Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po zásobnících na plyn další obří nákup: Vláda chce pořídit provozovatele plynovodů NET4GAS

Aktualizováno -
27. září 2023
22:45
Autor: ČTK, lig - 
27. září 2023
21:48

Vláda dnes pověřila státní společnost ČEPS koupí firmy NET4GAS Holdings, která v Česku provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic. Firma má nezastupitelnou roli v přepravě a dodávkách plynu pro české zákazníky. Česká republika je jednou z mála evropských zemí, která podobnou kritickou plynovou infrastrukturu neovládá. Kupní cenu chce vláda zveřejnit po podpisu kupní smlouvy. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN).

NET4GAS provozuje 4000 kilometrů plynovodů, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic, včetně tří na hranicích. Firmu NET4GAS Holdings napůl vlastní konsorcium společností Allianz Infrastructure Luxembourg a Borealis Novus Parent.

Jeden z akcionářů už podle Síkely transakci schválil a druhý ji má schválit ve čtvrtek. Kontrakt by se tak mohl podepsat v pátek. Firmu kupuje společnost ČEPS z vlastních disponibilních zdrojů. První splátka kupní ceny přijde pravděpodobně v prosinci po dokončení transakce a po jejím schválení příslušnými úřady.

„Za společnost NET4GAS není náhrada. Jestli chceme do České republiky dovážet plyn, bude to mít na starosti právě ona. Nakupujeme tak základní stavební kámen české energetické bezpečnosti,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela. Před dvěma lety by podle něj firma stála vysoké desítky miliard Kč a za několik let by se cena na tuto úroveň mohla znovu dostat.

Ztráta kvůli Gazpromu

Finanční bilance společnosti NET4GAS mezi lety 2015 a 2022 ukazuje podle Síkely celkový zisk po zdanění 27,7 miliardy korun. Kromě toho společnost eviduje finanční aktiva ve výši 6,8 miliardy korun, zároveň má ale vydané dluhopisy za 18,5 miliardy korun a úvěry 14,5 miliardy korun s termínem splatnosti mezi lety 2025 a 2028. Finanční situace firmy se podle Síkely zhoršila poté, co firma GAZPROM Export přestala platit za nasmlouvaný tranzit plynu přes ČR. Firma NET4GAS má tak právo na platby od společnosti GAZPROM Export ve výši řádově vyšších desítek miliard korun, dodal.

„Stát nekupuje pouze plynovody a kompresní stanice, ale přebírá celou společnost NET4GAS, včetně jejího zkušeného managementu a zaměstnanců,“ dodal Síkela s tím, že kupní cena je pro stát podle posudků renomovaných, důvěryhodných institucí spravedlivá. Potvrdila to jak jedna z největších světových bank a renomovaná nadnárodní poradenská společnost.

Plynovody firmy NET4GAS by mohly být součástí vodíkového koridoru, který do budoucna počítá s přepravou až 16 miliard kubíků plynu ročně z Ukrajiny přes Slovensko a Česko do Německa. Pro využití potrubí na vodík budou potřeba náročné investice. Pro tento projekt má společnost NET4GAS velkou šanci získat finanční podporu od Evropské komise, což Ministerstvo průmyslu a obchodu aktivně podporuje i při jednáních s dotčenými úřady.

V roce 2024 vyprší kontrakt na tranzit plynu z Ruska přes Ukrajinu. V případě jeho neprodloužení by státy jako Slovensko, Rakousko či Maďarsko spoléhaly na dodávky plynu přes Česko.

NET4GAS je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v České republice. Řídí plynárenskou soustavu v případě nouze a vyhlašuje regulační stupně, tím tedy rozhoduje o dodávkách plynu zákazníkům. Jakékoli problémy s plynovody NET4GAS by zásadně ohrozily dodávky plynu do země.

Tento měsíc stát koupil za 360 milionů eur (v přepočtu 8,8 miliardy korun) prostřednictvím společnosti ČEPS firmu RWE Gas Storage, která vlastnila a spravovala šest plynových zásobníků. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby. Před rokem se Česku také podařilo získat kapacitu v terminálu na zkapalněný plyn v nizozemském přístavu Emshaven a vláda také jedná o stavbě nových plynovodů.

Video  Ministr Síkela: Vláda kývla na nákup plynárenské firmy NET4GAS  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

  • Net4Gas je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v České republice. Řídí plynárenskou soustavu v případě nouze a vyhlašuje regulační stupně, tím tedy rozhoduje o dodávkách plynu zákazníkům. Provozuje 4000 kilometrů plynovodů, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic, včetně tří na hranicích.
  • Majitelem skupiny Net4Gas je Net4Gas Holdings, kterou napůl vlastní konsorcium společností Allianz Infrastructure Luxembourg I S.a r.l. a Borealis Novus Parent B.V. V minulosti Net4Gas fungoval pod názvy Tranzitní plynovod, Transgas a RWE Transgas Net. Původním vlastníkem byl stát, po privatizaci v roce 2002 pak německý koncern RWE. Německá RWE prodala v březnu 2013 Net4Gas konsorciu německé pojišťovny Allianz a kanadské investiční skupiny Borealis za 1,6 miliardy eur (podle tehdejšího kurzu 40,9 miliardy korun). O koupi Net4Gas se neúspěšně ucházely mimo jiné české skupiny KKCG a Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.
  • Net4Gas loni přepravil 30,9 miliardy metrů krychlových zemního plynu, v porovnání s rokem 2021 to bylo o 20,8 miliardy metrů krychlových méně. Pro domácí potřeby České republiky v roce 2022 Net4Gas přepravil 7,5 miliardy metrů krychlových zemního plynu. Vnitrostátní přeprava tak meziročně klesla o 1,9 miliardy metrů krychlových zejména kvůli vyšším průměrným okolním teplotám a úsporám plynu vyvolaným jeho vysokými cenami, uvedla firma ve výroční zprávě za loňský rok.
  • Finanční bilance společnosti Net4Gas mezi lety 2015 a 2022 ukazuje celkový zisk po zdanění 27,7 miliardy korun. Kromě toho společnost eviduje finanční aktiva 6,8 miliardy korun, zároveň má vydané dluhopisy v hodnotě 18,5 miliardy korun a úvěry 14,5 miliardy korun s termínem splatnosti mezi lety 2025 a 2028.
  • Firmě Net4Gas loni meziročně stoupl čistý zisk téměř o dvě třetiny na 6,24 miliardy korun. Tržby vzrostly o čtvrtinu na 12,95 miliardy Kč. Výsledky jsou lepší, přestože se přeprava plynu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu meziročně snížila zhruba o 40 procent. Společnost uvedla, že na geopolitické nejistoty po vpádu Ruska na Ukrajinu reagovala budováním finanční rezervy, úspornými opatřeními a dočasným pozastavením výplaty podílů na zisku společníkům. Podle svých údajů skupina zaměstnává přes 500 lidí.
  • Různorodosti dodávek zemního plynu do Česka podle odborníků pomohl plynovod Gazela, do něhož Net4Gas investovala zhruba deset miliard korun. Provoz plynovodu byl zahájen v lednu 2013 a funguje primárně jako tranzitní propojení s jihoněmeckou přepravní soustavou MEGAL a je podle expertů už od počátku připraven na to, aby jeho trubkami mohl proudit i vodík. Plynovod je 166 kilometrů dlouhý a vede z Brandova na Mostecku do Přimdy na Tachovsku.
  • Koncem loňského roku se síť provozovaná skupinou Net4Gas rozrostla o pětaosmdesátikilometrový plynovod Moravia, který vede mezi existujícími rozdělovacími uzly v Tvrdonicích a Bezměrově ve Zlínském kraji.
  • Český stát již v září koupil za 360 milionů eur (v přepočtu 8,8 miliardy korun) prostřednictvím společnosti ČEPS firmu RWE Gas Storage, která vlastnila a spravovala šest plynových zásobníků. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby.
  • Stát si také prostřednictvím energetické společnosti ČEZ pronajal část kapacity terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v nizozemském Eemshavenu. Terminál, který zahájil provoz loni v září, za první rok svého provozu odbavil pro Českou republiku 21 lodí. Bylo v nich kolem dvou miliard metrů krychlových plynu, což odpovídá zhruba 27 procentům loňské tuzemské spotřeby. Šlo o první terminál na zkapalněný zemní plyn spuštěný v Evropě od začátku války na Ukrajině. Zařízení umožňuje zpracovat až osm miliard metrů krychlových plynu ročně, z toho až tři miliardy jsou určeny pro Česko, což je asi třetina české roční spotřeby.

Video  Kamery zachytily podmořský výbuch a únik plynu z plynovodu Nord Stream.  - Reuters
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 28. září 2023 03:19 )

peněz mají dost tak nakupují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa