Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Řidiči, pozor, vláda kývla na novinky: Velké změny v povinném ručení?! Zahrne i koloběžky

Aktualizováno -
23. srpna 2023
16:01
Autor: ČTK, simao, amb - 
23. srpna 2023
07:02

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Povinnost platit toto pojištění odpovědnosti z provozu vozidla také přejde z vlastníka na skutečného provozovatele vozu. Počítá s tím návrh zákona, který dnes schválila vláda. Norma převádí do českého práva evropskou směrnici, účinná by měla být od Vánoc. Povinné pojištění tak budou muset mít například elektrické koloběžky, Segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka, řekl na tiskové konferenci ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

S čím dnes souhlasila vláda?

  • Povinné ručení se má platit za širší okruh vozidel
  • Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS koupí šest podzemních zásobníků plynu od skupiny RWE. Zásobníky mají dohromady kapacitu 2,7 miliardy metrů krychlových a měly by zajistit asi 36 procent roční spotřeby.
  • Vláda schválila plán prevence domácího a sexuálního násilí do r. 2026. Vzniknout má síť služeb pro oběti i speciální centra pomoci pro znásilněné.

Řidiči budou platit i za elektrické koloběžky

Zákon, který upravuje oblast povinného ručení, nově definuje pojem vozidlo, čímž rozšiřuje okruh vozidel, za která bude nutné povinné ručení platit.

Nově se tato povinnost bude vztahovat na všechna motorová vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 25 kilometrů za hodinu a na motorová vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 14 kilometrů za hodinu, která váží víc než 25 kilogramů. Zákon zároveň stanovuje, že za motorová vozidla se považují ta, kde je motor hlavním zdrojem pohybu.

V EU povinné ručení na elektrické koloběžky zavedly mj. Francie, Dánsko či Německo.

Výjimka pro elektrokola

Výjimku budou mít například elektrokola, protože jejich primárním zdrojem energie je šlapání, a ne pouze přípojný motor. Výjimku budou mít také zahradní traktory, které se pohybují výhradně na soukromém pozemku. V momentě, kdy vyjedou mimo něj na silnici, stávají se vozidlem a musí mít pojištění, upozornilo ministerstvo financí.

Nově by podle zákona také měl povinné ručení platit provozovatel vozidla, nikoli jeho vlastník. Změna podle důvodové zprávy k návrhu zákona vychází z negativních zkušeností s dosavadní právní úpravou při vyřizování přestupků, zániku pojištění nebo využívání systému bonusů a malusů při stanovení výše pojistného.

Nový zákon rovněž ruší tzv. zelenou kartu pro prokazování zaplaceného povinného ručení na území Česka.

Karta podle důvodové zprávy ztrácí svůj význam vzhledem k digitalizaci systému kontrol pojištění. Zelená karta tak bude nově sloužit pouze jako mezinárodní doklad o zaplacení pojištění odpovědnosti, pokud řidiči pojedou do zahraničí.

Zákon by měl zvýšit minimální limity pojistného plnění v případě újmy na zdraví, smrti nebo majetkové škody. Ve všech případech se limit zvyšuje z nynějších 25 milionů korun na 50 milionů korun. V případě újmy na zdraví nebo smrti se limit vztahuje na každou postiženou osobu, v případě majetkové škody je limit pro jednu škodní událost bez ohledu na počet poškozených.

Ministerstvo financí, které návrh zákona předložilo, navrhuje jeho účinnost od 23. prosince. Důvodem je skutečnost, že v tento den vyprší limit pro převedení evropské směrnice do národního práva členských zemí Evropské unie.

Fiala:Nemůžeme nečinně sedět

Na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS) promluvil o energetické bezpečnosti. „Vývoj posledních let ukázal, že nemůžeme nečinně sedět," řekl.

Vláda rozhodla, že státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS koupí šest podzemních zásobníků plynu od skupiny RWE. Cílem je podle Fialy získat kontrolu nad zacházením s plynem. Cenu zveřejní ve čtvrtek, kdy by měla být podepsána smlouva. Návratnost investice bude podle Fialy do deseti let.

„Když se budeme srovnávat s jinými zeměmi, musíme se podívat, jak jednají vnitrozemní státy," řekl Fiala. Sdělil, že se jeho vládě podařilo splatit další dluh. „Nezískáme pouze zásobníky, ale i zkušený personál," dodal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). 

 

 

ad-ga ( 24. srpna 2023 11:42 )

Povinné ručení na kola a hlavně zavést daň z práva na život. Oni už neví, jak oškubat lidi. Harakiri s důchody, osekat penzijka a sami si žerou jak pra...data a zbytky hodí důchodcům do potravinových bank. 🥺

bullshit ( 23. srpna 2023 20:32 )

I když jsou zde odpůrci tak osobně si myslím že by mělo být pojištění na vše co má motor. Řidiči motokol bývají docela paka a ani by nevadilo nějaké povinné školení o dopravních předpisech. Tak teď bude honba za hmotností do 25 kg, bude v papírech rychlost do 14 km a skutečnost bude třeba 30. Jak to bude fízl měřit je otázka. Zase vše napůl. Na těch koloběžkách dělají na silnici docela divy, neukazují, jezdí všelijak nebezpečně. To samé platí o zdravotním stavu řidiče čehokoliv.

Helena K ( 23. srpna 2023 18:08 )

hezky nás škubají, je to směšné pár státu v EU tak učiní a my se opičíme, ovšem platy máme pětinové!!! Ať jdou do háje, ať policajti jezdí ve 220 hodin po hospodách a kontrolují, zda dodržují noční klid a když nikoliv, ať je skásnou o 5 tis. poprvé, 50 tis. podruhé a pak 100 tis. každý bezohledný vožrala si rozmyslí vlastnit hospodu a chovat se jako hovado. Zrovna včera se u nás hůlákalo do 0:30 hod, nedá se při tom spát, obzvláště, když je horko...a přitom se všeobecně ví, jak je hluk nezdravý, jak Vás může zničit....pánům je to jedno protože mají prominentní baráky v satelitech.

krapotkin ( 23. srpna 2023 17:38 )

Je to jednoduché - opět chce vláda vyždímat z lidí další drobné po vzoru západních států, jen zapomíná, že v těch státech mají lidé několikanásobně vyšší příjmy.

Skrhola ( 23. srpna 2023 17:23 )

Uzákonit se prej má i "nepřípustnost fyzických trestů u dětí" - to jako znamená že už nebudu moct rákoskou ztřískat toho malýho parchanta vod sousedů až u nás zas něco novýho provede?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa