Už jseš jen trapnej a ty komenty ubohé, TY SI JEŠTĚ NIKDY NENAPSAL NIC K VĚCI protože nemáš co. 😃

DanY67 ( 29. listopadu 2023 22:59 )

Jste spokojeni voliči tohohle hradního ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa