Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Síkela si brousí zuby na plynovody... jenže NET4GAS dluží 33 miliard. Kdo to zaplatí?

Autor: David Polák, Rostislav Fridrich, psp - 
26. září 2023
10:48

Drahý háček má plán ministra průmyslu Jozefa Síkely (56, STAN), který chce pořídit firmu NET4GAS s jejími plynovody. Ta je totiž zadlužená a podle odborníků je to pro Česko vyhozených 33 miliard! Nákup navíc přichází v době, kdy stát šetří a škrty se dotýkají důchodců, škol či zdravotnictví.

O koupi společnosti NET4GAS, která má dluhy ve výši 33 miliard korun (nesplacené dluhopisy, odložená daň atd.) a u nás provozuje téměř 4000 kilometrů plynovodů, se mluví už delší dobu.

Minulý týden po jednání vládního výboru pro strategické informace premiér Petr Fiala (59, ODS) prohlásil, že se nebude před uzavřením jednání k ničemu vyjadřovat. „Vláda zvažuje přístup ke kritické infrastruktuře a hodnotí výhodnost jednotlivých možností, ať to je regulace, nebo přímo nákup, jako tomu bylo v případě plynových zásobníků,“ dodal Fiala. Už v září stát pořídil zásobníky za 8,8 miliardy korun od RWE.

Jaká bude cena?

Blesk proto oslovil Síkelův rezort, který má svolení na nákup NET4GAS na jednání kabinetu zítra předložit, s otázkou, jakou sumu lidé z daní za společnost vlastně zaplatí. Mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka do uzávěrky vydání na zaslané dotazy ale neodpověděl.

Spekuluje se, že by státní podnik ČEPS zaplatil za plynovody malou symbolickou částku. Jenže to má háček. „I když firmu koupíme za nulu, tak fakticky daňový poplatník zaplatí 33 miliard korun, které firma dluží. Stát by tu společnost proto v žádném případě neměl kupovat,“ řekla Blesku ekonomka Lenka Zlámalová. A o této variantě se opravdu v politických kuloárech mluví. Veřejně to ale nikdo komentovat nechce.

Stát selhává

Podle Zlámalové je na stole i druhý důvod, proč není obchod pro Česko výhodný. „Stát už je dneska schopný celou plynovou infrastrukturu plně regulovat regulací,“ vysvětluje Blesku s tím, že plynová infrastruktura je ve většině zemí Evropské unie, jako například v Holandsku, ve Francii a v dalších zemích, naprosto v tržních rukou.

„Mají to tam soukromé firmy. Nákup by pro nás znamenal, že stát nám říká, že nezvládá regulaci, což je rezignace na jednu ze svých základních rolí,“ dodává Zlámalová. Další odborníci přidávají i jiné argumenty. Společnost, která byla závislá na přepravě plynu z Ruska do Německa a teď nemá uzavřené tranzitní kontrakty, chce v budoucnu vydělávat na čem? Okrade prostě tenhle nepochopitelný plán Česko o 33 miliard?

Video  Fiala v Blesku o nákupu zásobníků na plyn. Návratnost utracených osmi miliard vidí do osmi let.  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

zkzkz ( 29. září 2023 09:18 )

Sláva u kravina

1917 ( 27. září 2023 12:08 )

35 let po plyšáku pořád stejný ODSsácký scénář. Zadarmo zprivatizovat, potom vytunelovat a stát spětně odkoupit za nekřesťanské prachy. A pořád je kde krást a zaplatí to jako vždy ti poslední chudáci a důchodci!!!!

Jiřina Válková ( 26. září 2023 21:20 )

Svatá pravda, rozkrádání země začalo ihned po revoluci. Je to jen horší..

jajas ( 26. září 2023 20:59 )

No kdo to zaplatí...teď to "možná" zaplatí vláda z těch stovekk miliard EUR, které si "vypůjčila" od EU, ale v závěru tuto "půjčku" stejně zaplatí občané, jejich děcka a děcka těch děcek...to je na více generacích....

1917 ( 26. září 2023 20:26 )

Tak se to dělá, no přece Klausovčina jako hrom. Za pusu bývalý státní majetek prodat svým šíbrům a potom ho draho vykoupit zpět!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa