Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Gestapo!“ skandoval u soudu s dezinformátorkou advokát, prověří ho komora. Co řekl Blažek?

Autor: ČTK - 
31. května 2023
20:13

Zásah policie a justiční stráže při úterním incidentu u Městského soudu v Praze byl profesionální. Po dnešním jednání vlády to novinářům řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Situace podle něj není taková, že by byly potřeba změny zákonů. Do budoucna je třeba pro předcházení incidentům zlepšit určitou informovanost a více komunikovat například s řediteli bezpečnosti na jednotlivých soudech i v dalších zařízeních, míní.

Dav příznivců bývalé novinářky Jany Peterkové, které soud v úterý uložil dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou za šíření poplašné zprávy v době koronavirové pandemie, vylomil dveře do jednací síně. Na chodbě skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě.

Přivolaná policie na místě zadržela dva muže, jednoho ze soudu odvezla za asistence záchranářů k ošetření do nemocnice. Podle Blažka je další postup na orgánech činných v trestním řízení. „Předpokládám, že osoby budou ztotožněny, bude zahájeno příslušné řízení. Jestli bude trestní, nebo přestupkové záleží na posouzení policie a státního zastupitelství podle míry provinění,“ poznamenal ministr.

Uvedl také, že se incidentu zúčastnil advokát, který se choval nedůstojně. Česká advokátní komora (ČAK) už předložila své kontrolní radě podnět k prověření účasti advokáta Norberta Naxery. Naxera, který nyní zastupuje Peterkovou, ČTK napsal, že advokátní předpisy neporušil.

Situaci dnes probírala i vláda, jednání se zúčastnili i generální ředitel Vězeňské služby a první náměstek policejního prezidenta. Podle Blažka je výsledkem diskuse, že není potřeba přijímat normativní opatření, zlepšit lze ale informovanost pro lepší předvídání a předcházení možným incidentům.

Blažek také řekl, že viděl záběry i zevnitř místnosti, nikoli pouze z chodby soudu, a z nich vyplývá, že členů justiční stráže bylo přítomno více než dva. Za důležité také považuje, že jednání bylo pouze přerušeno a později byl vynesen rozsudek. Dav tak podle ministra pouze upoutal mediální pozornost.

Také podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) policie zasáhla velmi rychle a dobře, neboť byly zajištěny osoby stojící za incidentem a soudní proces mohl později pokračovat. Na dnešním jednání podle něj ministři apelovali na ještě větší obezřetnost, aby se justiční stráž a policie s danými soudy pokoušely vytipovávat dopředu citlivě případy, kde by k bezpečnostním incidentům mohlo dojít.

Není podle vicepremiéra možné, aby policie byla na soudech přítomna stále, to je v kompetenci justiční stráže. Je ale připravena i ve větší míře než dosud zajistit dopředu přítomnost hlídek v blízkosti soudu, kde by riziko hrozilo, doplnil Rakušan.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes řekl, že incident pokračoval i ve zdravotnickém zařízení. Konkrétně se mělo jednat o nemocnici na Karlově náměstí. „Policie byla přivolána a reagovala,“ řekl k tomu Rakušan.

Video  Soud s Janou Peterkovou. (30. května 2023)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milan59 ( 1. června 2023 07:06 )

Hm a že ta slepená vláda pod vedením p.Fialy denně lže a podává dezinformace na soc.sítích Twitter,nebo Fcb to nikoho nezajímá a nikdo to neřeší i když jsou na ně podávané trestní oznámení ?!!

krapotkin ( 1. června 2023 04:56 )

Už je to zpátky - Kdo nejde s nimi (s ODS) jde proti nim. Soudruzi vyhrabávají stranické průkazy a zvedají hlavy. Ještě chybí, aby se Právo opět jmenovalo Rudé právo a odběr tohoto paskvilu bude zase povinné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa