Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Úleva z nástupu Pavla místo provýchodního Zemana: Německý tisk chválí návštěvu českého prezidenta

Autor: ČTK - 
22. března 2023
11:34

Německá média si během první oficiální návštěvy českého prezidenta Petra Pavla v Berlíně všímala zejména českého postoje k německému závazku převzít větší díl odpovědnosti za Evropu. Pavla, který v úterý jednal s německým kolegou Frankem-Walterem Steinmeierem a spolkovým kancléřem Olafem Scholzem, pak označovala za proevropského a prozápadního politika, který podporuje rozsáhlou zbrojní podporu Ukrajiny v jejím boji proti ruské invazi.

„Právě s ohledem na ruskou válku proti Ukrajině zvolení prozápadního a proevropského Pavla vedlo v Německu k úlevě,“ napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Ten také zdůraznil, že Německo je po Slovensku a Polsku třetí zemí, kterou nový prezident od nástupu do funkce navštívil.

FAZ čtenářům sdělil, že Pavel společně s německým prezidentem Steinmeierem velmi ocenili vztahy mezi Prahou a Berlínem a že oba potvrdili zásadní význam Německa pro obranu Evropy.

Deník také poznamenal, že německé úsilí postavit se do čela Evropy by Pavel nazýval spíše německou odpovědností než německým vedením, protože v některých zemí by to mohlo být citlivé téma.

O německé odpovědnosti hovořil také Steinmeier. Pavel k tomu, jak FAZ připomněl, řekl, že by chtěl, aby Německo sehrálo iniciativní roli, ke které by se mohly další země přidat.

Video  Pavel se v Berlíně setkal s kancléřem Scholzem (21.3.2023).  - Blesk: Anna Bukovanská
Video se připravuje ...

List Rheinische Post napsal, že Pavel povzbudil Německo, aby se výrazněji zapojilo do vedení evropské obranné politiky. Podrobně se tyto noviny věnovaly tématu vzájemných vztahů obou zemí, o kterých prezidenti hovořili, a zmínily plány na pravidelná setkávání na vládní úrovni a na další zintenzivnění spolupráce.

Rheinische Post rovněž napsal, že Pavel v lednových volbách porazil populistického expremiéra Andreje Babiše a že na Pražském hradě nahradil Miloše Zemana, „který byl považován za euroskeptika a který se zasazoval o užší vztahy Česka se zeměmi jako Rusko a Čína“.

O Pavlově prozápadním kurzu informovala i tisková agentura DPA, která uvedla, že český prezident vidí německou vedoucí odpovědnost nejen v obraně Evropy, ale také v poválečné obnově Ukrajiny.

Video  Pavel přiletěl do Berlína: V restauraci narážel soudek s pivem.  - Instagram Petra Pavla
Video se připravuje ...

Pavlovu návštěvu v Berlíně sledoval také saský deník Sächsische Zeitung, podle kterého byla cesta za prezidentem Steinmeierem a kancléřem Scholzem více než jen seznamovací.

„Pavel a Česko, což bylo v Berlíně zřetelné, jsou symbolem větší role Východoevropanů v EU a NATO, zejména v souvislosti s Ukrajinou,“ napsal saský list. Ten také poznamenal, že veřejnoprávní Česká televize živě přenášela z Berlína každé Pavlovo důležité setkání a ihned také dění komentovala.

Video  Pavel v Berlíně: S první dámou vzpomínal u Památníku Berlínské zdi.  - Blesk: Anna Bukovanská
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lomikel ( 22. března 2023 22:11 )

v historii jsme už měli prezidenta, který byl velice vstřícný a přátelský k Německu.
Jmenoval se Emil Hácha...

gabreta ( 22. března 2023 21:39 )

Bodejť by si Němci nechválili, když pokorně přijel prezident nové, spolkové země pro pokyny k šéfovi!!

Fialový svrab ( 22. března 2023 20:26 )

Protekční bolševický zmetek a jeho stará politručka naši zem teda reprezentují. Ještě zbývá 5 let

jukaa ( 22. března 2023 20:02 )

Řekněte Pávkovi že zákon a záchod není to samý

hoflik hoflik ( 22. března 2023 19:35 )

Přesně, bla, bla. Píšeš samé bláboly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa