Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pavel se setkal se sestrou bratrů Mašínových Zdenou (89). Ocenil její odvahu

Autor: ČTK - 
5. května 2023
12:53

Prezident Petr Pavel se tento týden setkal se Zdenou Mašínovou, dcerou člena legendární odbojové organizace Tři králové a sestrou Ctirada a Josefa, kteří za dramatických okolností utekli na počátku 50. let z komunistického Československa na Západ. Pavel ocenil její odvahu i výjimečný přehled o dění v České republice a ve světě. Setkání, které se podle informací ČTK uskutečnilo ve středu, se zúčastnil také vojenský historik Eduard Stehlík. Prezident dnes na Ttwitteru zveřejnil společnou fotografii. Od čtvrtečního večera je v Londýně, kam přiletěl s manželkou Evou na sobotní korunovaci Karla III.

„Zdena Mašínová neuhla z cesty dané rodinným odkazem, ačkoli jí dlouho přinášela těžkosti. Za svobodou a pravdou vždy stála s odvahou, která inspiruje i dnes. Díky panu (Eduardu) Stehlíkovi za příležitost vyslechnout si její vzpomínky a mimořádně informované názory na dění u nás i ve světě,“ uvedl Pavel k setkání. Současný prezident musel zejména v předvolební kampani opakovaně obhajovat své členství v předlistopadové armádě i v komunistické straně, do které vstoupil jako čtyřiadvacetiletý v roce 1985.

Mašínová, které bude letos 90 let, je sestra protikomunistických odbojářů Josefa a Ctirada Mašínových.

Oba bratři se počátkem 50. let postavili režimu se zbraní v ruce. Jejich příběh dodnes budí kontroverze a rozděluje společnost. Odbojáři se pokusili navázat na činnost svého otce Josefa Mašína, popraveného v roce 1942 nacistickými úřady. Při jejich akcích zemřelo šest lidí – dva příslušníci SNB a pokladník v Československu a později i tři východoněmečtí policisté.

Loni 28. října tehdejší prezident Miloš Zeman vyznamenal in memoriam Josefa Mašína staršího. Jeho dcera odmítla ocenění od Zemana převzít, zastoupila ji proto ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zeman dlouhodobě odmítal návrhy, aby vyznamenal bratry Mašíny. Pavel ještě před zvolením uvedl, že by s jejich oceněním měl problém.

Podplukovník Josef Mašín byl legendární postavou československého odboje za druhé světové války. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, po které šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem. Na starost měl rodák z Lošan u Kolína zejména sabotážní činnost a zásobování odboje zbraněmi. V roce 1941 byla zatčen gestapem a před 80 lety, 30. června 1942, ho Němci popravili.

V 50. letech rodině statek v Lošanech zabavili komunisté, Mašínová se o něj po revoluci několik let soudila se státem. Loni statek převedla na spolek. Vznikl v něm Památník tří odbojů z veřejné sbírky, v níž se vybralo zhruba devět milionů korun. Téměř třetinu darovala Mašínová.

Video  Bratři Mašínové – příběh živý i po sedmdesáti letech  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 29. října 2023 12:33 )

správně, ještě jeden kabát převlíkne

Jirik-ta ( 29. října 2023 12:32 )

💖

hejhej ( 8. května 2023 20:47 )

hurryd:

hejhej ( 7. května 2023 18:39 )

Jiří Zvěřina: Prezident takový je, nejdříve zavrtaný v řiti SSSR a KSČ, otočil a nyní zavrtaný v řiti EU a USA. Čekám , kdy se přihlásí k muslimům, jako Drahoš.
Pro cenzora : řiť je spisovné slovo

nespokojeny ( 6. května 2023 22:51 )

Většina není, jen 216ka se naprosto pomátl. Neuvažuje. Jen neustále obhajuje to co obhájit nejde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa