Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vláda schválila obrannou smlouvu s USA: Americké základny tu nevzniknou, uklidňuje Černochová

Aktualizováno -
26. dubna 2023
16:50
Autor: ČTK, Mii - 
26. dubna 2023
08:17

Vláda dnes schválila česko-americkou dohodu o obranné spolupráci (DCA). Novinářům to po zasedání kabinetu řekl premiér Petr Fiala (ODS). Smlouva má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku. Dokument budou muset ještě po podpisu ministry obrany schválit obě komory Parlamentu a podepsat prezident.

„Tato dohoda umožní praktičtější spolupráci mezi Českem a USA,“ vysvětlovala smlouvu ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní nyní bude jednodušší zajišťování ochrany východního křídla NATO či domlouvání logistiky. Černochová připomněla, že spolupráci začala domlouvat už před rokem přímo v USA.

Asi čtyřicetistránkový dokument se zabývá všemi relevantními tematickými oblastmi, které mohou souviset s možnou přítomností amerických vojáků v ČR nebo spoluprací amerických a českých ozbrojených sil na českém území. Řeší tak například právní postavení amerických vojáků, týká se také ochrany životního prostředí, provozu motorových vozidel americkými vojáky a jejich rodinami nebo třeba postavením dodavatelů amerických ozbrojených sil. Zabývá se také osvobozením amerických vojáků od daní a cel v ČR. Ministerstvo obrany na svém webu zveřejnilo otázky a odpovědi k obranné dohodě.

Smlouva podle Černochové umožní intenzivnější praktickou spolupráci českých a amerických ozbrojených sil. „Dnešku předcházel rok intenzivních jednání, účastnili se jich vedle ministerstva obrany a armády i zástupci ministerstva zahraničí, spravedlnosti, financí, vnitra, dopravy,“ uvedla Černochová. Posilování transatlantické vazby je podle ministryně v bytostném zájmu ČR.

Smlouva má nastavit podmínky možné spolupráce s americkými ozbrojenými silami na území ČR. Konkrétní pobyt amerických vojáků nebo případný vznik americké základny na českém území však neřeší, což Černochová zdůraznila. To by i nadále musely nejprve schválit vláda a Parlament, jednalo by se o separátní politické rozhodnutí. Podle Fialy je dohoda významná z hlediska bezpečnosti a strategie v nynějších „neklidných časech“ a zvyšuje bezpečnost ČR i českých občanů.

Peníze na výcvik ukrajinských pilotů

Vláda dnes také schválila 22 milionů korun na výcvik až 25 ukrajinských dopravních pilotů v ČR, oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Projekt pomůže zajistit kontinuitu vzdělávání ukrajinských dopravních pilotů, kteří v současné situaci nemohou absolvovat letecký výcvik ve své zemi. Absolventi výcviku v ČR budou připraveni k bezprostřednímu zařazení (na pozici druhého pilota) do civilní letecké dopravy. Projekt tak přispěje k rychlejší obnově letecké dopravní obslužnosti a tím i k celkové rekonstrukci země,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v materiálu, který má ČTK k dispozici. Na projektu se kromě tohoto resortu podílí ministerstva školství a průmyslu a obchodu.

Výcvik v Česku se bude konat ve spolupráci s tuzemským subjektem, který poskytuje certifikovaný letecký výcvik. Národní letecká univerzita v Kyjevě bude spolupracovat také s Českým vysokým učením technickým (ČVUT) v Praze, které poskytne pomoc při přibližování výcviku standardům Evropské unie. „Konkrétně půjde o audit teoretické a praktické výuky, výcvikové dokumentace a studijních podkladů a jejich aktualizace a přiblížení pravidlům Agentury EU pro bezpečnost letectví (EASA),“ uvedla česká diplomacie. Počítá se s tím, že projekt se bude opakovat i v letech 2024 a 2025.

Video  Fiala pro Blesk: Důchodovou reformu prostě udělat musíme! A ne strkat hlavu do písku  - David Polák, Karel Kopáč
Video se připravuje ...

pindal ( 6. května 2023 21:37 )

Ale stejně,její sebevědomí musí pocházet z ukrutné blbosti,protože prachy jsou málo.

pindal ( 2. května 2023 19:57 )

To jsem asi,v mladické nerozvážnosti přehnal,bude to nejspíš jenom ukrutná hloupost spojená s přehnaným sebevědomím.No,to je taky dobrý.

zkzkz ( 29. dubna 2023 22:13 )

To je hnus.

zkzkz ( 29. dubna 2023 22:07 )

pindal ( 29. dubna 2023 20:15 )

Přesně to ukázala,musíme ji zachránit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa