Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Držhubné“ jsem nenabízel, tvrdí Jurečka. Exšéfovi pracáku sečetl chyby. Případ řeší policie

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. března 2023
18:00
Autor: ČTK, vja - 
23. března 2023
16:05

O případ odvolání generálního ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) se zajímá policie. Na twitteru dnes uvedla, že informace prošetří Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) ministr Najmonovi nabídl mimořádnou odměnu, pokud rezignuje, jinak mu dá špatné služební hodnocení. Najmon si rozhovor s Jurečkou nahrál. Jurečka Najmona odvolal v polovině února. Ministr se k případu poprvé vyjádří na tiskové konferenci v 16:45, Blesk Zprávy ji přinesou živě.

Jurečka od loňska opakovaně vyjadřoval nespokojenost s řízením Úřadu práce ČR. Ve zveřejněné nahrávce ministr Najmonovi říká, že mu půlhodinová debata neukazuje, že by Najmon své řízení změnil. Jurečka uvádí, že v Najmona jako manažera nemá důvěru a nevidí smysl v pokračování „půlročního pingpongu“, který podle něj není ku prospěchu úřadu. Žádá ho o rezignaci s mimořádnou odměnou, jinak mu předá nepříznivé hodnocení a po něm spolupráci ukončí. Najmon MfD řekl, že s takovou nabídkou počítal, a proto ji chtěl mít zaznamenanou. Odejít „dohodou“ považoval za nepřijatelné a s odměnou za „držhubné“.

„Přestával plnit své povinnosti, zákonné lhůty při odbavování žádostí o jednotlivé typy sociálních dávek. Jako ministr nemám ty kompetence, které má představený úřadu, kterým byl pan Najmon. V průběhu podzimu se ta situace začala ještě zhoršovat. Nakonec jsem postupoval podle služebního zákona a předal jsem mu služební hodnocení, ve kterém jsou všechny věci, které jsem mu vytýkal. To je standardní postup. Postupoval jsem v souladu se zákonem, za tím si jednoznačně stojím,“ uvedl během čtvrteční tiskové konference k jednání s Najmonem Jurečka.

MPSV v reakci na nařčení z toho, že ministr Jurečka porušil zákon, vydalo oficiální prohlášení, v němž odsuzuje jednání bývalého ředitele Najmona. „Považujeme za neetické, že pan ředitel pořídil nahrávku na jednání mezi čtyřma očima spojeném s předáním služebního hodnocení. V nahrávce nezaznělo nic, co by jakkoliv nasvědčovalo konfliktu se zákonem. V rámci vztahu mezi nadřízeným a podřízeným je legitimní, že odvolání může předcházet rozhovor, v němž může zaznít i dotaz, zda po vyhodnocení všech skutečností nechce státní zaměstnanec odejít ze své pozice sám,“ stojí v něm mimo jiné.

Nabízená odměna při Najmonovu odstupu přitom také podle všeho je zcela v souladu se zákonem. Podle MPSV jde o standardní postup. „Po odvolání z pozice vedoucího služebního úřadu postupem podle zákona o státní službě služební poměr zaměstnance nekončí, ale následuje hledání jiného vhodného místa, a pokud takové není nalezeno, zařazení mimo výkon služby na dobu max. 6 měsíců s 80 % platu a pak skončení služebního poměru s nárokem na odbytné podle délky trvání služebního poměru,“ stojí v oficiálním prohlášení ministerstva.

NCOZ prošetří informace k případu „z důvodu věcné příslušnosti“. „Stejně jsme postupovali v obdobných případech i v minulosti,“ uvedla policie.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) dnes novinářům řekl, že odvoláním bývalého šéfa otevřel Jurečka cestu k modernizaci instituce tak, aby plnila své úkoly. „S úřadem práce a vedením úřadu práce byl dlouhodobě velký problém. Stěžovala si na to řada lidí. Byla to situace, která byla dlouhodobě neúnosná,“ uvedl premiér. Komentovat obsah dnes zveřejněného článku nechtěl, protože ho zatím nečetl.

Úřady práce čelí od loňska náporu. Sklízejí kritiku za zpožděné vyřizování a vyplácení dávek. Ministr Najmona kritizoval opakovaně a v polovině února ho z funkce odvolal. Dočasně úřad vede vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva Karel Trpkoš.

Co poslalo MPSV do MF Dnes?

  • Pan ministr se s panem generálním ředitelem Najmonem o plnění jemu svěřených služebních úkolů bavil několikrát – a přímo nebo i zprostředkovaně mu sděloval své výhrady. Tyto rozhovory si však neměl důvod nahrávat. Vzhledem k tomu, že neznáme obsah zmiňované nahrávky, tak se k ní pochopitelně nelze blíže vyjádřit, a to ani případně k tomu, zda slova ministra nebyla vytržena z kontextu.
  • Každopádně platí, že v uplynulém roce byly panu Najmonovi opakovaně sdělovány výtky k tomu, jakým způsobem zvládá, resp. spíše nezvládá, plnění aktuálních, byť svou povahou mimořádných úkolů (energetická a uprchlická krize), kterým jako generální ředitel ÚP ČR čelil.
  • Roli krizového manažera zjevně nezvládal a jeho selhání mělo přímý dopad i na občany ČR, a to ty nejzranitelnější. Zároveň se ale pan ministr chtěl zachovat vůči panu Najmonovi korektně a ve svých úvahách bral v potaz také dlouhodobé působení pana Najmona v pozici generálního ředitele ÚP ČR, v rámci kterého pan Najmon v klidnějších dobách řešil jemu svěřené úkoly dobře.

Video  Tisková konference ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky k odvolání bývalého ředitele úřadu práce. (23.3.2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 24. března 2023 21:49 )

pěkně napsáno. Tihle zaprodanci na to kidnou Nagano 98 a Haška a maji vystaráno.

Jirik-ta ( 24. března 2023 21:46 )

a taky tu ukrajinu

Michal Kamenik ( 24. března 2023 20:32 )

Fiala, Adamová, Černochová se Jurečky zastávají. Je to do nebe volající, kdyby měli mezi sebou Hitlera, tak ti vládní gauneři se zastanou i jeho! 😡

hejhej ( 24. března 2023 20:26 )

tarnica:
Aféra zapadne, stejně jako aféra Dozimetr. Tato prolhaná vláda si je vědoma své 108 a dělá si chce. Všechny předvolební sliby - a že jich bylo, hlavně z úst Fialy, nic se neplní a šmejdi se smějí lidem do ksichtu. Po r. 1989 začalo narůstat počet vysokoškoláku, bohužel, ale málo chytrých.

hejhej ( 24. března 2023 20:22 )

hofl hofl:
Neschopný, prolhaný Jurečka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa