Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pavel v Mnichově: Jednal s „Babišovým přítelem“ Macronem, ten ocenil Pavlovo hrdinství

Aktualizováno -
17. února 2023
20:41
Autor: ČTK, simao - 
17. února 2023
05:00

Zvolený prezident Petr Pavel dnes vyrazil na bezpečnostní konferenci do německého Mnichova, která se bude konat ode dneška do 19. února. Na pozadí konference je v plánu i řada setkání státníků. Pavel již jednal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, kterého za svého přítele označoval Pavlův sok v prezidentských volbách Andrej Babiš. Po zahájení konference se Pavel setkal mimo jiné s litevským prezidentem Gitanasem Nausédou či s běloruskou opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou, setká se také s polským prezidentem Andrzejem Dudou.

S Macronem se Pavel sešel v mnichovském hotelu Bayerischer Hof, kde se konference koná. Na jednání ho doprovázel mimo jiné český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Na schůzce nebyl prostor pro otázky novinářů, ale zvolený prezident ještě před odjezdem do Mnichova řekl, že tuto významnou bezpečnostní akci chce využít k navázání kontaktů pro svou budoucí roli hlavy státu.

„(Macrona) zajímaly vize mého prezidentství, k nimž patří i snaha překonávat konflikty, spojovat společnost či posílit prestiž Česka v zahraničí,“ napsal na twitteru Pavel. Na krátkém videu sdíleném na twitteru je slyšet i to, že se zvolený prezident Pavel „blýsknul“ svou francouzštinou.

Macron na svém twitteru sdílel fotografii ze setkání s Pavlem a v komentáři ocenil Pavlovo „hrdinství při záchraně 53 francouzských vojáků v Jugoslávii v roce 1993“. Pavel tehdy stál v čele 29členné skupiny dobrovolníků, jež dostala do bezpečí 53 francouzských vojáků, kteří uvázli pod minometnou palbou ve válečné zóně mezi srbskými a chorvatskými silami. Petr Pavel za svůj čin obdržel v roce 1993 francouzský Válečný kříž a v říjnu 1995 i českou medaili Za hrdinství.

S francouzským prezidentem se před prvním kolem českých prezidentských voleb na začátku ledna krátce sešel Pavlův protikandidát a bývalý premiér Andrej Babiš. Francouzská média to tehdy spojila s Babišovou předvolební kampaní, předseda hnutí ANO pak Macrona často zmiňoval v předvolebních debatách.

Po odpoledním zahájení konference se Pavel zúčastnil několika bilaterálních schůzek. Jednal mimo jiné s litevským prezidentem Nausédou, který ocenil „pevný postoj Česka v otázce ruské války a podpory Ukrajiny“, sešel serovněž s běloruskou opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou. „Rozumím obavám z rostoucího vlivu Ruska a jeho přítomnosti v Bělorusku, o kterých jsme se s představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou dnes v Mnichově bavili. Proto je důležité připomínat si význam lidských práv, demokracie a vlády práva,“ uvedl Pavel na twitteru. Cichanouskou ujistil, že chce podporovat demokratické Bělorusko, které lídryně opozice reprezentuje.

Nebudou chybět zástupci Ukrajiny

Jedním z hlavních témat konference bude ruská invaze na Ukrajinu. Akce se zúčastní vedle německého kancléře Olafa Scholze třeba i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nebo vysoce postavený čínský diplomat Wang I.

Do mnichovského hotelu Bayerischer Hof, tradičního dějiště konference, zamíří i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, americká viceprezidentka Kamala Harrisová a z válkou zmítané Ukrajiny jsou očekáváni ministři zahraničí a obrany Dmytro Kuleba a Oleksij Reznikov.

Pomoc Zelenskému a ruská protiofenziva

Setkání na okraj konference považuje Pavel spíše za seznamovací. Chce ale zdůraznit, že vstřícnost, se kterou byl minulý týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijat v Británii, ve Francii či v Bruselu, by neměla zůstat pouze v rovině slov či emocí, ale měla by být proměněna do velice rychlé a konkrétní vojenské pomoci.

„Z různých zdrojů vyplývá, že Ruská federace připravuje protiofenzivu. Může být poměrně zásadní. Pokud nebude Ukrajina dostatečně vybavená k tomu, aby mohla ofenzivě čelit, mohlo by dojít i k poměrně zásadnímu zvratu ve vývoji konfliktu,“ varoval tento týden Pavel.

14:38
Dnes

Ruské úřady zadržely novináře ruskojazyčné verze časopisu Forbes kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě, informoval web tohoto magazínu. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zprávy o vraždění civilistů v ukrajinském městě Buča na platformě Telegram.

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

Zobrazit celý online

Pořadatel Christoph Heusgen uvedl, že vedle Ukrajiny se státníci chtějí věnovat i takzvanému globálnímu Jihu, pozvánku do Mnichova dostali představitelé jihoamerických, afrických, jihoasijských a tichomořských zemí.

Konferenci budou kvůli účasti vysokých politických představitelů doprovázet přísná bezpečnostní opatření. Na místě bude okolo 4500 policistů.

Omezení i protesty Putinových stoupenců

Oblast kolem hotelu Bayerischer Hof bude uzavřena, týkat se to bude i přilehlého náměstí Promenadeplatz, kde pro obyvatele a zákazníky obchodů vzniknou zvláštní koridory. Lidé musí počítat i s prohlídkami tašek. Omezení se dotknou také některých linek městské hromadné dopravy.

Souběžně s konferencí se stejně jako v minulosti budou konat demonstrace, kterých je nahlášeno okolo dvou desítek s celkovými asi 10 000 účastníky. Protestovat zde chtějí odpůrci NATO, mírové spolky žádající odzbrojení nebo hnutí Querdenker. Toto kontroverzní hnutí, jehož název znamená „jinak smýšlející“, sdružuje mimo jiné odpůrce karanténních opatření či politického uspořádání Německa, zastánce Vladimira Putina nebo příznivce konspiračních teorií.

Problémem se mohou stát i páteční stávky na letištích v Mnichově a v dalších německých městech, což by mohlo podle pořadatelů narušit příjezd některých hostů. Stávka se bude týkat běžných komerčních letů, vládní stroje podle odborové organizace Verdi budou moci pro přistání a vzlety využívat nouzovou letištní službu.

Dojde i na čínské špionážní balony?

Dojít v průběhu konference může i na setkání amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena s čínským diplomatem Wangem I. Pozornost to přitom přitahuje kvůli incidentu s čínským špionážním balonem ve vzdušném prostoru USA, který vyvolal diplomatickou roztržku mezi USA a Čínou.

Pozvánku do Mnichova nedostalo Rusko, jež loni 24. února zahájilo invazi na Ukrajinu. Rusové se nezúčastnili ani loňské konference, která se konala těsně před napadením Ukrajiny.

Video  Petr Pavel v Karlových Varech  - Blesk TV
Video se připravuje ...

st.rec ( 19. února 2023 08:55 )

Občan a vysloužilý agent Pávek nemá co a koho zastupovat stejně jako ta Cichanouska,Pávek nemá funkci a Cichanouska určitě také ne.Navíc snad je někde v azylu.

JaNat ( 18. února 2023 17:26 )

Na všechny odpovědi jsem vám odpověděla, na všechny! Pokud nechápete, nerozumíte či nechcete chápat či rozumět, nebo jste si moje odpovědi nedohledal, není můj problém. Ono je to spíš tak, že se snažíte každého, kdo není nadšencem pana Pavla, znemožnit, zešměšnit prostě degradovat, aby ho nebrali jiní vážně. Vy se ani nezamyslíte nad mojí odpovědí, vy jen přemýslíte jak ji vyvrátit. Konstruktivní diskuze tu stejně není možná, o to se od rána do noci starají dva trollové, převlékají kabáty, jen aby jiní dostali pocit, že je tu hodně příznivců pana Pavla a vskutku jsou to jen dva staří důchodci, kteří vždy snili o USA a jejich účelem je diskuze rozvracet. Ale s těmi si velmi dobře rozumíte, jak jsem si všimla, tak se nenechte rušit. Třeba vám pošlou za přízeń i ten jejich dennodenní krabičák.

Jarmila Hradečná ( 18. února 2023 02:08 )

A co jiného Macronovi zbylo. Nic jiného se nedá čekat.

1pravda1 ( 17. února 2023 23:42 )

pávek byl zalezlý 4 roky v důchodu, než ho kolář dal do oběhu

erlslelka ( 17. února 2023 23:14 )

Pan Babiš se na své voliče vykašlal. Od voleb se jim zašil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa