Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česká policie používá systém na rozpoznávání obličejů: Není to „velký bratr“, brání se

Autor: Markéta Mikešová - 
5. srpna 2023
05:00

Policie ČR přiznala, že už skoro rok používá systém na rozpoznávání obličejů. Reagovala na tak na zprávu neziskové organizace Iuridicum Remedium (IuRe), podle které nástroj běží ve zkušebním provozu. Systém umí fotografii kohokoliv propojit s fotografií občanů ze státních registrů, čímž podle organizace může docházet k narušování soukromí, policie ale odmítá, že by si hrála na „velkého bratra“.

Systém podle organizace dodala policii společnost Autocont, policie za něj podle smluvní dokumentace měla zaplatit 1 400 000 korun bez DPH. Snímky jsou porovnávány s fotografiemi z dvou registrů – občanských průkazů a cestovních pasů. Nástroj to podle orgazanice má být schopný udělat do 15 sekund na základě bodů (vektorů), které si v tvářích lidí vytyčí.

Policie se díky těmto datům podle leRue může dostat jednoduše k dalším údajům, jako je jméno, příjmení, bydliště nebo datum narození osoby, která se na fotografii vyskytuje.

„Dá se říci, že v podstatě jakákoli fotografie tváře získaná z kamery s kvalitnějším rozlišením může být podrobena takové biometrické analýze a během několika sekund může dojít ke ztotožnění osob na této fotografii. To zásadně mění dopad na soukromí při využití kamer produkujících obraz vhodný pro analýzu ve veřejném prostoru. Může jít ale také o nástroj k intenzivnímu sledování aktivit lidí například na internetu. Samozřejmě záleží na způsobu, jak bude policie tento nástroj využívat,“ uvedl advokát organizace Jan Vobořil.

Hrozba chybovosti

S používáním podobných systémů se pojí kontroverze, dokonce je Evropský parlament nedávno zařadil na seznam zakázaných využití umělé inteligence v rámci vznikajícího Aktu o umělé inteligenci.

Nástroje totiž mají určitou chybovost a špatně pracují s obličeji osob tmavé pleti, kromě toho, že potenciálně narušují soukromí. Systémy rozpoznávání obličejů hojně využívají autoritářské režimy. O vysvětlení prosili ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) Piráti.

Slouží hlavně k identifikaci mrtvol, říká policie

Policie nakonec byla nucena na zprávu zareagovat. Podle ní se systém jmenuje Digitální podoby osob (DPO) a v testovácím režimu je provozován od 22. srpna 2022. „Hned na úvod je nutné zdůraznit, že využívání tohoto systému neslouží k identifikaci osob v reálném čase a tento software není nikde nasazen 24/7,“ uvedl policejní tiskový mluvčí Jakub Vinčálek.

Podle něj je systém DPO používán jen ke zpětnému porovnávání ad hoc obličejů z konkrétních závažných případů a k identifikaci mrtvých osob neznámé totožnosti. „S tímto systémem pracují jen speciálně vyškolené osoby na Policejním prezidiu ČR,“ popisuje Vinčálek s tím, že díky nástroji se policistům podařilo zdokumentovát desítky konkrétních závažných trestných činů, které pak byly objasněny. Bez nástroje by to nešlo, tvrdí.

Iuridicum Remedium v původním oznámení tvrdila, že systém je provozován na základě interního pokynu policejního prezidenta. To podle Vinčálka není pravda, stejně tak tvrzení, že policie používání tajila. „O využívání biometrie u Policie České republiky byl opakovaně a velmi podrobně informován Výbor pro lidská práva a moderní technologie při Úřadu vlády České republiky, ve kterém jsou zastoupeni i zástupci neziskových organizací a akademické obce, včetně společnosti Iuridicum Remedium,“ říká mluvčí.

Podle něj lze DPO používat jen tehdy, kdy k tomu policejní prezident dá svolení. K monitorování obyvatel na ulicích prý nedochází. „Nejde o ‚velkého bratra' , není napojen na žádný kamerový systém,“ zdůrazňuje Vinčálek. A že nástroj porovná snímky se snímky v registrech? To podle mluvčího není nic zasádního. „Přístup k informacím ze správních evidencí máme i bez DPO,“ konstatuje.

Přínos systému vnímá policie hlavně v automatizaci práce. „Výhodou je, že oprávnění uživatelé DPO nemusí tipovat možné konkrétní lidi a následně mechanicky srovnávat jejich podobizny v centrálních registrech s fotografií neznámého člověka, což není ani vždy reálné. Systém toto vyhodnotí sám a identifikuje možnou shodu,“ líčí orgán. Celkem bylo vyřízeno již přes 100 žádostí.

Video  Policista o zločincích na internetu: Pozor na podvodné SMS, maily i telefonáty. Kyberútoky sílí!  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

denisz ( 9. srpna 2023 11:57 )

Je to dobrá metoda na darebné lidi, co mnohým jen škodí.

JaNat ( 5. srpna 2023 11:47 )

P.s. Nebo dokonce Pavel sám, že? Bylo to přeci v zájmu hlídat popř. zničit nepřítele státu.

JaNat ( 5. srpna 2023 11:45 )

Naivitu bych u tebe neočekávala.

JaNat ( 5. srpna 2023 11:45 )

Přesně, tak to chtěli komouši, jako Pavlův otec, že?

krapotkin ( 5. srpna 2023 11:18 )

Tento policejní stát si vždycky na špiclování ovčanů koupil to, co u jiných odsuzuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa