Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jurečka chystá velké změny v důchodech! Podfuk, kritizuje chystaný dočasný příspěvek opozice

Aktualizováno -
17. dubna 2023
19:53
Autor: ČTK, lig, amb - 
17. dubna 2023
09:10

Důchody se budou podle návrhu změn, které dnes představil novinářům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), řádně valorizovat ke každému 1. lednu, plně o inflaci a jednu třetinu růstu reálných mezd. Mimořádné valorizace, díky nimž rostly důchody v uplynulých měsících, má nahradit dočasný příspěvek k důchodu. Jurečka dnes na tiskové konferenci potvrdil i zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu.

  • Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes na tiskové konferenci oznámil chystané změny v důchodech. 
  • Místo mimořádných valorizací důchodů budou moci senioři dostávat „dočasný“ příspěvek vyplácený automaticky.
  • Současné i budoucí důchody budou řádně valorizovány vždy k 1. lednu, a to o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Dosud to byla inflace a polovina růstu reálných mezd.
  • Do předčasného důchodu budou moct lidé tři, nikoli pět let před řádným termínem. Penze se jim bude víc krátit.
  • Po připomínkovém řízení a jednání v koalici plánuje vicepremiér návrh doplnit i o povinnost 40 let zapojení žadatele o předčasnou penzi do systému pojištění.
  • O prosazení změn ve Sněmovně jedná Jurečka s opozicí, její souhlas nemá.
  • Opoziční strany návrhy změn ve valorizacích penzí kritizují. Nahrazení mimořádné valorizace důchodů dočasnými příspěvky znamená její faktické zrušení, míní Alena Schillerová (ANO).
  • Letos situaci s mimořádnou valorizací řešila vláda jednorázovou novelou, podle které průměrná měsíční penze vzroste od června o 760 korun. Bez změny pravidel by to bylo 1770 korun.
  • Právě letošní zkušenost podle premiéra Petra Fialy (ODS) vedla vládu k tomu, aby vytvořila nová pravidla. „Je jasné, že nějaký obecný zásah byl naprosto nutný,“ řekl dnes Fiala. Nový mechanismus je lepší, nehrozí podle něj náhlý a překvapivý růst, jaký by nastal bez vládní novely letos.
  • Podle Jurečky jde o přípravný krok důchodové reformy, na které kabinet nadále pracuje a chystá se ji představit v květnu.

„Pokud zaznívají stanoviska o obstrukcích, reaguji na to s určitou mírou zklamání v tom smyslu, že každá seriózní a odpovědná opozice, která bere svou politiku poctivě, by měla hledat řešení,“ uvedl dnes Jurečka. Dodal, že se opozičních poslanců ptal, jak by situaci komplexně řešili, ale odpověď nedostal.

Místo mimořádné valorizace by se měl důchodcům a důchodkyním vyplácet nový příspěvek v případě, že enový přírůstek překročí pět procent. Skládat se má z fixní a zásluhové části. Opozici se Jurečkovo řešení nezamlouvá.

Pro červencovou valorizaci se nic nemění

Letošní valorizaci, která bude v červnu, nový princip nezmění. Nový výpočet by měl začít platit po projednání normy v Parlamentu a podpisu prezidenta až od účinnosti zákona, po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Ministerstvo návrh odesílá dnes do připomínkového řízení, účinnost zatím navrhuje na září, záleží ale na legislativním procesu.

Dočasný příspěvek

Pokud by inflace dosáhla 5 procent a průměrný starobní důchod by byl 20 tisíc, senioři by dostali solidární příspěvek v podobě fixní částky o výši 300 korun, variabilní příspěvek by mohl být také 300 korun, u nižších důchodů by byl ale vyšší.

Tento dočasný příspěvek chce ministerstvo vyplácet od července do prosince, tam skončí a plynule naváže valorizace důchodu, představil na tiskové konferenci plány Tomáš Machanec, ředitel odboru sociálního pojištění.

Příspěvek by měl situaci především u seniorů s nízkými příjmy stabilizovat, ti by díky němu nemuseli čekat na řádné zvyšování důchodu. Výhodou má být také to, že o tuto dávku senioři nebudou muset žádat - bude jim vyplácena automaticky. 

Janský: Mimořádné valorizace zvyšovaly nerovnosti

„Udržitelnost je ohrožena,“ řekl na tiskové konferenci člen NERV a ekonom Petr Janský. „Mimořádné valorizace vedly k tomu, že se zvyšovaly nerovnosti,“ uvedl. Aby se tomu zamezilo, musí se upravit mimořádné valorizace, zásadní jsou také demografické změny. 

Také Jurečka zmínil, že při dosavadní valorizaci důchodů se rozevíraly nůžky mezi nízkopříjmovými důchodci a těmi „nadprůměrnými“. Potvrdil ale, že do budoucna budou důchody valorizovány o inflaci řádně k 1. lednu.

Debatu, která se vedla k otázce valorizací, označil za intenzivní. „Je evidentní že mimořádné loňské valorizace opravdu znamenaly výrazný nárůst důchodů a příjmové situace,“ sdělil.

Myslí na budoucí seniory

Kdyby měl fungovat v současné podobě, mohl by důchodový deficit za několik desetiletí činit přes pět procent hrubého domácího produktu, což představuje 300 miliard ročně, uvedl Jurečka. Pokud by se to neřešilo, muselo by to být dofinancováno ze státního rozpočtu, promítlo by se to do daní nebo výdajů jiných rezortů jako je školství či zdravotnictví.

Jurečka zdůraznil nutnost provedení zodpovědných kroků, aby byli zajištěni také dnešní třicátníci či dvacátníci. 

Dnes se při mimořádné valorizaci zvedá zásluhový díl penze o přírůstek cen, tedy o určité procento. Výrazněji tak rostou vyšší důchody. Při jednorázové změně pro letošní červen vláda prosadila menší navýšení. Zásluhová výměra penze vzroste o 2,3 procenta a všem stejně pak ještě o 400 korun. Podobně by se měl rozdělovat i nový příspěvek – část by byla stejná pro všechny a část by se stanovila podle výše penze, tedy určitým procentem. Jaké by rozdělení mělo být, dosud Jurečka nechtěl přiblížit.

Do předčasného důchodu o 3 roky dřív

Jurečka trvá zároveň na zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu„Tady se snažíme úpravu dělat tak, aby předčasný důchod využily osoby, které pracovaly v oborech, které pro ně znamenaly vyšší míru zátěže opotřebení,“ sdělil ministr.

Na tiskové konferenci potvrdil, že by byl možný předčasný odchod do důchodu o 3 roky před řádným termínem, nikoliv 5 let jako doposud. Po připomínkovém řízení a jednání v koalici plánuje vicepremiér návrh doplnit i o 4. podmínku - povinnost 40 let zapojení žadatele o předčasnou penzi do systému pojištění. Dnes je to 35 let. Chce tím vyjít vstříc těm, kteří pracují třeba od 18 let a vykonávají náročnější profese. Větší než dnes bude také krácení.

O prosazení změn ve Sněmovně jedná Jurečka s opozicí. Dosud se mluvilo o tom, že by se například předčasný důchod neměl valorizovat a navyšovat by se pravidelně začal až od řádného důchodového termínu. 

Podle ministra by se nemělo stávat, že by dřívější důchod byl výhodnější než pozdější, řádný. Jurečka už dřív řekl, že by roli měly hrát odpracované roky a doba odvodů.  Další změny důchodového systému budou představeny v květnu. 

Pavel: Nelze žít na dluh

Jurečkův návrh na změnu valorizací důchodů Jurečky má podporu vládní koalice, uvedl dnes vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Podle prezidenta Petra Pavla je každý šestý důchod v současnosti placen z deficitu, proto je třeba se změnami přicházet, i když jsou nepříjemné. „V principu můžeme utratit, jen co vyděláme, není možné žít dlouhodobě na dluh,“ dodal na uvedené tiskové konferenci prezident Pavel s tím, že je třeba dbát na to, aby nedošlo ke zhroucení veřejných financí. „Opatření jsou nezbytná, ale s ohledem na dopad na sociálně slabé vrstvy,“ uvedl prezident.

Podle něho je však potřeba dbát i na komunikaci tématu. Připomenul, že k věci se vyjádřil ihned po vstupu do funkce v souvislosti se zákonem o mimořádné valorizaci. Nyní podle svých slov nemá důvod do debaty vstupovat, je nicméně ji připraven moderovat, pokud by se zadrhla. I podle Rakušana je třeba myslet na sociálně slabé a valorizace zachovat.

Schillerová: Zastírací manévr a podfuk

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) označila za symbolické, že první systémovou úsporou vlády po roce a půl má být omezení valorizace v neprospěch důchodců.

Jurečkův návrh podle ní znamená faktické zrušení systému mimořádných valorizací při vysoké inflaci. „Dočasné příspěvky jsou pouze zastíracím manévrem, který nic neřeší a je ze své podstaty ekonomicky nesmyslným krokem,“ uvedla.

Jde o podfuk, který má „vychýlit kyvadlo inflačních příjmů od seniorů směrem do státního rozpočtu“, dodala. ANO podle ní tyto úvahy nepodpoří, protože důchodci potřebují při nynějším zdražování každou stokorunu. „Nemůžeme připustit, aby vláda přenášela problémy na skupiny, které se nemohou bránit,“ dodala Schillerová.

Vedle ANO nepodpoří úpravy ani opoziční hnutí SPD. Vláda se rozhodla řešit schodek veřejných rozpočtů jen na úkor důchodců, kritizoval šéf SPD Tomio Okamura. Nahrazení mimořádné valorizace příspěvkem by podle SPD znamenalo markantní zhoršení příjmové a existenční situace desítek tisíc nízkopříjmových a středněpříjmových důchodců.

Fiala: Úprava valorizace je nutná

Na změnách ve valorizacích důchodů je však podle premiéra Petra Fialy (ODS) shoda v celé vládní koalici. Fiala to dnes řekl novinářům v Manile, kde je v rámci své desetidenní cesty do Asie.

měna je podle Fialy nutná kvůli udržitelnosti důchodového systému. „Po zkušenostech, které máme s mimořádnou valorizaci, je jasné, že nějaký obecný zásah byl naprosto nutný,“ řekl dnes Fiala.

Nejvýznamnější změnou je podle Fialy právě zavedení příspěvku. „Místo mimořádných valorizací bude tato sociální dávka, která nebude zvyšovat základ. Je to lepší mechanismus, protože tak překvapivě a náhle nezvyšuje základnu pro další důchody, jak to bylo doposud,“ vysvětlil. Jde o korekci, která byla potřeba, aby byl systém udržitelný dlouhodobě, dodal Fiala.

Video  Ušetříme miliardy. Jurečka hájil ve Sněmovně vládní zásah do valorizace důchodů.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

hejhej ( 19. dubna 2023 13:52 )

roxin:
Zrušit zvýšování platů politikům, církevním restitucím, neziskovkám. To by se ušetřilo !!

tarrica ( 19. dubna 2023 13:05 )

Důchody u nás činí procentně vůči průměrné mzdě jedno z nejnižších % Za námi už je jen Litva, Estonsko ,Lotyšsko.
Co tak přezkoumat důchody nepřizpůsobivých, příjmy politiků v různých radách a výborech a zablokovat zvyšování jejich mezd.
Je vidět , jak se má pan Jurečka ,,špatně,, připomíná starý vtip:
...všichni se mi smějí, že mám velkou hlavu...nemáš, Mariánku, ale vezmi si svou čepici a zajdi pro 8 kilo brambor..

Uživatel_5125828 ( 19. dubna 2023 07:13 )

Co si vzit mustr z duchodu za oceanem? Povinost odpracovat 40 kvartalu tj. 10 roku. Cim vice nasbiras tech ctvtleti, tim dostanes vice penez jak se dozijes duchodoveho veku. System ti zobrazi po 40 ctvtletich graf s pribliznym duchodem. A ne jak to je v nevolnickem cesku……chybi ti par dnu,mesicu a nemas narok na duchod do doby nez ty roky dodelas nebo doplatis….toto je novodobe nevolnictvi

Jirik-ta ( 18. dubna 2023 20:18 )

je dobře nakrmen

jajas ( 18. dubna 2023 16:24 )

Uživatelé....... jsou na prd, neví už kdo je kdo, tak z toho blbnou....nakonec nám tady sdělí, že všichni jsme Janat! No na palici....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa