Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vláda kývla na schodek 252 miliard u rozpočtu 2024, počítá i s balíčkem. Fiala: Přidáváme učitelům

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. září 2023
22:06
Autor: ČTK, simao - 
27. září 2023
20:00

Vláda dnes schválila státní rozpočet na příští rok s příjmy 1,94 bilionu korun a výdaji 2,192 bilionu korun. Schodek bude 252 miliard korun, na letošek je plánováno 295 miliard korun. Příjmy i výdaje se proti návrhu ministerstva financí z konce srpna zvýšily o 19 miliard korun. Parametry rozpočtu představil na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Rozpočet dostanou k posouzení poslanci. Premiér Petr Fiala (ODS) označil návrh rozpočtu za odpovědný.

„Schválili jsme odpovědný rozpočet na příští rok, rozpočet, ve kterém se odrážejí pririty vlády a potřeby naší země,“ uvedl na tiskovce premiér Fiala.

„Ano, dáváme více peněz do vzdělání, přidáváme učitelům, ve školství dochází k meziročnímu navýšení rozpočtu o 4 miliardy korun. Tím plníme také závazek, že učitelé budou pobírat 130 procent  průměrné mzdy. Děláme t ov těchto složitých rozpočtových dobách i proto, že jsme přesvědčeni, že vzdělání je klíč k úspěšné budoucnosti naší země a proto je také jednou z mála kapitol, do které dáváme více finančních prostředků než v předchozím roce,“ vzkázal Fiala. 

Za další prioritu označil obranu země. „Výdaje budou dosahovat 2 procent HDP. My se v současnosti nemůžeme spoléhat na to, že nás bude bránit jenom někdo jiný, že budeme černým pasažérem NATO. My musíme svou bezpečnost brát vážně, musíme se podílet na obraně a potřebujeme modernizovanou, dobře vybavenou armádu,“ upozornil Fiala. Výdaje na obranu spolu s výdaji z kapitol rozpočtu mimo ministerstvo obrany dosáhnou téměř 160 miliard korun.

Fiala vyzdvihl také to, že je třeba mít kvalitní dálnice a železnice a 150 miliard korun tak půjde do rozpočtu na investice na dopravní infrastruktury. „Šetříme na provozu státu a děláme přesně to, co jsme slíbili,“ dodal premiér.

Škrtnou se dotace za 46 miliard

V rámci úspor vláda škrtne běžné dotace za 46,1 miliardy korun. Dalších 38 miliard korun úspor by mělo přinést zrušení letošní jednorázové dotace na podporu přenosové a distribuční soustavy.

V kapitole ministerstva průmyslu klesnou dotace o 55 miliard, z toho 38 miliard jsou letošní mimořádné dotace do přenosové soustavy a 17 miliard ostatní dotace.

V kapitole ministerstva zemědělství by dotace měly klesnout o 10,4 miliardy korun, v kapitole ministerstva dopravy o devět miliard korun a v kapitole ministerstva školství o 7,7 miliardy korun. Více než miliarda korun se škrtá také v kapitole ministerstva pro místní rozvoj, kde to je 1,3 miliardy korun. Podrobnosti o konkrétních rušených dotačních titulech podle Stanjury ministerstvo financí zveřejní v pátek nebo v pondělí.

Klesnou mzdové výdaje na státní zaměstnance

Mzdové výdaje na státní zaměstnance klesnou o dvě procenta, bude to znamenat celkovou rozpočtovou úsporu v rozsahu 9,2 miliardy korun. Provozní výdaje státu bez výdajů ministerstva obrany klesnou o pět procent, tedy o 2,3 miliardy korun.

Výdaje se snižují ve většině kapitol. Největší pokles zaznamenalo ministerstvo pro místní rozvoj, jehož prostředky klesly o 33 procent. U ministerstva zdravotnictví se výdaje snižují o 26,5 procenta, u ministerstva průmyslu a obchodu o 26,2 procenta.

Naopak největší nárůst je v kapitole ministerstva obrany, jehož výdaje rostou o 35 procent. Mírný nárůst do pěti procent je také u ministerstev školství, práce a sociálních věcí a životního prostředí. Výrazně se zvyšují také náklady na obsluhu státního dluhu, které vzrostou o 35 procent na 95 miliard korun.

Vzrůst má výnos z daní

Příjmová stránka rozpočtu se zvýšila kvůli změně odhadu příjmů z dividend státních podniků a zvýšení odhadu daňových příjmů. Výnos z daní a pojištění by měl vzrůst o šest miliard korun kvůli otevření českého trhu práce o 20 000 pracovníků ze třetích zemí a o dalších 20 000 uprchlíků z Ukrajiny, uvedl Stanjura. Po více pracovnících podle něj volali zaměstnavatelé, odhad daňových příjmů považuje za konzervativní.

Na výdajové straně se proti srpnu zvýšily zejména prostředky pro ministerstvo školství. Růst výdajů také zajistí, že rozpočet na vědu, výzkum a inovace zůstane na letošní úrovni.

Návrh rozpočtu už zahrnuje opatření z konsolidačního balíčku, který je ve Sněmovně před konečným schvalováním. Podle dřívějšího vyjádření vlády by balíček měl v příštím roce zlepšit saldo veřejných financí o 97,7 miliardy korun. V opačném směru ale působí některé nové povinné výdaje, zejména zavedení minimálních nákladů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu (HDP).

Video  Petr Fiala o úsporném balíčku: V případě potřeby jsme připraveni jít na sílu.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

panda82 ( 29. září 2023 08:54 )

Vláda kývla, rozházela a občané si utáhnou opasky, a zaplatí za jejich blbost, nebo je tam některý s čistým svědomím, že konaL ZODPOVĚDNĚ , ani jeden, mají pěkně ulito, obědy, výlety, které zakryjí služební cestou, ale žádný užitek, co Fialo, kams jste nás dovedl, spíte s čistým svědomím?

Ludmila Micikova ( 29. září 2023 07:45 )

Premiér Fiala vypadá v posledních dnech hodně vyčerpané, zvládat "balíček", stojí hodně sil, protože je nereálný. Ono to tak bývá, že rozhodne vís maior.

Jirik-ta ( 29. září 2023 05:15 )

Jirik-ta ( 29. září 2023 05:15 )

to nesmíme

Jirik-ta ( 29. září 2023 05:14 )

"Černý scénář pro Česko: Drastické zdražení plynu?! A vrací se i poplatky za zelenou energii" půjdeme na sílu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa