Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel: Putin chce otrávit Západ! Řehka varoval před velkým konfliktem, Fiala odsoudil krutost Rusů

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. června 2023
14:04
Autor: ČTK, swp, simao - 
20. června 2023
07:10

Prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS), ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) nebo ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vystoupili na dnešní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. Rusko poslední rok ukázalo, že v rámci své agrese na Ukrajině je ochotné překročit veškeré meze včetně lidskosti, uvedl v projevu Fiala. Zločiny Rusů odsoudil i Pavel, který apeloval na vytrvalou pomoc Ukrajině. Putin dle něj spoléhá na to, že se mu podaří Západ otrávit a unavit v podpoře Ukrajiny. Jenže podle Pavla je nutné Ukrajinu neopustit, protože „tím bychom opustili sami sebe“.

Desátý ročník bezpečnostní konference pořádané na Pražském hradě se zaměřuje ja jinak než na dopady války na Ukrajině, ale třeba i na nadcházející summit NATO ve Vilniusu.

Naše bezpečnost je „ve skutečnosti křehká, je závislá na odpovědném rozhodování a je také závislá na našich mezinárodních vztazích a pověsti“, upozornil premiér Petr Fiala (ODS). 

„Situace na frontě zůstává vážná a mění se pomalu, což nás staví před nová rizika,“ poznamenal Fiala. „ČR v nových zkouškách zatím dokázala obstát velmi dobře,“ míní premiér.

Fiala: Seznam válečných zločinů Ruska se dál rozrůstá

„Kremlu se nepodařilo ovládnout velkou část ukrajinského území, na druhou stranu poslední rok ukázal, že Rusko je v rámci své nepochopitelné agrese ochotno překročit prakticky všechny meze, i meze lidskosti. Seznam válečných zločinů na Ukrajině se neustále rozrůstá a jejich krutost stupňuje,“ poznamenal Fiala a připomněl útoky na civilisty, bombardování nemocnic, ohrožování bezpečnosti Záporožské jaderné elektrárny či zničení Kachovské přehrady.

„Nejnovější zprávy o ukrajinském postupu jsou opatrně optimistické, ale nezdá se, že by válka skončila v nejbližší době. Naopak hrozí nám scénář zamrzlého konfliktu, který by znamenal vytvoření centra trvalé bezpečnostní nestability ve východní Evropě, tedy v oblasti, která nás z logických důvodů má a musí extrémně zajímat. Takový scénář by dlouhodobě vyčerpával všechny zúčastněné strany a proto my společně s mezinárodním společenstvím musíme přispět k jeho odvrácení,“ apeloval Fiala.

Vedle vyčerpání ukrajinské armády hrozí i vyčerpání pozornosti a podpory západních zemí Ukrajině. „V tuto chvíli se nic takového neděje, ale můžu hrozit, že veřejnost pro podporu napadené země postupně ztratí pochopení. A to nemáme připustit. Úkolem západních vlád je udělat všechno pro to, aby k takovému vyčerpání nedošlo, abychom zůstali jednotní, aby Rusko bylo zatlačeno zpět a aby výsledný mír nastal za podmínek, které si určí pouze Ukrajina, pouze vláda prezidenta Zelenského,“ míní Fiala.

Pavel: Hluboce jsme se mýlili

„Celý dosavadní průběh ruské agrese proti Ukrajině i moje nedávná návštěva na Ukrajině mě utvrzují v tom, že jsme se jako součást demokratického západu v posledních letech velice mýlili. Mysleli jsme si, že válka vedená mezi státy těžkými, konvenčními zbraněmi 20. století již v Evropě 21. století nebude možná, mysleli jsme si, že hrozby použití jaderných zbraní zůstaly v rétorice studené války. Jako bychom se ne poučili z historie,“ uvedl při svém odpoledním projevu na bezpečnostní konferenci prezident Petr Pavel.

I on odsoudil ruské válečné zločiny „v podobě vraždění neozbrojených civilistů, znásilňování, rabování, deportace dětí nebo masové hroby“.

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

Zobrazit celý online

„To, co vidíme od loňského února ukazuje, jak hluboce jsme se mýlili (...) Spolupráce je stále víc než nepřátelství, svoboda více než otroctví a obchod více než izolace. Chyba byla v tom, že jsme našim tehdejším partnerům věřili, že to myslí stejně upřímně jako my, že na vývoj nahlíží podobně jako my, že posuzují svět kolem nás podle stejných kritérií. Naše přání bylo tak trochu otcem myšlenky, ztráceli jsme jasný zrak a dobrý úsudek,“ míní Pavel.

„Putin se svým viděním světa a mezinárodních vztahů nás z této iluze rychle vyvedl. Barbarství ruského režimu, po nějakou dobu dobře schované, vyšlo opět napovrch,“ dodal Pavel s tím, že se Rusové pokusili svrhnout demokraticky zvolenou vládu, zavraždit demokraticky zvoleného prezidenta a přišli se „zrůdnými teoriemi o tom, že sousední země vlastně neexistuje a jejich občané nemají vlastní identitu“.

Putinův kalkul

Rusko se dopustilo zločinů agrese a opakovaně páchá válečné zločiny, zatímco Ukrajinci jsou naopak odhodlaní porazit ruské okupační síly a nevzdat se své suverenity, vyzdvihl Pavel.

„Nemáme důvod bát se ruských hrozeb, jako společenství demokratických zemí jsme hodnotově, občansky, ale také hospodářsky a vojensky silnější. Z toho obavy nemám. Pokud mám z něčeho obavu, tak je to naše vytrvalost a schopnost zůstat jednotní. Putin spoléhá na opotřebovávací válku, kterou chce Západ unavit, otrávit a nechat Ukrajinu jejímu osudu,“ poznamenal český prezident.

„Je to logický kalkul, protože časem každý konflikt ztrácí na naléhavosti a v životech lidí ho zastiňují každodenní starosti. Musím říct, že v tomto ohledu jsem na ČR a její občany hrdý. Stále ve velké většině v naší podpoře nepolevujeme, nehledě na krize, inflaci, nebo rozpočtové problémy, stále jsme schopni vybírat peníze na pomoc Ukrajině a mnozí z nás nezištně pomáhají přímo na místech bojů. Oceňuji také, že naše vláda posílá průběžně na Ukrajinu významnou vojenskou a humanitární pomoc,“ dodal Pavel s tím, že je nutné Ukrajinu neopustit, protože „tím bychom opustili sami sebe“.

Lipavský: Všichni doufáme, že Ukrajina zvítězí

„Není jedno, zda Rusko za jeho agresi proti Ukrajině odsoudí ve Valném shromáždění OSN 150 zemí, nebo tak učiní pouze 90. Není jedno, jestli Rusko působí a má vliv v mezinárodních organizacích, nebo je z nich naopak vytlačováno díky koordinovanému úsilí západních diplomacií včetně velmi aktivní diplomacie naší,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Období, kdy Evropa mohla čerpat mírovou dividendu a zanedbávat investice do své bezpečnosti skončilo. Agrese vůči Ukrajině je brutálním, ale pouze jedním z aspektů vztahu imperialistického Ruska vůči Evropě, Západu a celému svobodnému světu,“ pokračoval Lipavský.

„Všichni doufáme a uděláme maximum pro to, aby Ukrajina zvítězila a bez ohledu na to nebudeme mít ještě dlouho s Ruskem normální vztah,“ podotkl Lipavský s tím, že Rusko je aktuálně přímou hrozbou pro celou Evropu.

Černochová: Nesmíme zapomínat, že Ukrajina bojuje za nás

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že Rusko se „již více než rok snaží zničit nezávislou a svobodnou Ukrajinu a podobným osudem také hrozí střední Evropě“.

Věří, že „rozumná část společnosti“ si uvědomuj,e že naše bezpečnost není samozřejmost a „jak velký dluh z minulosti máme“. „Ukrajina nadále hrdinně odolává (...), platí za to ale cenu nejvyšší. Ruští agresoři páchají stále další a další válečné zločiny. Proto jsem i velice ráda za to, že příspěvek ČR mohl být i v tom, že jsme na Ukrajinu v rámci naší vojenské policie vyslali tým do skupiny vyšetřovatelů pod Haagským tribunálem,“ pokračovala Černochová.

„Nikdy nesmíme zapomínat na to, že Ukrajina bojuje také za nás a za naše bezpečí a jsem hrdá, že právě ČR spolu se spojenci a partnery se postavila k té ruské agresi takto čelem. Byli jsme první, kdo Ukrajině dodal munici, tanky, bojová vozidla pěchoty, vrtulníky, houfnice či raketomety a ta naše rozhodnost a hlavně rychlost byla vzorem pro ostatní,“ vyzdvihla Černochová.

Vedle vystoupení vrcholných politiků budou na konferenci v Míčovně Pražského hradu mluvit náčelník generálního štábu Karel Řehka, vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný, poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar, ředitel bezpečnostní sekce ministerstva zahraničí Martin Povejšil či šéf sekce obranné politiky na ministerstvu obrany Jan Jireš.

Ministryně děkovala Řehkovi

Právě Řehkovi děkovala Černochová, ačkoliv se v poslední době spekulovalo jejich napjatém vztahu.

„Chtěl bych poděkovat příslušníkům Armády ČR a panu generálovi Řehkovi za to, že od prvního okamžiku, kdy nastoupil do pozice náčelníka generálního štábu, tak provezl revizi v tom, co ještě lze na Ukrajinu poslat tak, aby ale v žádném případě nebyla ohrožená naše vlastní obrana, naše vlastní bezpečnost. A teď jsme se i s panem náčelníkem generálního štábu dohodli, že ten seznam, který máme a podle kterého postupujeme, budeme ještě revidovat a skutečně to, co můžeme poslat, pošleme,“ uvedla Černochová.

Děkovala však i občanům ČR, kteří „neváhají jakkoliv přispět či obětovat svoje pohodlí“. „Myslím, že ČR je jedinou zemí na světě, kde se občané složili na tank Tomáš,“ poznamenala Černochová a vyzdvihla projekt Dárek pro Putina.

Video  Fiala na Hradě: Hrozí scénář zamrzlého konfliktu. Rusko stupňuje svou krutost  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Řehka: Musíme se chystat na riziko velkého konfliktu

Náčelník generálního štábu Řehka uvedl, že jsme dlouho nevěnovali dostatečnou pozornost, úsilí, ani zdroje. „nereagovali jsme na budíček z Krymu, mysleli jsme si, že v Evropě nám nehrozí nebezpečí“ .

„Bylo pohodlné o tom nemluvit a dodnes to není příliš populární. Nikdo neměl odvahu vystoupit, když se armáda ohlodávala na kost. Jsem občas kritizován na to, že upozorňuji na ruskou hrozbu, ale jsem přesvědčený, že je to důležité a budu to dělat dál. Musíme se chystat na riziko velkého konfliktu a musíme to dělat právě proto, že mu chceme zabránit. Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je účinně odstrašovat. K tomu musíme budovat silnou obranu, aby potenciální agresor chápal, že nemá šanci na úspěch a cena by pro něho byla příliš vysoká,“ vyzval Řehka.

„Věřte mi, že jako vojáci si velmi, velmi vážíme odhodlání současné vlády přes všechny složitosti dnešní doby do obrany investovat a věřte nám, že to je jako obrázek z jiného světa. My jsme na tohle nebyli zvyklí a velmi si toho ceníme,“ děkoval Řehka.

„Nebezpečí je reálné, protivník je reálný a obranyschopnost také musí být reálná. Nemůžeme lidi držet ve tmě nevědomosti, zlehčovat hrozbu a nemluvit o tom, co se děje. Naši spoluobčané jsou potom oprávněně v šoku, protože nic z toho posledních 30 let neslyšeli. Objevují, že máme všeobecnou brannou povinnost a diví se, že v opravu velké krizi, pokud by k ní došlo, začnou státu v nějaké fázi docházet zdroje a bude potřeba zapojit do obrany celou společnost,“ dodal s tím, že je třeba mluvit o obraně otevřeně, včetně nepříjemných věcí.

Konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost pořádá od roku 2014 spolek Jagello 2000, jehož spoluzakladatel Zbyněk Pavlačík obdržel minulý týden z rukou premiéra Fialy Cenu Bezpečnostní rady státu za významný přínos pro bezpečnostní politiku České republiky. Spolek pořádání pravidelných konferencí zahájil u příležitosti 15. výročí vstupu ČR do NATO.

Video  Řehka na Hradě: Musíme se chystat na riziko velkého konfliktu  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Limonadovy_joe ( 29. září 2023 09:38 )

Tak by to melo byt.Prvni doma a kdyz neco zbyde mozna pro venek.

Jiří Pochylý ( 6. července 2023 11:35 )

Putin bojuje za svůj národ, naši vlastizrádci: jeden koktavý, další zajíkavý, nás zatahují do cizí války, do války Ameriky proti Rusku.

Sprav si zuby špione.

Jiří Pochylý ( 6. července 2023 11:34 )

Krutost Rusů? Je to válka a když řeknete krutost Rusů, řekněte v čem spočívá, jaké jsou důkazy a také se zabývejte otázkou krutosti Ukrajinců - zda je nebo ne, jaké jsou důkazy.

Jinak je to propaganda sloužící k umetení cesty pro ožebračení Čechů.

Provize jsou a kdo je bere?

Teče vám z pazour krev , jak Ukrajinců, tak Rusů. Můžete se v té krvi koupat.

Žádné kroky k dohodě, jen samé kroky k válce proti Rusku s proléváním krve Ukrajinců.

pindal ( 23. června 2023 20:02 )

Nějak tak to bude.

Th0r_z_h0r ( 22. června 2023 18:16 )

Rudy Pavel je autorem 3P. Prazdne, plytke, plky. Neco jako Caputova. Rano je navliknou do saticek, nacesou a vypustej je do ulic, vypoustet 3P a fotit se s detickama. 🤷

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa