Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Úředník Jakub (†32) napsal dopis a skočil pod vlak: Šikanu úřad odmítá! Zasáhlo nás to, říká hejtman Půta

Autor: K. Beránková, O. Krotil - 
5. srpna 2023
09:11

Workoholismus není nikdy správnou možností. Vždycky je lepší se více věnovat svému zdraví, rodině, přátelům a koníčkům. To vzkázal ve svém dopise na rozloučenou úředník Jakub (†32). Zlomilo ho, když přišel o práci, kterou miloval.

Jakub byl vedoucím oddělení cestovního ruchu na Krajském úřadě Libereckého kraje. Nastoupil jako záskok za ženu na mateřské dovolené. „Ze strany vedení jsem byl po celé tři roky chválen. Paní náměstkyně mi říkala: Chceme, abyste zůstal. Jsem s vaší prací spokojená. V nejhorším případě zřídíme krajskou destinačku a vy budete ředitel. Logicky jsem nabyl dojmu, že moje budoucnost je s krajským úřadem pevně spjata. A tak se mi ve středu 3. 5. 2023 totálně změnil dosavadní svět,“ popsal situaci, když se dozvěděl, že ve své funkci končí. Bral to jako zradu.

Obvinil šéfa

Místo, které mu hejtmanství nabídlo jako náhradu, označil za přesednutí z ferrari do trabantu. V dopise na rozloučenou obvinil svého šéfa, se kterým do té doby vycházel, ze šikany. V pondělí 31. července ukončil život skokem pod vlak.

Byl samotář

Napsal, že jako kluk žil ve stínu despotického otce. Neměl moc přátel a práce byla jeho hlavní životní náplní: „Za tři roky 1177 hodin oficiálně zaevidovaných přesčasů, tj. 29,5 kompletních pracovních týdnů. Prakticky všechny tyto přesčasové hodiny byly zadarmo na oltář úřadu,“ popisoval muž. Za silného workoholika se označil sám.

Šikana? To odmítáme!

„Důrazně odmítáme, že by na pracovišti docházelo k šikaně nebo bossingu. Jakub si byl vědom toho, že práci má na dobu určitou a odmítl jiná nabízená místa,“ sdělil ředitel krajského úřadu René Havlík.

Hejtman Půta: Zasáhlo nás to

„Celá věc nás nesmírně zasáhla. Jakub se našel v práci, kterou si nad rámec svých povinností bral domů. Nikdy se nikomu nesvěřil, že má nějaké trápení. Po nástupu jeho kolegyně z mateřské jsme mu nabízeli jiná místa, ale nedošlo k žádné dohodě,“ sdělil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (51, SLK).

Téměř 80 000 e-mailů

Své pocity Jakub před dobrovolným odchodem ze života podrobně popsal na internetu ve snaze varovat ostatní před workoholismem, tedy extrémním pracovním nasazením.

„Počet odeslaných mailů = 75 831, tj. 69 mailů denně včetně víkendů a svátků,“ popisuje Jakub, kolik elektronických dopisů během své kariéry poslal. 

Workoholismus postihuje především osoby s vyšším vzděláním. Podle statistik pak více ženy než muže.

Úředník Jakub před sebevraždou sepsal dopis na rozloučenou Úředník Jakub před sebevraždou sepsal dopis na rozloučenou | INT

Video  „Depresemi trpí nejvíc střední manažeři, mají malý vliv,“ řekla psycholožka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

lekno ( 7. srpna 2023 10:14 )

uschi : Dík..

lekno ( 6. srpna 2023 16:07 )

A tady je něco o lhostejném přístupu jeho nadřízených, když se on snažil informovat o svém pracovním přetížení a chtěl změnu k lepšímu:.
Cit. : „Už delší dobu (určitě rok a půl) jsem si plně uvědomoval, že pracovní nasazení není normální. Že práce zaplňuje moc velké množství mého času a že návazná finanční odměna je tristní… Proto jsem často referoval na pozicích výše, že tohle množství úkolů není normální, že je potřeba přijmout další zaměstnance, případně snížit realizované množství úkolů. Na celou obří agendu jsme byli neustále ve dvou lidech. Vytvářel jsem spoustu odborných analýz, ze kterých vždycky vyšlo, že v mezikrajském i jakémkoliv jiném srovnání máme spoustu agendy na absurdně malý počet zaměstnanců. Tyto apely nebyly nikdy reflektovány, buď byly vymlčeny, nebo zameteny pod koberec,“ píše mimo jiné úředník.
zdroj citace– forum24.cz

lekno ( 6. srpna 2023 16:03 )

fany22 : On by se nezbláznil z toho, že se vrátí ta paní z mateřské. Vždyť ho mohli přesunout na jinou pozici, ale zůstal by na tom pracovišti. O to mu šlo.. Bylo mu slibováno, že si ho tam nechají a bude dělat podobnou práci. Potom ho ale kompletně vykopli. Ženská, která mu to slibovala, se ani neobtěžovala oznámit mu výhazov osobně.. No podle vás - . „Nestalo se mu přece žádné hrozné příkoří. Běžná situace“.. Ne, to není běžná situace - chtít po zaměstnanci, aby dlouholetě makal za více lidí a oblbovat ho přitom falešnými sliby. Ono to pak vypadá jako zneužívání podřízeného pracovníka s prvky šikany..

lekno ( 6. srpna 2023 14:19 )

Myslím, že šikanu skutečně zažíval na pracovišti, dostával nadměrné množství úkolů. Samozřejmě dnes, když je po smrti – nadřízení, zodpovědní se z toho budou zouvat, bagatelizovat jeho pracovní přetížení, dehonestovat Jakuba a hrát se na neviňátka. Další svědci hezky ticho, jak se patří na osoby, co se bojí o svůj job. A není už živ ten, kdo by podal stížnost.. Stačilo, kdyby k němu vedoucí měl lidský laskavější přístup a ta nadřízená mu opakovaně neslibovala, že si ho tam nechají. Přijde mi to, jak když ukazují oslíkovi mrkev před nosem, aby táhl na poušti i když už mele z posledního.. A pak on zjistil, že se mu lhalo a zhroutil se. Nedošlo mu, že se pohybuje ve světě vlády kapitálu a lží, ve světě, kde občan nemá zaručeno právo na lidskou práci a slušnou mzdu, čili nemá právo na dústojný život člověka. Ano, vypadalo to na ještě trochu nezralou dúvérčivou mentalitu. No bylo mu jen 32 let. Podle mě, jeho nadřízení by se měli stydět. Kdyby měli funkční svědomí, že..

lekno ( 6. srpna 2023 14:15 )

Nebyl by potřebný psycholog nebo psychiatr.. Stačilo, kdyby nadřízení měli k němu lidský přístup a odebrali by mu část nad-práce. Museli přece vidět, že táhne moc, že má obrovský počet přesčasů. Jim tohle zřejmě vyhovovalo a pochvalami jen podporovaly jeho pracovní přetěžování.. Jakože dnes je normální, že zaměstnanec kvůli práci za 1 noc zešediví ? A není za to zodpovědný nadřízený, co ho přetěžuje, ale ubohý zaměstnanec, z kterého pak po jeho smrti ještě dělají ps. pacienta.. Kdyby Jakub nebyl v práci přetížen, nedošlo by k psychickému a fyzickému totálnímu vyčerpání, ze kterého vzniká hluboká deprese a někdy i sebevražedné tendence. Na netu je dostupné info, že např. mezi nestandardní požadavky nepracovního charakteru jeho vedoucího patřilo i to, že Jakub musel služebním autem jet po jakési těžkotonážní cvičební nářadí, zřejmě do obchodu nebo skladu a sám ho odnést matce vedoucího. Kdoví, kolik bylo takových požadavků na něj, neboť napsal do dopisu, že lituje, že nepodal stížnost na vedoucího..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa