Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Babišovo ANO opustil Ivo Vondrák! Hejtmanem chce zůstat dál, Havlíček se diví

Aktualizováno -
24. února 2023
17:18
Autor: ČTK - 
24. února 2023
16:31

Moravskoslezský hejtman a poslanec Ivo Vondrák dnes opustil hnutí ANO. Řekl to po odpoledním jednání krajského předsednictva, které se zabývalo návrhem celostátního předsednictva na jeho vyloučení. Hejtmanem chce Vondrák zůstat, podporu zastupitelů cítí. Na dnešní jednání Vondrák přišel sám s návrhem, že z hnutí vystoupí.

„Ten důvod je prostý. Myslím si, že ta situace je rozjitřená a pro spoustu mých přátel a kolegů to začalo být nekomfortní, protože ten tlak, který se na ně vyvíjel, byl náročný,“ řekl Vondrák ČTK.

Vondrák je dlouhodobým kritikem poměrů v hnutí a v prezidentské volbě nevolil předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta a nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Následně rezignoval na post místopředsedy hnutí a rovněž opustil poslanecký klub ANO. Vondrák už dříve uvedl, že dnešní jednání krajského předsednictva bude klíčové pro jeho rozhodnutí o dalším setrvání v ANO.

Havlíček: Ztratil veškerou podporu

Za racionální označil vystoupení Vondráka z ANO místopředseda tohoto hnutí Karel Havlíček. ČTK napsal, že Vondrák, který v úterý oznámil odchod ze sněmovní frakce ANO, „v hnutí ztratil prakticky veškerou podporu, nejen na úrovni předsednictva, ale i regionů“. Funkce hejtmana, kterou si Vondrák hodlá nechat, je podle Havlíčka ale hlavně politická. Nedovede si představit, že by Vondrák kraj řídil bez podpory hnutí, které ho do funkce navrhlo.

„Byl zvolen našimi voliči v Moravskoslezském kraji a ti svůj názor jasně vyjádřili v prezidentských volbách. Nedovedu si navíc osobně představit, jak bych dlouhodobě řídil kraj, nemám-li podporu politické strany, která mě na pozici nominovala,“ uvedl Havlíček.

Odešel i Macura

V minulých dnech hnutí opustili ostravský primátor Tomáš Macura nebo jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová. Podobně jako Vondrák byli kritiky hnutí a v prezidentské volbě nevolili předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta Petra Pavla.

Kritizovali to čelní představitelé hnutí, například první místopředseda ANO Karel Havlíček a místopředsedkyně hnutí a šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová.

Vondrák, který je od roku 2016 moravskoslezským hejtmanem, rezignoval 8. února na funkci místopředsedy ANO. Předsednictvo hnutí posléze navrhlo jeho vyloučení z ANO, kterým se ale podle stanov musí zabývat i ostravské oblastní předsednictvo a krajské předsednictvo.

Celostátní předsednictvo požadovalo i vyloučení Macury a Bajgarové, kteří ale hnutí opustili dříve, než se o jejich vyloučení začalo jednat. Ostravské předsednictvo se tak v pondělí zabývalo návrhem na vyloučení Vondráka, což potvrdil jeho předseda Richard Vereš.

Video  Hejtman Vondrák rezignoval na funkci ve vedení ANO. Havlíček: Budeme dál tvrdě proti vládě. 
Video se připravuje ...

hejhej ( 27. února 2023 15:36 )

jajas:
Nejen hejtmanem, ale i poslancem. Vondrák je podrazák !!

LuCo ( 26. února 2023 17:20 )

Cejchu hajzlíka se už nezbaví, je jen pokračovatelem podvraťáka Wolfa! Oba reprezentanti osravských parchantů...

milan59 ( 24. února 2023 22:43 )

Jejda jejda a po celou tu dobu co tam v ANO byl cca 5let tam dělal co? Když nesouhlasil tak proč neodešel už dřív? Nojo když on vlastně dostal nabídku od ODS teprve po volbách

hejhej ( 24. února 2023 21:36 )

hofihofl: Spíše všehoschopný

hejhej ( 24. února 2023 21:36 )

Do funkce hejtmana a poslance se dostal díky ANO. Pokud stranu opustil a měl charakter ( jako, že nemá), opustí obě funkce. Ale Vondrákovi koryto a především peníze na prvním místě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa