Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nejvíce Češi věří Babišovi, ukázal průzkum. Táhnou i Okamura a Zeman, Fiala propadl 

Autor: ČTK - 
3. února 2023
15:37

Z vrcholných politiků lidé nejvíce věří předsedovi ANO Andreji Babišovi, v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z přelomu loňského a letošního roku mu důvěru vyslovilo 45 procent dotázaných. Druhým nejdůvěryhodnějším je šéf SPD Tomio Okamura, kterému věří 43 procent lidí. Následuje prezident Miloš Zeman s 35 procenty a premiér Petr Fiala (ODS) s 34 procenty. Od loňského jara důvěra v Babiše a Okamuru vzrostla, zatímco u Zemana se nezměnila a u Fialy klesla. Předseda vlády se tak propadl z předchozího prvního místa na nynější čtvrté. Nicméně u všech zkoumaných politiků převažuje nedůvěra nad důvěrou, uvedli autoři průzkumu.

CVVM zjišťovalo od loňského listopadu do letošního ledna důvěryhodnost předsedů stran či hnutí zastoupených ve Sněmovně, členů vlády, předsedů obou parlamentních komor a prezidenta republiky.

Nejvyšší podíl nedůvěry mezi nimi získala šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Adamová Pekarová, které nevěří 65 procent lidí. Na druhém a třetím místě s asi třípětinovým podílem nedůvěry skončili Zeman a Fiala. Více než padesátiprocentní nedůvěru získali místopředseda vlády Ivan Bartoš (Piráti) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Okamurovi a Babišovi shodně nevěří 50 procent lidí.

V porovnání s předchozím průzkumem se nedůvěryhodnost mnohých politiků zvýšila. Pohoršila si většina vládních politiků, vedle Adamové Pekarové a Fialy stoupla nedůvěra také u Rakušana, ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), ministra kultury Martina Baxy (ODS), ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) a ministryně obrany Jana Černochové (ODS). Nedůvěryhodnost Okamury se snížila a u Babiše stagnovala.

U dvou politiků se souběžně zvýšila důvěra i nedůvěra, a to u ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) a u ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL), doplnili autoři průzkumu.

nespokojeny ( 5. února 2023 18:33 )

Ahoj, stačilo, nepřeháněj to. Tolik štěstí najednou.

nespokojeny ( 5. února 2023 15:43 )

Ranní Stolice: Tak fajn. No, bohužel to tak vypadá, že řada lidí si to opravdu myslí.
Mé kamárádky, která ji vychvalovala, jsem se zeptal zda to myslí vážně.
A ona mně vážně odpověděla: "Markéta je taková odvážná"
Stále s ní kamarádím, ona za to nemůže, znám ji roky.

nespokojeny ( 4. února 2023 21:58 )

O tom, že by Fiala se svou SAMOSTATNOU ODS porazil Babiše a ANO si může nechat jen zdát.
Kdyby by byl Fiala taktik na delší dobu, tak spíše doporučí Babiše na prezidenta. Tím by se ho zbavil. Hnutí ANO bez Babiše by silně oslabilo.
Takhle má stále silnějšího Babiše vedle sebe a sám s ODS ho nikdy neporazí.
Takže pouze a pouze slepenec.

nespokojeny ( 4. února 2023 21:51 )

Ranní Stolice Provokatére!!

Staroduchodce ( 4. února 2023 14:55 )

Babiš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa