Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel podepíše důchody po dovolené? Pomalejší růst penzí prošel Senátem, co všechno se změní

Autor: bel, lig - 
24. srpna 2023
05:00

Ve Sněmovně se kolem důchodové novely strhla přestřelka mezi opozicí a vládou, která zabrala celé 3 jednací dny. Senátem ale včera prošly změny v penzích už po dvou hodinách. Teď se ještě čeká, jak se k věci postaví prezident Petr Pavel (61).

Pro vládní novelu kývlo 51 z 61 členů horní komory Parlamentu. Co se tedy pro příjemce penzí pravděpodobně změní? Do řádné lednové valorizace se bude nadále započítávat míra inflace v celé výši, růst důchodů však nebude již o polovinu růstu reálných mezd, ale jen třetinu.

Podle ministra práce Mariana Jurečky (42, KDU-ČSL) jde o nezbytné opatření. „Vysoká inflace způsobila, že stávající důchody se tak trochu utrhly ze řetězu, proto se musíme vrátit k valorizačnímu pravidlu platnému před rokem 2018, tedy ke snížení podílu 1/2 růstu reálných mezd na 1/3 růstu reálných mezd,“ uvedl k tomu již dříve. Současné mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, má pak podle schválené novely nahradit dočasný přídavek.

Předčasný odchod

Zároveň se mění podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Doba, kdy do něj člověk může odejít, se zkrátí z dosavadních pěti let na tři roky. „Do předčasného důchodu může odejít pouze ten, kdo dosáhne věku o 3 roky nižšího, než je standardní věk odchodu do důchodu, a zároveň má splněnou dobu pojištění alespoň 40 let,“ dodal ministr. V případě předčasného odchodu do penze se má zvýšit také krácení výplaty.

Podpis po dovolené?

Vládní tábor očekává, že některé změny ve schválené novele nabudou účinnosti už od září. Prezident Pavel by proto měl normu podepsat ještě před koncem tohoto měsíce. „Pan prezident by se tím měl zabývat až po návratu z dovolené. Nemám informace, že by tomu mělo být jinak,“ sdělila Aha! mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Zpět z dovolené by hlava státu měla být v pondělí.

Polepšily si, ale muži stále berou víc

Na konci prvního pololetí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) posílala průměrnému seniorovi 21 520 korun, u průměrné seniorky to bylo zhruba o 2500 korun méně. Ženám ale od letošního ledna pomáhá vyplácení výchovného 500 korun za dítě. Důchod se tak automaticky zvedl 1,4 milionu žen za tři miliony jejich dětí.

Video  Bleskové zprávy: Koalice vyhrála válku o penze. A Brodská o Brejchové  - Petr Macek
Video se připravuje ...

jira60 ( 30. srpna 2023 09:57 )

Hradní panák podepíše vše co mu 5kolo předloží proto si ho tam vláda dosadila

jira60 ( 30. srpna 2023 09:55 )

Jirik-ta ( 29. srpna 2023 09:05 )

Jirik-ta ( 25. srpna 2023 19:16 )

co se škádlívá, rádo se mívá 😘

Jirik-ta ( 25. srpna 2023 19:15 )

no přesně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa