Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kamarádi do deště: Vtipálci si střílí z příběhu ministra Blažka. A kdo bude muset zatlačit na ODS?

Autor: vja - 
19. srpna 2023
05:00

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) středeční večer strávil ve společnosti poradce bývalého prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého, za což si ve veřejném prostoru vysloužil nemálo kritiky. Celou událost se mu navíc nepovedlo vysvětlit zrovna elegantním způsobem a na facebooku i twitteru se objevila série humorných reakcí, střílejících si z Blažkova vyjádření k citlivé schůzce. K ministrovu snad stěží uvěřitelnému příběhu a jeho možné dohře se pro Blesk vyjádřil politolog Lukáš Jelínek.

Blažka dle jeho vyjádření zahnal do restaurace v blízkosti jeho domova na Žižkově vydatný déšť. Na místě následně narazil na Nejedlého, který u jednoho ze stolu hostil oslavu. Přestože zbytek osazenstva prý neznal, přidal se k exprezidentovu poradci, se kterým následně setrval několik hodin až do zavření podniku. 

„Po čase se objevili redaktoři Seznam Zprávy Jelínková a Valášek a snažili se zjišťovat, co dělám v jedné restauraci s panem Nejedlým. Žádná konspirace se na veřejném místě za přítomnosti desítek ostatních hostů restaurace skutečně nekonala,“ ujišťoval Blažek

Přestože se na síti X (dříve Twitter) Blažek snažil poměrně obsáhle náhodný charakter setkání vysvětlit, nepůsobí jeho příběh zjevně na většinu lidí příliš důvěryhodně. Velké části veřejnosti zjevně ve své neohrabanosti přijde výsostně vtipný. Někteří z uživatelů sociálních sítí dokonce zmínili, že celek textu zní, jako kdyby vypadl ze scénáře humoristického pořadu.

Vzhledem k tomu, že Blažek podle svých slov přečkával v restauraci silný déšť, ocitl se jeho a Nejedlého obličej přičiněním vtipálků i na upravených záběrech z filmu Kamarád do deště. Pokud Češi dostanou možnost rýpnout si do politiků, limity představivosti jsou zřejmě jedinou překážkou.

Politolog: Nejvíc bude zálažet na Pirátech

Podle politologa Lukáše Jelínka měla česká veřejnost za poslední roky možnost vyslechnout si celou řadu komických příběhů z úst politiků, když hledali výmluvu pro své ne úplně vhodné chování. Od Blažka však prý přece jen šlo očekávat něco víc.

„Skoro bych od Pavla Blažka při jeho vzdělání a sečtělosti ale čekal něco originálnějšího. Ne, že se schovával několik hodin před deštěm zrovna s panem Nejedlým. Nevím, nepůsobí příliš věrohodně, ale to už je prostě takový zvyk českých politiků snažit se co nejvíc mlžit a vymýšlet si co nejbizarnější historky,“ sdělil Blesku.

Zda Blažek bude za své „provinění“ nějakým způsobem potrestán, velmi závisí na domluvě mezi jednotlivými stranami pětikoalice. „Bude záležet, jak na to zareagují koaliční partneři a především Piráti. Pokud by znásobili ten tlak, který zahájili už před několika týdny, tak v tuto chvíli by měli po ruce docela pádný důkaz toho, že kontakty pana ministra Blažka už přesahují určitou únosnou mez. To, že se vlastně kriticky k té schůzce postavil i premiér Fiala (ODS), tak by mohlo tu situaci trošku odblokovat,“ předpokládá expert.

Podle Jelínka by momentálně rozhodně nebylo dobré opomínat, jak důležitým jménem v ODS Blažek je. Pokud by přece jen došlo k jeho odchodu z postu ministra, mohlo by hrozit, že s sebou stáhne stranu jako celek. „Na druhou stranu pořád platí, že Pavel Blažek je velmi silná persona Občanské demokratické strany, a kdyby se o jeho jméno měl strhnout nějaký zápas, tak by to mohlo ublížit celé straně. To znamená, že pokud by skutečně k jeho odchodu mělo dojít, tak by to měla být nejprve věc, která bude nějak konsensuálně vnímána uvnitř ODS,“ varoval.

Video  Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu i o milostech udělovaných prezidentem  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5541614 ( 20. srpna 2023 13:46 )

Uživatel_5541614 ( 20. srpna 2023 13:46 )

Ty budeš velký myslitel

Uživatel_5541614 ( 20. srpna 2023 13:46 )

Pane bože, potkali se dva známí, evidentně popili a Blesk z toho dělá třetí světovou. Neměli byste psát o důležitějších věcech?

hejhej ( 19. srpna 2023 20:35 )

Babisova_drahota: A na hradě Ti nevadí estébák s krycím jménem Pávek?

defakto ( 19. srpna 2023 14:27 )

... co se divíte, dva grázly si vždy rozumí !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa