Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Poslanci odvolali Babišova muže z vysílací rady. A kdy se dostanou k úspornému balíčku?

Aktualizováno -
16. května 2023
20:43
Autor: David Polák, CTK, Mii - 
16. května 2023
11:55

Kabinet Petra Fialy (ODS) by měl paragrafové znění úsporného balíčku projednat v půlce června. Poté návrh zamíří do Sněmovny a tam ho čeká grilování od opozice a možná i vzpoura od vládních poslanců. Sněmovní opozice chtěla balíček probírat už dnes, avšak neuspěla. Poslanci se tak pustili mimo jiné do diskuze o odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli střetu zájmů, což nakonec po ostrém sporu odhlasovali.

Opozice je na projednání konsolidačního balíčku v dolní komoře Parlamentu připravena. „Uvidíme, čemu dá vláda legislativní podobu a co pošle nakonec do Sněmovny. A tam jí rozhodně čeká věcná a připravená opozice v podobě nejsilnějšího poslaneckého klubu ANO,“ řekla Blesku Alena Schillerová (59, ANO). Jaké konkrétní pozměňující návrhy bude chtít hnutí podávat, neprozradila.

Blesk ale zjistil, že o změnách uvažují i někteří vládní poslanci. „Z konsolidačního balíčku vypadla spotřební daň z tichého vína, a to je podle mého špatně,“ řekl Blesku zákonodárce z ODS, který si zatím nepřál být jmenován. Ten nyní plánuje obejít kolegy v klubu i v koalici a zjistit, zda by jeho pozměňující návrh získal podporu.

Redakce ví také o záměru dalších dvou vládních poslanců, kteří zvažují navrhnout například snížení daně z novin či sjednocení daně na potraviny. Noviny totiž mají být podle Stanjurova návrhu ve vyšší sazbě 21 %, stejně jako nealkoholické nápoje včetně kojenecké vody. Časopisy a další potraviny zase mají být ve snížené 12% sazbě. Toto rozdělení mnozí nechápou. Jak by takový sněmovní zásah do úsporného balíčku dopadl, zatím není jasné. Sama koalice se chce před projednáváním poradit, jak se k pozměňujícím návrhům bude stavět.

Od balíčku k údajnému střetu zájmů Köppla

Poslanci ANO a SPD dnes neúspěšně navrhovali probrat jak vládní záměry na konsolidaci veřejných financí vcelku, tak jeho některé jednotlivé části. „Jde primárně o zvyšování daňové zátěže a porušování slibů, které pětikoalice dala voličům,“ prohlásila Schillerová. Deklarované seškrtání části státních dotací označila za marketingovou fintu, což chtěl detailně probrat místopředseda ANO Karel Havlíček. Lídr SPD Tomio Okamura prohlásil, že vláda „okrade občany o další peníze“ a že řešením jsou úspory na straně státu. Jednotliví poslanci ANO navrhovali projednání například plánovaného růstu daně z nemovitostí, zvýšení daně z přidané hodnoty na noviny a zdražení roční dálniční známky.

Poslankyně ANO Jana Pastuchová chtěla, aby se Sněmovna ještě před návrhem na odvolání Daniela Köppla z takzvané velké vysílací rady zabývala uzákoněním možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry. Jde o předlohu, která má podporu části koalice i opozice. Sněmovna nakonec odhlasovala návrh Jana Berkiho z koaličního hnutí STAN na zařazení příslušné novely občanského zákoníku jako posledního bodu dnešního jednacího dne, čemuž se dodatečně pokusil zabránit lidovec Ondřej Benešík. Je tedy možné, že se k němu Sněmovna již nedostane.

Návrh na odvolání Köppla podpořili poslanci koaliční většiny, opoziční zákonodárci byli proti. Köppl byl mimo jiné spojován s volebním týmem prezidentského kandidáta, předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Podle většiny dolní komory porušil zásadu nestrannosti a nezávislosti. Köppl se už dříve vůči výtkám hájil slovy, že zákon neporušil. Avizoval, že se v případě odvolání bude bránit u soudu.

Návrh na Köpplovo odvolání upozorňuje nejen na televizní vystoupení, v nichž byl označen jako člen Babišova marketingového týmu, ale také na platbu, kterou dostal loni z transparentního účtu hnutí ANO. V dokumentu se píše také o smlouvách, které s Köpplem uzavřela loni Sněmovna a týkaly se práce pro Havlíčka a Pastuchovou.

Ve zhruba dvouhodinové debatě jiskřilo zejména mezi poslanci ANO a Piráty, kteří návrh iniciovali. Pastuchová označila Piráty za práskače a Robert Králíček se tázal, zda místo ve vysílací radě bude nabídnuto ANO, nebo zda připadne Pirátům. „Když někdo má máslo na hlavě, tak kolem sebe kope,“ komentoval výpady předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Video  Ozdravný balíček opatření „nadzvedl ze židle“ nejen odbory, ale samozřejmě i opozici. Ta už avizuje, že nebude hrát hru na kompromisy a je připravena si tvrdě stát za svým. Bývalý vicepremiér a současný místopředseda Sněmovny a šéf stínové vlády z ANO Karel Havlíček v pořadu Epicentrum nešetřil ostrou kritikou. Dotační úspory jsou podle jeho názoru cíleně připravenou lží a ministr financí Zbyněk Stanjura je přepracován a Havlíček vyjádřil i obavy nad jeho duševním zdravím.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Staroduchodce ( 18. května 2023 11:00 )

Kdo není s námi je proti nám - heslo KSČ, která také roztahovala svá chapadla po krocích...

krapotkin ( 17. května 2023 03:05 )

To je, ale má svoji neziskovku někde v tramtárii, která tam zkoumá demokracii.

krapotkin ( 17. května 2023 03:03 )

Nevadí, vláda ty prachy vyždímá z Česka. Ještě neokradla kojence a nebožtíky.

Jaryn19 ( 16. května 2023 21:43 )

protože se Moraváci dokáži domluvit s dalšími. To je problém třeba nových Pražáků, ti si myslí, že jsou nejchytřejší, když bydlí v Praze 14 dnů. Jižní Morava se umí spojit s kraji, s kterými nesousedí, to je její výhoda. Praha bojuje se zbytkem země, Středočeský kraj to je taková smutná kapitola...zbytek je slabý

JaNat ( 16. května 2023 20:32 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa