Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala v Bavorsku vyrazil na vyhlášenou klobásu. S premiérem řešil vlakové spojení i vesmír

Autor: ČTK, Mii - 
9. května 2023
19:25

Premiéři České republiky a Bavorska Petr Fiala a Markus Söder dnes v Řezně podepsali memorandum o posílení spolupráce v oblasti letectví a vesmíru. Tématem byla také modernizace a elektrifikace železničního spojení mezi Prahou a Mnichovem, kterou Söder považuje za dopravní prioritu. Söder s Fialou se dnes v Řezně setkali u příležitosti otevření bavorsko-české zemské výstavy o baroku. Večer Söder pozval Fialu do vyhlášeného podniku Wurstkuchl, který je označován za nejstarší svého druhu na světě. 

Šéf bavorské vlády se na internetu pod klíčovým slovem #söderisst (#söderjí) dlouhodobě chlubí tím, co měl dobrého, čímž vyvolává velkou pozornost veřejnosti i médií. A i dnes byla Söderova kulinářská dobrodružství jedním z témat mezi bavorskými novináři, kteří čekali na tiskovou konferenci Fialy a šéfa bavorské vlády.

Po tiskové konferenci se oba premiéři vydali na procházku po dunajské promenádě. Cílem byl zmíněný Wurstkuchl. Ten se nachází jen kousek od Kamenného mostu, který je nejstarším dochovaným mostem v Německu.

„Pravé bavorské posilnění: klobása z historického Wurstkuchlu v Řezně pro českého premiéra Petra Fialu. Chutná prostě výborně!“ napsal Söder na twitteru. „Bavorsko a Česko jsou úzce propojeny: hodnotami, kulturou, mentalitou a chuťovými preferencemi,“ dodal. Svůj příspěvek neopomněl doplnit klíčovým slovem #söderisst.

Na místě dnešní restaurace Wurstkuchl sídlil v době budování zmíněného mostu stavební mistr. Po dokončení mostu v roce 1146 byla kancelář upravena na pouliční kuchyni. V 19. století se podnik zaměřil na klobásky, které se staly místní specialitou a rovněž turisty vyhledávaným pokrmem.

Jádrem úspěchu jsou klobásky z vepřové zadní kýty, který si podnik vyrábí ve vlastním řeznictví. Přesnou recepturu zná jen řeznický mistr. Klobásky následně putují na gril s dřevěným uhlím, odkud je obsluha nosí strávníkům. Podnik si staví na tom, že si připravuje i vlastní sladkou hořčici a sám nakládá zelí, které je tradiční přílohou klobás. Rok co rok proto v dřevěných sudech zraje na 60 tun zelí.

Apel na Scholze

Oba premiéři na dnešním výjezdním zasedání bavorské vlády v Řezně mluvili mimo jiné o zlepšení dopravního spojení mezi Českem a Bavorskem. Pro Södera je prioritou elektrifikace a modernizace železniční trati mezi Mnichovem a Prahou. Přímé vlaky mezi českou a bavorskou metropolí nyní jezdí okolo pěti hodin a 40 minut a v případě přestupů se cesta blíží k sedmi hodinám.

Česko už část trasy modernizovalo a na dalších úsecích pracuje, na bavorské straně ale postup vázne, což je podle Södera odpovědnost vlády v Berlíně. „Apeluji na spolkovou vládu, aby uvolnila potřebné prostředky,“ vyzval Söder kabinet kancléře Olafa Scholze. Dodal, že samo Bavorsko na modernizaci nemá peníze, navíc to považuje za odpovědnost a úkol spolkové vlády.

ad-ga ( 10. května 2023 14:56 )

Do Polska určitě ne, takové blafy nekupuji ani u nás

ad-ga ( 10. května 2023 06:55 )

Culí se jak měsíček na hnoji. A ted se ještě jet nacpat do Polska

Manowar ( 10. května 2023 05:25 )

To jsou pane Fialo klobásy,ne ten odpad jak se prodávají u nás.

krapotkin ( 10. května 2023 02:25 )

A zrychlí krok.

krapotkin ( 10. května 2023 02:24 )

Jedl jsi někdy párek z Kostelce ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa