Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vynechte nás z politických útoků, zlobí se Agrofert na Fialu. Jsou vítězi této krize, tvrdí premiér

Autor: ČTK - 
15. září 2023
17:39

Holding Agrofert v prohlášení na svých webových stránkách vyzval předsedu vlády Petra Fialu (ODS), aby skupinu vynechal ze svých politických vyjádření. Premiér již několikrát mluvil hlavně o zisku skupiny v souvislosti s cenami potravin a s předsedou opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem, do jehož svěřenských fondů skupina patří. Agrofert již dříve uvedl, že hlavní podíl na loňském zisku měly chemické továrny v zahraničí a potravinářské firmy holdingu celkově skončily na úrovni provozního výsledku hospodaření ve ztrátě. Premiér však dnes ČTK sdělil, že Agrofert by měl zákazníkům vysvětlit, jak některé jeho potravinářské firmy loni dosáhly násobných zisků.

Je dobře, že se Holding Agrofert veřejně ozval. Je jednou z tuzemských firem, jež jsou vítězi této krize. V období rekordního zdražování mají obrovský zisk. A k tomu čerpají dotace. Bylo by dobře, kdyby ještě veřejnosti poctivě vysvětlili, jakým způsobem některé jejich potravinářské firmy dosáhly vloni násobných zisků. Český zákazník, který platí nejprve dotace a pak drahé potraviny, si to určitě zaslouží,“ napsal Fiala ČTK.

Fiala o Agrofertu v poslední době mluvil několikrát. V srpnu na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích po jednání s Potravinářskou komorou a dalšími zástupci výrobců potravin řekl, že lidé musí vysoké zisky firem pocítit na poklesu cen. Řekl také, že Babiš by mohl jedním rozhodnutím ceny snížit. Babiš to odmítl s odkazem, že o cenách rozhodují řetězce.

Minulý týden po schůzce s představiteli obchodních řetězců mluvil Fiala o tom, že firmy pobírají přímé i nepřímé dotace, které platí daňoví poplatníci. Vláda letos zrušila dotaci pro potravinářské firmy, kterou dříve čerpaly i podniky z Agrofertu jako Vodňanská drůbež, Penam nebo Kostelecké uzeniny.

Fiala minulý týden mimo jiné řekl, že když někdo na jeho kritiku reaguje nervózně, tak to ukazuje, že něco není v pořádku. Místopředsedu ANO Karla Havlíčka nazval „samozvaným mluvčím Agrofertu“, který hájí jeho rekordní zisky. Babiš minulý týden ve Sněmovně Agrofert označil za svou firmu a prohlásil, že vládní koalice zneužívá politickou moc na boj proti ní.

Holding Agrofert loni zvýšil čistý zisk meziročně o 124 procent na 12,97 miliardy korun, tržby zvýšil o třetinu na 245 miliard korun. Předseda představenstva Zdeněk Průša již dříve k hospodářským výsledkům skupiny uvedl, že hlavním tahounem růstu byly chemické továrny v zahraničí, které se na provozním výsledku hospodaření podílely z 56 procent.

V aktuálním prohlášení firma uvedla, že skupina nemá v žádném segmentu trhu takový vliv, aby mohla určovat ceny. Poukázala také na šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který uvedl, že žádný z výrobců potravin nemá tak významné postavení. „Koncern Agrofert ani nemá žádnou maloobchodní prodejní síť, kde by mohl zlevnit potraviny pro konečného spotřebitele, nemáme jak ovlivnit ceny na pultech obchodů,“ stojí v prohlášení.

Holding také uvedl, že podíl dotací na tržbách skupiny představuje méně než jedno procento. „Konkrétně v ČR jsme loni čerpali 1,58 miliardy Kč dotací. Proti tomu jsme v ČR odvedli přes pět miliard Kč na daních a odvodech, na mzdách vyplatili přes deset miliard Kč našim asi 21.000 zaměstnancům v ČR. Z miliard korun odvodů a daní, které zaplatí naše podniky a naši zaměstnanci, financuje svůj rozpočet i současná vláda,“ dodal. Agrofert ve svém prohlášení upozornil také na to, že některé jeho firmy skončily ve ztrátě.

Například Kostelecké uzeniny měly loni ztrátu 154 milionů Kč. Mluvčí holdingu Pavel Heřmanský již dříve ČTK řekl, že loňský rok byl pro producenty červeného masa složitý, zejména kvůli situaci na trhu u vepřového masa. Pětimilionovou ztrátu měl také podnik Krahulík - Masozávod Krahulčí. O více než polovinu na zhruba 12 milionů korun klesl zisk společnosti KMOTR - Masna Kroměříž.

Výrazně lepší hospodářský výsledek měl naopak meziročně podnik Vodňanská drůbež, kterému vzrostl čistý zisk o 165 procent na 240,8 milionu Kč. Rekordní zisk měla podle výroční zprávy olomoucká mlékárna Olma, loni vzrostl o 4,4 procenta na téměř 216 milionů korun. Například pekárně United Bakeries pak v loňském roce meziročně vzrostly tržby o 35 procent na 2,54 miliardy korun, zatímco zisk klesl o 34 procent na 59,9 milionu Kč.

Video  Andrej Babiš (ANO)  - Videohub E15
Video se připravuje ...

Menhira ( 16. září 2023 10:31 )

Menhira ( 16. září 2023 10:30 )

Jedná se zase jen o závist. Vždyť si ta fialová banda nakradla už dost, tak co ještě závidí? Výsledek této štvanice bude ten, jak jsem si všimla, že již Babiš v parlamentu mezi řádky naznačil, že holding vyvede do jiné země, což nikdy nechtěl udělat. On bude mít od těch zmetků konečně klid, ale bohužel velké příjmy z daní, nepůjdou již do naší kasy. Agrofert je naše téměř jediná velká potravinářská firma, která je ještě ČESKÁ. To bude také ten důvod k útokům bruselských zaprodanců.

jajas ( 16. září 2023 08:19 )

Myslím, že většině lidí je jasné, proč si Fiala vybral Agrofert, a samozřejmě, že pokud je Agrofert tak rozsáhlý ve své činnosti, tak bude patřit mezi ty nejvíce ziskové podniky, především v těch oborech, kde se navyšovaly náklady (tedy ve všech)....Agrofert patřil mezi ty nejvíce ziskové i před válkou nebo covidem, tak nevím, proč by neměl mezi ně patřit i nyní, na tom nevidím nic zvláštního...ale u Fialy jde především o politickou nevraživost....no ale jak jsem již psal...."bo Babiš".

Jirik-ta ( 16. září 2023 08:14 )

Jirik-ta ( 16. září 2023 08:14 )

no přesně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa