Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala v Izraeli: Hamás dělal šílené věci! Navštívil i rodinu Čecha, kterého zabili teroristé

Aktualizováno -
25. října 2023
19:46
Autor: ČTK, Mii, bel, amb - 
24. října 2023
16:15

Premiér Petr Fiala (ODS) se dnes setkal v Izraeli se svým protějškem Benjaminem Netanjahuem i s prezidentem Jicchakem Herzogem. Společně s Fialou přiletěl do Izraele rakouský kancléř Karl Nehammer. Navštívili i nemocnici v Tel Avivu, kde leží ranění po útoku Hamásu. Fiala v ní komentoval průběh dnešního jednání. Apeloval na to, že je třeba rozlišovat mezi tím, kdo je oběť a kdo viník. Odsoudil přitom i šílené a brutální útoky Hamásu.

„Bavili jsme se o podpoře České republiky. Já jsem tady na všech místech se setkával s velkou informovaností o tom, jak ČR dlouhodobě, historicky i dnes podporuje Izrael, je to tady velmi oceňováno zvláště v těchto těžkých dnech,“ uvedl Fiala na závěr své návštěv Izraele.

„Jsme připraveni pomoci i dalšími věcmi, které nám umožňuje silný obranný průmysl, který ČR má. Samozřejmě Izrael potřebuje také podporu na mezinárodním poli, aby bylo jasné, že má právo využít všechny prostředky pro svou obranu,“ poznamenal Fiala.

Fiala: Hamás dělal šílené věci

Evropa musí vidět všechna nebezpečí, která jsou spojena s akcemi Hamásu, poznamenal Fiala.

„Teď jsme v nemocnici, která je zařízena pro případy ohrožení, nebo války, provoz tu může probíhat v podzemních prostorách, které jsou chráněny. I to ukazuje, v jaké situaci dnes Izrael a izraelští občané musí žít (...) S kým jsem se dnes potkal, tak nějakým způsobem je těmi událostmi zasažen. Jeho známí, jeho příbuzní, někdo z jeho rodiny. ta brutalita těch útoků a to, co Hamás dělal civilním obyvatelům, dětem, ženám, to je šílené a je to mimořádně působivé vidět to tady na místě,“ pokračoval Fiala.

Fiala v nemocnici Ichilov v Tel Avivu mimo jiné navštívil i rodinu česko-izraelské oběti teroristického útoku Orana Elfasiho, uvedla ČTK.

V Pásmu Gazy jsou nyní i čeští občané. „Vzhledem k tomu, jak se chová Hamás a jak pro tuto teroristickou organizaci nemá žádný lidský život hodnotu a to ani život Palestinců, je velice obtížné být v nějakém užším kontaktu, i když samozřejmě všechny naše složky, které jsou k tomu určené, dělají všechno, co je možné,“ uvedl Fiala.

Obrazy zabitých dětí, zničených rodin, záměrných útoků na děti a ženy, takových ve světě mnoho nevidíme, podotkl český premiér a doufá, že se takové brutální útoky na civilní obyvatelstvo nebudou opakovat.

Prověřovaná pomoc

Jakákoliv humanitární pomoc z EU musí být dobře prověřována a kontrolována, aby bylo jisté, že ani nepřímým způsobem neslouží podpoře teroristů z Hamásu, apeluje Fiala.

„Naše pomoc je skutečně důsledně kontrolována dlouhodobě, takže neslouží teroristickým organizacím,“ ujišťuje Fiala.

Fiala uvedl, že v Izraeli mluvil o dlouhodobých řešeních, ale i o nebezpečích, která jsou nyní. „Aktuální situace je momentálně velmi podstatná. To, co se tady odehrálo, je nejbrutálnější útok na Izrael za poslední desetiletí a to je potřeba nějakým způsobem řešit. Vzrůstá tu napětí, jsou do toho zapojeny i další státy,“ upozornil Fiala a jmenoval mj. Írán.

Musíme rozlišovat, kdo je viník a kdo oběť

Klíčem je však právo Izraele na obranu, pokračoval Fiala. Zmínil i výraznou snahu Izraele v posledních letech domluvit se na užší spolupráci s řadou arabských zemí. Jednou z motivací teroru bylo tento úspěšný proces, který vedl ke stabilitě na Blízkém východě zvrátit, podotkl Fiala.

„Všichni musíme dobře rozlišovat - a je to naše povinnost - kdo je tady oběť a kdo je viník, kdo je ten, komu jde o mír a kdo hájí svoji existenci a kdo se snaží stát Izrael zlikvidovat,“ upozornil Fiala.

Nelze se podle něj dívat na obě strany konfliktu jako na rovnocenné. Napadený byl Izrael, který je jediná funkční demokracie na Blízkém východě, zopakoval Fiala.

Setkání s Netanjahuem

Fiala se dnes setkal mj. s premiérem Izraele Netanjahuem. „S Benjaminem Netanjahuem jsme se měli setkat 8. října, bohužel den předtím palestinští teroristé podnikli barbarský útok na Izrael a jeho občany. Nové datum našeho setkání bylo záměrně vybráno den před zasedáním Evropské rady, abych měl k dispozici nejaktuálnější informace z místa a také nové argumenty pro podporu Izraele v Radě,“ napsal na Twitteru. 

„V Bruselu budu usilovat o to, aby Rada potvrdila svou jednoznačnou podporu Izraeli a jeho právu na obranu. Hamás je teroristická organizace, musíme s ní podle toho zacházet, musíme si být jisti, že žádné evropské peníze nebudou použity na podporu terorismu. Izrael je naším klíčovým spojencem. Má právo na mír a bezpečnost a Česká republika stojí pevně na jeho straně,“ poznamenal Fiala.

„Hamás je teroristická organizace, podle toho k ní musíme přistupovat, musíme si být jistí tím, že žádné evropské peníze nebudou využity na podporu terorismu,“ apeloval dnes v Izraeli Fiala. 

Mluvčí české vlády Václav Smolka novinářům sdělil, že kromě podpory na Evropské radě Fiala s Netanjahuem hovořili o aktuální situaci a možném vývoji a o dalších formách podpory Izraeli, například o materiální pomoci. Následně měl i Fiala v plánu jednání s prezidentem Herzogem.

„Po teroristických útocích ze sedmého října stále drží palestinští teroristé více než 200 rukojmích. Mezinárodní společenství musí vyvíjet tlak na jejich bezpodmínečné propuštění, i o tom budu mluvit na zítřejším jednání Evropské rady. Izrael má plné právo na sebeobranu a Česká republika stojí po jeho boku,“ uvedl po setkání s Herzogem Fiala.

Společná cesta s rakouským kancléřem

Český vládní speciál odstartoval ráno z Prahy, do Izraele letěl se zastávkou ve Vídni, kde přistoupil rakouský kancléř Nehammer.

Podle agentury APA kancléř při odpoledním setkání s prezidentem Herzogem také zdůraznil právo Izraele na sebeobranu. „Izrael má plné právo se bránit - v souladu s mezinárodním právem,“ řekl Nehammer, který podle APA také odsoudil teror Hamásu a požadoval propuštění rukojmích, kterých se bojovníci Hamásu zmocnili.

„Všichni lidé v Izraeli, v Rakousku, v Evropě a ve světě mají žít v bezpečí, protože neexistuje větší nepřítel demokracie než strach,“ dodal Nehammer a slíbil, že v Rakousku učiní vše pro boj proti antisemitismu a pro podporu židovského života.

Agentura APA uvedla, že Rakousko a Česko patří k těm zemím EU, které současné odvetné akce izraelské armády považují za legitimní sebeobranu. Na druhé straně jsou státy jako Belgie, Irsko a Španělsko, které se na postup Izraele v Pásmu Gazy dívají kriticky a vzhledem k vysokému počtu obětí z řad civilistů požadují humanitární příměří.

„Jsme pevně na straně Izraele a izraelské obyvatelstvo se může na Rakousko spolehnout,“ řekl rakouský kancléř před cestou. „Teror Hamasu musí být zastaven,“ zdůraznil.

Izrael vede válku proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás ovládajícímu Pásmo Gazy. Hamás 7. října provedl na jihu Izraele neočekávaný a krvavý útok, který si vyžádal životy více než 1400 lidí, převážně civilistů. Při následných izraelských akcích přišlo podle palestinských úřadů o život téměř 5800 lidí.

Po útocích Hamásu Izraeli vyjadřuje podporu řada západních zemí. Jen několik dnů po útoku do Izraele zavítal český ministr zahraničí Jan Lipavský. Dnes Izrael navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron a také mu dal najevo „plnou solidaritu“, v zemi už také byli například německý kancléř Olaf Scholz či britský premiér Rishi Sunak. Minulý týden do Izraele přijel americký prezident Joe Biden.

Video  Fiala o Izraeli i migrantech: Riziko teroristického útoku není v Česku vyšší!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

jajas ( 27. října 2023 06:57 )

Nejhorší kombinace je, když se brňák dostane do Prahy!

jajas ( 27. října 2023 06:56 )

No ale je možné, že umí anglicky s brněnským hantécem....a když se při tom tak hloupě tlemí, bude česko v zahraničí dobře zapa­mato­vatel­né..­...a vo tom to je!

Staroduchodce ( 26. října 2023 18:57 )

Fiala a jeho kunpáni kritizují, že někdo mluví československy, ale co jsem slyšel z jeho úst při četbě z papírku, mám dojem že ten Netanjahu moudrý nebyl díky Fialově angličtině z prvních 3 lekcí učebnice. Ale jako školák v jeho mateřské univerzitě dobrý. Ten Fiala neumí ani možná brněnský hantec

Uživatel_5684484 ( 26. října 2023 12:45 )

Nechte si ho tam,vyměníme ho za jeden radar.

krapotkin ( 25. října 2023 23:29 )

Jó, Evropa potřebuje další miliony pasáků koz a velbloudů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa