Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šéf ČEZ Beneš pro Blesk v pořadu Hráči: Do tří let budou energie opět levné! A snad i dlouhodobě

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Vera Renovica - 
20. března 2023
05:00

V čele polostátního giganta ČEZ, který obsluhuje více než 3,5 milionu lidí, je Daniel Beneš (53) už dvanáctým rokem. S podnikem teď zažívá rozporuplné období: Skupina má rekordní zisk, lidé jsou ale naštvaní kvůli vysokým cenám energií. Kdy se vše vrátí blíž k „normálu“ a mnohé další, vysvětlil v novém exkluzivním formátu Hráči na Blesk.cz.

Historicky první díl projektu Hráči je tu. Do studia Blesku dorazil největší hráč na poli energetiky – generální ředitel ČEZu Daniel Beneš. Moderátorka Vera Renovica s ním probrala jeho vstup do polostátní firmy, napojení na politiky a řeč přišla také na výhrůžky smrtí kvůli cenám energií obchodovaným na burze v Lipsku. V otevřeném rozhovoru se generální ředitel polostátní firmy nevyhnul ani otázkám na vysoké odměny, které zvedají občany ze židlí.

Video  Hráči: Šéf ČEZ Beneš o energetice, výhrůžkách smrtí i snížení cen 
Video se připravuje ...

Velcí hráči s energiemi mění ceníky. Jak jsme psali už v pátek, připojí se k nim i ČEZ. I to padlo v prvním rozhovoru v projektu Blesku Hráči, do kterého přišel vůbec poprvé v historii polostátní firmy její generální ředitel.

„My od 1. dubna, to znamená od prvního příštího měsíce, snížíme ceny u těchto fixovaných produktů a půjdeme pod ty vládou garantované stropy. Takže na první rok, když si někdo zafixuje ten první rok od 1. dubna, tak už dostane cenu 4 850 Kč, a v tom dalším roce, když si to zafixuje na dva roky, už bude mít další schod 4 690 Kč. Ten třetí rok 4 320 Kč. Tak to bude u elektřiny,“ řekl Daniel Beneš v pořadu Hráči.  Obdobné to bude také u plynu.

„Když si někdo od 1. dubna zafixuje na ten první rok, tak už bude na 2 390 korunách, v druhém roce bude na 2 090 a v tom třetím roce už se s plynem dostane na 1 500 Kč za megawatthodinu,“ dodal šéf ČEZu ve studiu.

O možném odchodu z energetické burzy

Právě kvůli vysokým cenám energií dostávali manažeři společnosti v minulých týdnech výhrůžky smrtí. Padlo kvůli tomu také i trestní oznámení. Mezi lidmi totiž kolovala informace, že ČEZ prodává elektřinu na německou burzu, odkud ji pro spotřebitele zas draze kupuje zpět. Beneš se prý lidem nediví, informace tohoto druhu jsou podle něj ale zkreslené.

„Elektřina má nevýhodu, že se nedá ve velkém dlouhodobě skladovat. Proto velké energetické firmy, které chtějí mít stabilitu podnikání, musí elektřinu zčásti prodávat s dodávkou zítra, to je ta takzvaná spotová dodávka, ale zčásti s dodávkou za rok, za dva, za tři. Prostě mají část předprodánu na delší dobu. To funguje skvěle, když ceny klesají, protože vy máte prodáno za nějakou cenu, a když ta cena mezitím klesne, vy pořád inkasujete vyšší částky. Z toho jsme jako ČEZ dlouho profitovali.“

ČEZ tvoří podle Beneše asi 2% evropského trhu s energií. Opustit burzu je podle něj sice možné, stejně jako vystoupení z EU, ale Česko by prý působilo nesolidárně a brzy by se dostalo do problémů.

„Není to tak, že bychom v jednu chvíli elektřinu prodali na lipskou burzu za určitou cenu a stejnou cenu se stejnou dodávkou koupili dráž. Lidé, kteří tohle říkají, to dělají účelově a jsou to dezinformátoři. A už vůbec je nepodstatné, jestli je ta burza v Praze, v Lipsku nebo v Londýně. Je to prostě jen místo, kde se potkávají všechny strany poptávky se všemi stranami nabídky,“ okomentoval obchodování na burze.  

Nejdéle úřadující šéf ČEZu

Beneš je nejdéle sloužícím generálním ředitelem ČEZu. V křesle sedí už 12 let. Energetice se věnuje celý život. V oboru začal pracovat už coby vysokoškolák. Ve firmě svého otce. Tehdy ještě v uhelném byznysu.

„První léta jsem se učil obchodovat s uhlím, to mě ještě učil můj otec v Ostravě. V roce 2004 jsem přešel do ČEZu, od roku 2007 jsem byl výkonný ředitel a od roku 2011 generální ředitel, takže tu firmu dobře znám. Znám vlastně všechny kolegy a prakticky každého, kdo je ve vyšším vedení, jsem přijímal já,“ prozradil na sebe ve studiu Hráčů.

Přátelství s politiky

Energetický gigant je pro mnohé zažitý také jako firma napojená na politiky. Vžil se proto také pojem jako ČEZko nebo ČEZokracie. Beneš přiznal, že vedení firmy s politiky ve spojení skutečně je i proto, že jejím majoritním vlastníkem je stát. Beneš coby bývalý člen ČSSD navíc podle mnohých umí velmi dobře navazovat vztahy napříč politickým spektrem.

„Některé politiky znám dlouhá léta, některé kratší dobu, s některými je jednodušší komunikace, s některými složitější. Nakonec jsou to lidi, tak jako my všichni.“ S kým navázal bližší přátelství, ale Beneš prozradit nechtěl.

A jak Beneš okomentoval své roční odměny za působení v ČEZu ve výši 35 milionů korun? Nebo jaká je budoucnost energií a jádra? Pusťte si celý díl nového pořadu Hráči.

Hráči: Rozhovory s těmi, kdo řídí Česko!

Právě jsme na Blesk.cz spustili pořad, kde si dveře budou podávat nejmocnější muži a ženy Česka. Zkrátka všichni, kdo něco znamenají ve sféře byznysu a politiky, ale i na rozhraní těchto dvou disciplín. Rozhovory povede zkušená moderátorka Blesku Vera Renovica (37) v novém moderním studiu. A zaměří se i na vlivné zákulisní hráče! 

Každé dva týdny vám přineseme hodinový videorozhovor, který vám umožní podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o vašich životech, peněženkách či budoucnosti vašich dětí. Jestli chcete vědět více o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz! A sledujte Hráče na twitteru.

Video  Hráči: Nový projekt Blesku z nového studia  - Mall tv/Blesk
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 20. března 2023 19:26 )

na akciích mají akcionáři slušný vývar, ti jsou spokojeni. Ti ho ve funkci podrží

Jaryn19 ( 20. března 2023 17:32 )

do 25 kWp výkonu fotovoltaiky nic žádat určitě nemusíte a to je ročně cca 25 MWh. Nešiřte nesmysly. Pokud budete mít oddělenou soustavu od elektrické sítě ČEZu, nikoho žádat nemusíte. Můžete si to postavit na vlastní riziko

Jaryn19 ( 20. března 2023 17:29 )

dlouhodobé kontrakty jsou jistota, ale také možnost hodně vydělat nebo prodělat. Nikdy jsem nefixoval, roky jsem vydělával, nyní krátkodobě jsem prodělal. Minulý rok jsem ušetřené peníze investoval do úspory energie, ale jen rozumně, protože dlouhodobé velké investice většinou příliš nevychází.
Dnes je vidět pád ceny fotovoltaických panelů o spoustu procent a bude to pokračovat. Takže se vyhněte ukvapeným investicím do tepelných čerpadel a akumulátorům elektřiny .

blue_Moon ( 20. března 2023 16:58 )

Beneš pochopil hru velmi lehce a stal se z něj sandokan bez klobouku boss..

bullshit ( 20. března 2023 12:48 )

Do tří let elektřina za dobře a tak je třeba ještě obložit vyplašenky fixací za ceny těsně pod stropem

Zobrazit celou diskusi