Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Černochová jednala s německým ministrem obrany: Pistorius označil válku na Ukrajině za zločin

Aktualizováno -
21. července 2023
14:21
Autor: ČTK - 
21. července 2023
06:39

Německý ministr obrany Boris Pistorius uctil dnes v Praze památku československých výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty po útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Do krypty pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici ho doprovázela ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Na místě byl jako první německý ministr obrany, vyzdvihl význam místa pro Čechy i německé odpovědnosti.

V případě připojení k německému tendru na nákup bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8 by Česko chtělo pořídit nejméně 77 těchto strojů. Na dnešní tiskové konferenci po jednání s německým protějškem Pistoriusem v Praze to oznámila ministryně obrany Černochová. Hodnota tendru by měla řádově činit desítky miliard korun. Česko by zároveň stálo o účast na výrobě, opravách a servisu těchto tanků, doplnila ministryně. Více konkrétních informací by její resort měl sdělit na konci roku. ČR už od Německa obdržela pět tanků Leopard 2A4 za pomoc Ukrajině, do konce roku dorazí zbylých devět, vyprošťovací vozidlo na jaře, řekla Černochová.

Před odjezdem na ministerstvo, kde jednali, Pistorius a Černochová položili kytice v národních barvách u pamětní desky věnované sedmi výsadkářům i duchovním, kteří je v chrámu ukrývali a byli za to popraveni. „Jsem si vědom německých dějin a a německé odpovědnosti. Obdivuji a sdílím hrdost, kterou cítíte pro to, co dokázali všechno tito muži a co k tomu obětovali,“ uvedl Pistorius po pozdějším jednání na ministerstvu obrany.

Ve čtvrtek se Pistorius zúčastnil v Berlíně ceremonie k připomínce obětí německého odboje proti nacistickému režimu. Účastníci atentátu na nacistického vůdce Adolfa Hitlera z 20. července 1944 jsou podle něj dodnes v Německu vzorem a zároveň připomínkou, že je povinností Němců zachovat zemi demokratickou. V projevu zároveň kritizoval ruského autoritářského prezidenta Vladimira Putina za to, že do Evropy opět vnesl válku a že zaútočil na mezinárodní řád takovým způsobem, který Evropa považovala za relikt minulosti.

Ochrana demokracie a svobod podle Pistoriuse znamená i chránit spojence a nadále podporovat Ukrajinu, která od loňského února vzdoruje ruské invazi. Ocenil Ukrajince, kteří statečně brání svou zemi a svobodu, a zároveň je ujistil o další německé podpoře. „Potrvá tak dlouho, jak to proti agresivnímu Rusku, které pošlapává mezinárodní a lidská práva, bude nutné,“ dodal.

Video  Černochová v Hráčích: "Chtěli mě za prezidentku". A proč spí s telefonem pod hlavou, kolik nás stojí armáda a kde se vzala na svatbě Ovčáčka?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

pindal ( 26. července 2023 01:13 )

A není to jenom ze strachu z války,Češi si Vás váží.Nevím co to má znamenat.Za sebe se omlouvám,za to jak se dnes chováme.

pindal ( 26. července 2023 01:05 )

Já osobně jsem v šoku,bojím se války,rád bych něco udělal,aby nebyla.Jediné co mohu,vykřičet do světa:Rusové nenechte se znechutit idioty v Česku,to nejsme my Češi.

Jirik-ta ( 24. července 2023 18:26 )

Jirik-ta ( 24. července 2023 18:21 )

ano, zločin zbrojařské loby

JaNat ( 22. července 2023 10:38 )

🙈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa