Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vláda musí „brutálně“ škrtat už letos, přiznal Skopeček. Bez úspor by byl schodek 400 miliard

Autor: ČTK - 
11. června 2023
12:48

Úspory v rozpočtu na letošní rok budou muset být vyšší než 20 miliard korun. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zopakoval, že pokud by žádné úspory nepřišly, činil by deficit na konci roku 400 miliard Kč. Plnění rozpočtu se podle něj ve druhém pololetí bude vyvíjet lépe než v prvním. Schválený rozpočet počítá za celý rok se schodkem 295 miliard korun.

Skopeček míní, že úspory budou muset být ve všech resortech, aby se neopakoval boj mezi jednotlivými ministerstvy. Také by se podle něj mělo zamezit předčasné medializaci jednotlivých kroků. „Ministr financí na úsporách už intenzivně pracuje. Jediné, co vláda nechce, je to, aby se přes média řešilo, v jaké kapitole úspora bude,“ uvedl.

Jak doplnil, byl by pro ,zavázání‘ výdajů v jednotlivých kapitolách, které by se pak rozpouštěly v dalších měsících podle toho, jak se bude rozpočet naplňovat. „Když se ukáže, že druhá polovina roku je výrazně lepší, ať to jednotlivé kapitoly utratí,“ poznamenal.

Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) řekl, že ministra financí v rozpočtu na letošní rok dobíhají tři zásadní věci, a to lži, švindly a nekompetentnost. Musel podle něj například vědět, že 50 miliard Kč do rozpočtu z modernizačního fondu je nesmysl. Musel také vědět, že bude muset vynaložit 15 miliard Kč na valorizaci penzí. Tato vláda si také zvykla na to, že bude brát úročené úvěry, dodal s poukazem na rozpočet na dopravu. Nekompetentnost podle něj tkví například ve špatném odhadu daně z mimořádných zisků. „Rozpočet byl připravován v mimořádné situaci,“ reagoval Skopeček.

Rozpočtové úspory chce již v letošním roce premiér Petr Fiala (ODS) hledat především v provozu státu. Neměly by se naopak dotknout záležitostí směřujících do budoucnosti, tedy například infrastruktury. Teprve v létě podle něj bude jasné, jak bude vypadat skutečné plnění letošního rozpočtu. Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na 271,4 miliardy korun z dubnových 200 miliard korun. Je to nejhlubší rozpočtový deficit za prvních pět měsíců roku od vzniku Česka.

Video  Premiér Petr Fiala ke konsolidačnímu balíčku (29. 5. 2023)  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

hejhej ( 14. června 2023 10:12 )

pindal:
Blbec ve vedoucí funkci se vždy obklopí stejným blbcem nebo ještě větším

hejhej ( 12. června 2023 22:07 )

roxin:
Ať neschopná vláda začne šetřit u sebe, když nasekala za 1 1/2 roku několika miliardový dluh.

pindal ( 12. června 2023 20:17 )

A pokud máte hlad,tak se běžte najíst k sousedům.

pindal ( 11. června 2023 22:35 )

Poradce prezidenta,kterého si sám vybral,protože z jeho hlediska,vysoká úroveň,radí.Choďte nakupovat do Polska.

hejhej ( 11. června 2023 21:53 )

Před volbama měli plné huby, jak by problémy řešili a hlavně šetření. Hned po zvolení nám to předvedli: navýšili počet vládních úředníků, zvýšili o 3 zbytečné ministerstva + jejich poradců, náměstků, zvýšili počet politických náměstků a především mají jak trapný premiér, tak ministři spousta poradců, stejně neschopných, jako jsou sami. Pořádají zbytečné výlety. Šetřit chtějí na těch, kteří na na jejich statisícové platy pracují. Hnusná, odporná, vlastizradná vláda, plná darmožroutů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa