Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel po setkání se Zemanem: Řešili výhrady k hradní kanceláři i setkání prvních dam

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. února 2023
13:38
Autor: ČTK, simao - 
13. února 2023
08:09

Na zámek v Lánech dnes přijel zvolený prezident Petr Pavel a zhruba hodinu jednal s dosluhující hlavou státu Milošem Zemanem. Šlo o jejich první setkání po volebním finále, ve kterém Pavel porazil Zemanova favorita Andreje Babiše. Pavel následně vystoupil na tiskovce, kde prozradil, o čem se Zemanem mluvili - o prezidentském údělu, ale také Pavlově kritice hradní kanceláře nebo možné schůzce prvních dam, o kterou by měla zájem Eva Pavlová. Kývne na ni Ivana Zemanová a co dalšího Pavel prozradil na tiskovce?

  • Pavel se sešel se Zemane v Lánech v pondělí krátce před 11:00, ve 12:15 vystoupil na tiskovce v útrobách lánského zámku, nikoliv před jeho branou.
  • Řešili spolu mj. Pavlovy výhrady k fungování Kanceláře prezidenta republiky.
  • Zeman souhlasil s poskytnutím protokolu z kontroly NKÚ ohledně hospodaření Kanceláře prezidenta republiky a jí podřízených organizací
  • Pavel pozval Zemana na inauguraci, která je v plánu 9. března.
  • Pavel vzkázal, že jeho manželka Eva Pavlová má zájem o setkání s Ivanou Zemanovou. Zeman tuto žádost předá své manželce.
  • Dosluhující i nastupující prezident spolu hodnotili i prezidentské volby jako takové a prezidentský úděl.
  • Zeman Pavlovi potvrdil, že nejmenuje nového šéfa Ústavního soudu, ač by na to dle svých slov právo měl. Pavlovi Rychetskému nicméně mandát končí až v srpnu.

„Jsem rád, že se to jednání uskutečnilo, i když s jistým zpožděním. Ale nijak neubralo na věcnosti, vstřícnosti, my jsme s Milošem Zemanem jednali téměř hodinku,“ uvedl na úvod tiskovky Petr Pavel.

Na dotaz Blesku Pavel poznamenal, že k možné společné tiskové konferenci se Zemanem mu prezident odvětil, „že ji nedělal nikdy a nemá důvod to teď na poslední chvíli měnit“.

Zeman měl na srdci tři věci

„On měl na srdci tři body, které mi chtěl sdělit - tím prvním byl jeho komentář k výsledkům voleb a zájem o mé vnímání výsledku voleb. Dál mi chtěl říct, jak on vnímá pozici prezidenta, tedy to, co nazval úděl prezidenta, především z hlediska určitého rozporu mezi mandátem vzešlým z přímých voleb a pravomocemi prezidenta, které mu dávají podle jeho názoru menší prostor. A z toho důvodu on viděl určité dilema mezi tím, jestli být prezidentem, který je pouze vykonavatelem toho, co mu navrhne parlament nebo váda, automatickým, nebo jestli je taky hráčem, který do procesu může vnést něco svého,“ uvedl Pavel.

„A to třetí, co měl na srdci, byly mé výhrady ve vztahu k prezidentské kanceláři, které jsem zmínil v době volební kampaně a nakonec i po zvolení,“ podotkl Pavel.

Pavel prozradil, co žádal po Zemanovi

„Z mé strany se jednalo o pozvání na inauguraci, o zájem mé ženy setkat se s paní Zemanovou a následně žádost o to, aby Kancelář prezidenta vyšla vstříc designované šéfce kanceláře (Jana Vohralíková - pozn. red.), pokud jde o poskytnutí informací o kanceláři. Především personálním složení, případně některých procesech, smlouvách, dále aby byly poskytnuty protokoly z kontroly NKÚ, která proběhla v závěru minulého roku. A Miloš Zeman tomu vyšel vstříc,“ prozradil Pavel.

Dojde na setkání prvních dam? „Pokud jde o manželku, tak tak Miloš Zeman řekl, že to předá své ženě a že v tom nevidí žádný problém,“ reagoval Pavel při dotazech novinářů.

S poskytnutím protokolu kontroly NKÚ Zeman souhlasil. Pavel už dříve poznamenal, že kontroly zjistily řadu pochybení, ne však něco, co by mělo vést z pohledu prezidenta NKÚ Miloslava Kaly k trestnímu stíhání. „Miloš Zeman zpochybnil vůbec oprávněnost hovořit o možném trestním stíhání, když ještě nebyly žádné podklady,“ poznamenal dnes Pavel.

Nová kancléřka Vohralíková se pak se Zemanovým kancléřem Vratislavem Mynářem a sněmovním kancléřem Martinem Plíškem sejde v úterý.

Řešili i agenturu působící na Hradě

Zeman s Pavlem se dotkli i vyjádření zvoleného prezidenta, že má informace o působení soukromé bezpečnostní agentury na Hradě, která působí mimo běžný bezpečnostní režim, má přístup do chráněných prostor a netransparentní financování. KPR už dříve odmítla, že by taková agentura na Hradě působila.

Zeman podle Pavla dnes záležitost připomněl s tím, že považoval Pavlovo vyjádření za předčasné a uvítal by, kdyby s ním počkal až po inauguraci a po seznámení se s detaily.

„Já jsem řekl, že pokud mám nějaká podezření, tak bych byl rád, aby se vyjasnila právě do inaugurace a ne abych je řešil až potom,“ doplnil Pavel. Neznamená to podle něj zádrhely v jednání s dosluhující hlavou státu, pouze rozdílný náhled na věc.

Šéfa Ústavního soudu Zeman jmenovat nebude, na Koudelkovi se neshodnou

Řeč přišla i na Zemanův záměr jmenovat předsedu Ústavního soudu. „On potvrdil, že platí to, na čem se domluvil s Petrem Fialou, a sice že předsedu Ústavního soudu jmenovat nebude, i když zdůraznil, že podle jeho právního výkladu by na to právo měl,“ uvedl Pavel.

Jednání dvou prezidentů: Miloš Zeman a Petr Pavel v Lánech (13.2.2022) Jednání dvou prezidentů: Miloš Zeman a Petr Pavel v Lánech (13.2.2022) | reprofoto Twitter Jiří Ovčáček

Pavel na tiskovce promluvil i o atmosféře při jednání se Zemanem. „Tak, jak to bylo kolikrát při našich debatách v minulosti, my jsme měli na některé věci rozdílný názor a dokázali jsme si ty naše názory vyjádřit kultivovaně a rozejít se s tím, že jsme si každý ponechali svoje. Bylo to tak i teď,“ poznamenal Pavel.

Názorově se liší mj. i na jmenování šéfa BIS, plukovníka Michala Koudelky do generálské hodnosti, upozornil dnes v Lánech Pavel.

„Možná jste si všimli, že já moc nebývám nervózní,“ dodal ke svým pocitům před schůzkou se Zemanem a upozornil, že se s ním setkával pravidelně i coby náčelník Generálního štábu ČR. K žádným překvapením ze strany Zemana dnes podle Pavla nedošlo.

Se Zemanem během komentáře k volbám prý došli i k hodnocení chyb Andreje Babiše během kampaně. „Miloš Zeman je potom komentoval a viděl to tak, že Andrej Babiš si do značné míry podle něho ty volby prohrál sám. On říkal, že vzhledem k tomu, že Andreje Babiše volil, tak si může dovolit být k němu kritický a zdůraznil, že on nebyl tím, kdo volil mně, ale že to respektuje,“ podotkl Pavel.

Inaugurace bez Čaputové

Pavel na tiskovce rovněž uvedl, že upustil od úmyslu pozvat na inauguraci prezidenty okolních zemí. Slovenská prezidentka Čaputová 9. března nemůže a s dalšími chystá jednání krátce po nástupu.

Pavel tal navštíví pravděpodobně do konce března Slovensko a Čaputovou u ní „doma“, setká se také s polským prezidentem Andrzejem Dudou a německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Pavel v Mnichově i s Macronem

Při bezpečnostní konferenci v Mnichově v pátek a sobotu se Pavel sejde například s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem nebo prezidentem Litvy Gitanasem Nausédou. Jedním z hlavních témat konference bude ruská invaze na Ukrajinu. 

Setkání na okraj konference považuje Pavel spíše za seznamovací. Chce ale zdůraznit, že vstřícnost, se kterou byl minulý týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijat v Británii, ve Francii či v Bruselu, by neměla zůstat pouze v rovině slov či emocí, ale měla by být proměněna do velice rychlé a konkrétní vojenské pomoci.

„Z různých zdrojů vyplývá, že Ruská federace připravuje protiofenzivu. Může být poměrně zásadní. Pokud nebude Ukrajina dostatečně vybavená k tomu, aby mohla ofenzivě čelit, mohlo by dojít i k poměrně zásadnímu zvratu ve vývoji konfliktu,“ varoval Pavel.

Na tiskovce prozradil, že nyní přichází jeho kanceláři desítky, ne-li stovky žádostí či námětů na nejrůznější setkání. „Samozřejmě, že se to nedá všechno stíhat, rádi bychom, ale ten čas není nafukovací. Budeme se hlavně soustředit na to, aby byla do detailu připravena inaugurace,“ upozornil Pavel.

Video  Zuzana Čaputová sklidila ovace ve štábu Pavla: „Zvítězila naděje!“  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Již ve středu do Karlovarského kraje

Tento týden kromě Mnichova plánuje ve středu a ve čtvrtek cestu do Karlovarského kraje, kde se chce setkat s vedením kraje a měst a zavítat do škol, firem či se setkat se zástupci neziskových organizací. Zajímá ho, jak krize dopadá na občany kraje a jak ti vnímají vládní opatření. Obecně chce hovořit také o hlavních problémech kraje, například o nedostatku škol, dostupnosti zdravotní péče či možnosti kulturního a sportovního vyžití.

„Ta návštěva bude velice intenzivní,“ poznamenal Pavel. „Je to vlastně taková první komplexnější návštěva, zaměřená na region, který nebyl zrovna mojí nejsilnější voličskou základnou, ale právě proto bych chtěl začít tam, právě proto bych chtěl dát prostor starostům, kteří z velké části jsou za ANO, aby měli možnost své názory tlumočit, případně aby měli možnost čelit tomu, co říkal Andrej Babiš ve volbách, že se jim nedostává sluchu,“ řekl dnes Pavel.

Bude střídat Černouček a Hrad

Pavel opakovaně čelí i dotazům, zda se z Černoučku, kde má trvalé bydliště, přestěhuje na Hrad. I dnes po schůzce s Milošem Zemanem, který naopak stěhuje v Lánech do svého bungalovu, avizoval, že chce nadále využívat i svého bydlení v Černoučku, který má v plánu s Hradem střídat.

„Bydlení na Hradě je možné v několika variantách. Já předpokládám, že v okamžiku, kdy se do prostor Pražského hradu dostaneme po převzetí, jak do těch kancelářských, tak budeme řešit i možnost bydlení. Ale nepředpokládám, že by to mělo být natrvalo, protože bych rád využíval i možnosti svého soukromého bydlení, takže to budu asi střídat,“ dodal Pavel.

Se Zemanem došlo přitom na průtahy v domluvení termínu schůzky. Ačkoliv oba politici avizovali zájem se setkat, Zeman vzkazoval, že má Pavel o schůzku požádat, Pavel naopak avizoval, že je na současném prezidentovi a kanceláři, aby přišli s návrhem termínu. Nakonec lehký ústupek udělal Pavel, jehož tým nabídl Zemanovi datum setkání  - a Zeman návrh akceptoval.

Pavel to dnes diplomaticky označil za „vzájemné čekání“, který vyústilo v týden zpoždění, upozornil však, že Zeman je stále ještě ten, „kdo drží otěže v rukou“. „Já jsem už pak neviděl důvod, proč to zdržovat,“ vysvětloval Pavel s tím, že zdržení podle něj nemělo žádný zásadní vliv.

JaNat ( 14. února 2023 23:43 )

Vy to děláte skoro pokaždé. Nevím všechno nejlépe. Nehádám se a nejde mi o nějaké přehádání. A sem chodím z jiného důvodu. Ale ono je jedno co napíši, stejně mi nikdy věřit nebudete. Tak mě právě napadá, Kassandře taky nikdo nevěřil.

JaNat ( 14. února 2023 22:09 )

A tenhle váš american brainwashing: "Jak to víte? Jednala jste s nimi, byla jste u těch rozhovorů?" na mě neplatí. Já nečtu jen Blesk a jak Američani tikají vím až moc dobře.

JaNat ( 14. února 2023 22:05 )

Tady se musí zapojit celá EU a musely to chtít i USA a VB. Ale válka je pro USA nejlukrativnější business, takže zájem není. Zbraně se musí prodat, pronajmout, aby se mohly vyrábět nové, aby měly USA na chleba. A hlavně se války musí odehrát mimo USA, nejlépe v Evropě, ta už vydržela dvě války, proč ne třetí. A až zase všechno lehne prachem, tak přijdou jako zachránci s čokoládou v ruce a vecpou všem Marshalův plán a budou mít opět na dlouho vystaráno. USA obkličuje celé Rusko, kdyby Rusko si udělalo základny v Mexiku, to by bylo řevu, to by se Biden p...lal.

JaNat ( 14. února 2023 16:21 )

A jen fanatik je pro válku, jadernou by sotva někdo přežil, ti nahoře ano, ti se zbaběle schovají do jejich super bunkrů a odtamtud budou velit chudákům klukům na frontě.

JaNat ( 14. února 2023 16:05 )

Pokusil jste se o to? Ne, tak nemůžete takové závěry propagovat. Stejně tak jako budoucí prezident, ani slovo o vyjednávání, ale nadržený na zbraně a válku. Jak Putin tak Zelenskyj spolu v květnu 2022 vyjednávali a vypadalo to velmi nadějně, jenže VB a USA si přiměří nepřály. A buducí prezident České republiky je jen jejich vazal, ten aby se jim zalíbil, klidně vyvolá i mezinárodní konflikt mezi Čínou a ČR. A ty jeho kecy o závazcích k USA či NATO, on má především závazky k českým občanům. Já ho nevolila a nikdy nebude mým prezidentem. Nastrčená marioneta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa